Yakın zamana kadar sadece bir yerdeki olayı görüntüleyip arşivlemek için kullanılan güvenlik kameraları, artık analiz sistemlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Eskiden hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için şahin gözü özellikleri aranılan kameralar, artık bir olayı öngörmek, kahin bakışına sahip olmak için kullanılıyor.

Akıllı teknolojiler, güvenlik kavramını bir adım öteye taşıyarak, olay gerçekleşmeden önce fark edilebilir hale gelmesini sağlıyor. Türkiye’nin önde gelen elektronik güvenlik sistemleri entegratörü Sensormatic’in CEO’su İsmail Uzelli, teknolojinin neler yapabildiğini bizlerle paylaştı: “Video analiz algoritmaları sayesinde, bir bölgede şüpheli dolaşan şahısları hemen farkedebilir ya da bir yasak bölgeye girişi daha ilk anından algılayabilir hale geldik. Tekrarlayan olayları fark edebiliyoruz. Neden her gün aynı plakalı araç kapımızın önünde 10dk hareketsiz duruyor? gibi. Bu sayede henüz olay gerçekleşmeden önlem alma imkanı kazandık. Teknolojik gelişmelerle beraber bugün “proaktif” güvenlik çözümleri sunabiliyoruz. Bir sonraki düzeye geçtiğimizde artık öngörülebilir güvenliği konuşacağız. Açık kaynaklardan, kamu kurumlarından alınan raporlar derlenerek riskleri ve olma zamanını tahmin edebileceğiz. Örneğin her Salı aynı sokakta benzer olaylar yaşanıyorsa, artık hem teknolojiyi hem de insan kaynağını bunu engellemek için kullanacağız.”

Sadece güvenlik için değil

Günümüzde kameralar, termometre gibi basit bir sensörden farkı olmayan ekipmanlar haline geldi. Önümüzdeki günlerde, kullanıcılar kameraların teknik özelliklerini değil, ne gibi hizmetler ve faydalar sunduğunu soruyor olacak. “Bu kamera benim için ne yapabiliyor?” diyecekler.

Kameralar sadece güvenlik alanında da kullanılmıyor. Bilgisayarın analiz gücünü kullanarak gelecekten haber veren kameralar, aynı zamanda şirketlerin karlılık ve verimliliklerini de artırıyorlar. Şirketlerin kararlar vermelerini sağlayacak verileri üretiyorlar.

Örneğin, perakende sektörünü ele alalım: Akıllı kamera sistemlerinin, farklı teknoloji ve yazılımlar ile entegre olması ile perakendeciler, mağazalarındaki müşteri davranışlarını inceleyerek, mağaza performanslarını veriye dayalı yönetebiliyorlar. Mağazaya gelenlerin kaçı bayan? Yaşları nedir? En çok hangi reyonun önünde vakit geçirdiler? En çok trafiği hangi reyon aldı? Kampanyam ya da yeni vitrin tasarımımın müşteri sayısına ve satışa dönüşe etkisi ne oldu? Cumartesi günleri ortalama kaç müşteri geliyor, ilave personele ihtiyacım olacak mı?

Bu soruların cevapları sistem tarafından yapılan analizlerin sonucunda verilebiliyor. Sensormatic CEO’su İsmail Uzelli sistemin sunduğu faydaları, “Mağazalarını veriye dayalı yöneten perakendeciler, mağazalarından maksimum verimi alıp, karlılıklarını artırıyor. Aradıkları ürüne kolayca ulaşan, yoğun zamanlarda kendisi ile ilgilenebilecek mağaza personeline ulaşabilen müşteriler mağazadan daha mutlu ayrılıyor.” şeklinde yorumladı.