Tüketicilerin almak istedikleri ürünleri internet üzerinden sipariş verip, ürünler hazır olduğunda, sipariş verirken seçtikleri mağazadan teslim almalarını sağlayan Click & Collect sistemi, tüm dünyada e-ticaretin ve perakendenin en sıcak gündem konuları arasında yer alıyor. Markalar için sayısız avantajlar barındıran Click & Collect kurgusunun en önemli faydası müşteri deneyimini artırmak olarak öne çıkıyor. Kullanıcıların ürünlerini hafta sonu da dahil istedikleri zaman istedikleri mağazadan, kasada sıra beklemek zorunda kalmadan teslim alabilmeleri, mağazada anında iade edebilmeleri gibi olanaklar kesintisiz müşteri deneyimini artırıyor. Metrekare verimliliğini de artıran Click & Collect sayesinde markalar, ürünlerini teslim almaya gelen tüketicilere mağazada bulunan diğer ürünlerin satışını gerçekleştirebiliyorlar. Markalar, yakın gelecekte yaygınlaşacak bu sistemden elde edilen veriler sayesinde, mağazalarında hangi ürünlerden, ne sıklıkta stok bulundurulacağına da karar verebilir hale gelecekler.
Türkiye’nin önde gelen yerli e-ticaret platform geliştiricilerinden Positive A Digital Approach, Click & Collect trendinin Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladığını belirtiyor. Gelecek 5 yıl içinde, perakende markalarının büyüklüklerinin sadece mağaza metrekare büyüklüğü ile değil aynı zamanda metrekare verimlilik oranı ile de ölçüleceğini belirten Positive A Digital Approach Kurucu Ortağı Caner Istı, “AVM kira maliyetlerinin artması ile markalar mağaza açarken artık daha seçici davranıyorlar ve Click & Collect sayesinde mağazalarının büyüklüğü ne olursa olsun tüm ürün gamını satabilir hale gelmeyi istiyorlar. Click & Collect önümüzdeki yıl perakende markalarının en sık kullanacağı omni-channel çözümü olacak” diyor.
Araştırmalar Click & Collect trendini doğruluyor
Click & Collect ile tüketiciler, istedikleri ürünleri internetten satın alıp, mağazadan teslim alarak hem zaman tasarrufu sağlıyorlar hem de kargo maliyetinden kaçınıyorlar. Forrester Research tarafından geçtiğimiz günlerde Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere altı Avrupa ülkesinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, Avrupalı tüketicilerin yüzde 54’ü alışverişlerinde teslimat yöntemi olarak Click & Collect’i seçiyor. 15 bin yetişkin tüketicinin katıldığı araştırmada, İngiliz, Hollandalı ve Fransızlar zamandan tasarruf etmek ve ürünün stokta kalmama riskine karşı Click & Collect’i tercih ederken, Alman, İtalyan ve İspanyollar ise kasada ödeme yaparken sıra beklemek istemedikleri için siparişlerini online verip, ürünü mağazadan almayı tercih ettiklerini söylüyor.
Omni-channel perakendeciliğin öncüsü olarak gösterilen İngiliz çok katlı alışveriş mağazası John Lewis, online kullanıcıları için mağazadan teslim seçeneğini de sunduğu ilk yıl yaklaşık 350 bin siparişi bu yöntem ile aldı. Click & Collect kurgusu John Lewis’in online satışlarında yüzde 16’lık büyüme sağlarken, siparişlerin yaklaşık yüzde 35’i bu şekilde mağazadan teslim edildi. John Lewis’ın geçtiğimiz yıl siparişlerinin yaklaşık 6 milyonunu Click & Collect ile teslim ettiği belirtiliyor.
Yine İngiliz perakende markalarından River Island, bu alandaki başarısı ile iyi bir örnek olarak dikkat çekiyor. River Island’ın internet üzerinden sipariş verip, ürünlerini mağazadan teslim almak isteyen tüketicilerinin yüzde 25’i, ürünü mağazadan teslim alırken mağaza içinde de bir harcama yapıyor. Bu oran, mağazadayken özel indirimli bir kampanya sunulması durumunda yüzde 48’lere kadar ulaşıyor.
Türkiye’deki Click & Collect kurgularının yaygınlığı hakkında yorum yapan Caner Istı, “Türkiye’de Click & Collect henüz yeni denilebilecek bir uygulama. Geçtiğimiz yıldan itibaren perakende markaları teslimat seçeneklerine mağazadan teslimatı eklemeye başladı. Positive olarak omni-channel çözümler sunduğumuz perakende markalarının da 2016 stratejileri içerisinde bulunan Click & Collect’in başarılı örneklerini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Perakende sektörü ülkemizde gelişmiş bir sektör ve markalar e-ticaret tarafına ağırlık verdikçe, perakende sektöründe oyunun kuralları değiştirecek gibi görünüyor” dedi.