Tekstil atölyelerindeki üretim aşamalarının önemli kısmı otomatik makineler tarafından yapılıyor olsa da ince işlerde insan elinin değmesi gerektiği bilinen bir gerçektir. Ancak bu durum da geride kalacak gibi duruyor. Teknoloji dünyası birçok konuda olduğu gibi tekstil sektöründe de önemli gelişmelerin yaşanmasını sağlamaya gebe. İnce işçilik gerektiren tekstil işlerinin de üstesinden gelen robotlar şimdiden geliştirilmeye başlandı. Yakın gelecekte tamamen robotlar tarafından üretilen tekstil ürünleri görmemiz mümkün.

 

Kendi Kendine Tişört Diken Robotik Kol

Seattle merkezli bir startup olan Sewbo, geliştirdiği robotik kollar ile en ince tekstil işlemlerinin bile üstesinden gelebiliyor. Şirketin kurucusu ve aynı zamanda tek çalışanı olan Jonathan Zornow, her şeyiyle otomatik çalışan bir robotik kol geliştirdi. Programlanabilen bu kol, kendi kendine tişört dikebiliyor.

30 yaşındaki girişimci Zornow, 3D yazıcı teknolojisinden ilham alarak geliştirdiği fikri, endüstriyel bir robotik kol kullanarak hayata geçirmiş. Yaklaşık 35 bin dolar değerindeki robotik kol doğru yazılımlarla programlanırsa her türlü dikiş işleminin üstesinden gelebiliyor.Jonathan Zornow, geliştirilmeye oldukça müsait olan bu fikrinin, yüksek bütçeli firmalar tarafından desteklenmesi halinde çok daha hızlı ve verimli çalışan robotik kolların ortaya çıkacağını söylüyor.

adidas-speedfactory

Robotlar Adidas Ayakkabı Üretti

Aslında Jonathan Zornow’un fikri ilk değil. Adidas da yakın zamanda Almanya’da kurduğu Speedfactory adlı girişimle benzer temayı hayata geçirmiş, tamamen robotlar tarafından üretilen ilk ayakkabılarını tanıtmıştı.

Sektör farklı olsa da, bir zamanlar 110 bin kişinin çalıştığı Foxconn firmasının da robotlarla üretime geçmesinin ardından iş gücünü 50 bin kişiye düşürmesini baz alırsak, yakın zamanda tekstil dünyasında da benzer gelişmelerin yaşanacağını tahmin etmemiz güç olmayacaktır.