Mehmet Hamdi Bol
PARANETTE.COM
KURUCUSU
Dünyada ve Türkiye’de Bitcoin denince akla ne geliyor? Devletlerin, merkez bankalarının üzerinde bir yapı olması mı? Kişiden kişiye gönderilebilmesi mi? Geleceğin para birimi olabileceği mi? Bence hayır. İlk akla gelen Bitcoin ile para kazanabilir miyim?
En baştan açıkça söylemek gerekirse Bitcoin ile para kazanmak mümkün ama kolay değil ve riskler içeriyor. Her geçen gün popülerleştiği halde hakkında çok fazla şey yazılıp, çizilmeyen Bitcoin ile Türkiye’de para kazanmanın yöntemlerini sizlere açıklamaya çalışacağım ama ilk önce bu ekosisteme yeni olan kişiler için birkaç tavsiyem var.
Kesinlikle balıklama dalmayın! İlk önce gözlemleyin, takip edin, kendi hesaplarınızı yapın. İkinci aşamada ihtiyacınıza uygun bir Bitcoin cüzdanı edinin ve bunun içine bir miktar Bitcoin koyun. Üçüncü aşamada Bitcoin ile ufak alışverişler yapın, arkadaşlarınıza gönderin. Dördüncü aşamada ise sizi üzmeyecek bir bedeli uygun gördüğünüz bir Bitcoin borsasına yatırıp, ufak çaplı al sat yapın. Kısaca söylemek gerekirse bu atmosferi koklayın, yapılabilecek işlemleri ufak çaplı olarak deneyin.
Türkiye’de Bitcoin ile Para Kazanma Yöntemleri:
1 – Bitcoin Borsası
Para kazanma yöntemlerinin en yaygın olanı kuşkusuz bir Bitcoin borsasında alış ve satış yapmaktır. Muhtemelen şu ana kadar fark ettiğiniz gibi Bitcoin’in volarilitesi çok yüksek. Yani fiyat çok dalgalı. Sürekli olarak yükselir, alçalır. Bu dalgaya doğru yerden girip, uygun yerden çıkarsanız para kazanırsınız. Sabırlı, hesap kitap yapabilen ve biraz da sezgilerine güvenen yatırımcılar Bitcoin borsalarında para kazanabilir.
Yeni başlayanların en sık yaptığı hata Bitcoin borsalarını, döviz büfesi mantığı ile izlemeleridir. Ekranda yazan en yüksek veya en düşük değerden işlem yapamayabilirsiniz. Bu platform alıcı ile satıcıyı buluşturur. Fiilen işlem yapılan, insanların alıp, sattığı düzeyden ancak işlem yapabilirsiniz.
İşlem alt sınırı yoktur. 100 TL ile başlayıp, biraz alıştırma yapmanızda fayda var. Sistemi kavramaya başladığınızda yatırama yönlendirdiğiniz bedeli arttırabilirsiniz.
2 – Fiziki Bitcoin Madenciliği
Sayfalarca yazmamak için özetlemek gerekirse, kişiler Bitcoin çıkarırken, kimde kaç Bitcoin bulunduğunu tutan Blockchain hesap defterleri de açık ve online kalıyor. Bitcoin hesaplarının tutulmasına yardımcı olmanız karşılığı ödeme alıyorsunuz. Elbette bunu yapabilmek için güçlü bir bilgisayara ihtiyaç var. Ama çok güçlü.
İlk zamanlarda bilgisayarın gücü, daha sonra grafik kartları ile yapılan madencilik günümüzde sadece ASIC denen, sadece belli işlemlere odaklanan, arabirimi çok basit, klavye ve ekranı olmayan güçlü bilgisayarlar ile yapılabiliyor.
ASIC madencileri Türkiye’ye getirmek problemli. Gümrükte takılıyor, sorun çıkıyor. Daha önemlisi bunlar standart cihazlar olmadığı için driveri, kullanım klavuzu, garantisi yok. Benim cihazlarımdan biri kısa süre sonra çalışmaz hale geldi. Bizzat problem yaşadım. ASIC’lerin kurulumu, kurulduktan sonra çalışmaya devam etmelerini sağlamak başlı başına bir dert. Yüksek miktarda ısı ürettikleri ve elektrik harcadıklarını sanırım eklemek gerek.
3 – Bulut Bitcoin Madenciliği
Madencilik zorlu bir hal aldığı için, tercih edilen bulut madenciliği konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Mantık olarak belli bir ücret karşılığı, madencilik cihazlarını kiralıyorsunuz, sorunlara, elektrik bedeline vb. karışmıyorsunuz.
Madenciler para kazanmakta ciddi zorluklar yaşarken, üçüncü kişlere ödeme yapması pek mümkün görünmüyor. Baştan toplu para talep etmeleri, sadece uzun süreli kontrat satmaları benim için soru işareti. Denemek isterseniz en az süreli ve en düşük bedelli bir seçenek ile test edebilirsiniz.
4 – Mal veya Hizmet Satışında Bitcoin Kabul Etmek
Halen devam ettiğiniz işinizde Bitcoin’i ödeme yöntemleri arasına eklemek mantıklı gibi görünse de, bunu fiilen denemiş bir kişi olarak hiç de iyi fikir olmadığını söylemek isterim. E-ticaret sitemize Bitcoin ile ödeme yöntemini eklediğimiz anda, ödeme ekranındaki sorunlar tavan yaptı. Bitcoin’in ne olduğunu bilmediği halde tercih eden, kaza ile seçen, meraktan seçen kullanıcılar ödeme ekranlarında tıkandılar, siparişlerini iptal ettiler, müşteri hizmetlerinin yükünü katladılar. Mağaza ortamında daha kolay başa çıkılabileceğini düşünüyorum ama e-ticarette kullanmaya şu an uygun değil.
5 – Arbitraj – Borsalar Arasında İşlem
İlk zamanlarda yurt dışından ülkemize Bitcoin getirerek satıp para kazanan yatırımcılar oldu ise de şu an alınan önlemler ve dengelenen fiyatlar ile mümkün değil. Bitcoin piyasasında Arbitraja değinme ihtiyacı duymamın sebebi bu konuda çok fazla araştırma yapılası ve soru sorulması.
6 – Bitcoin Dağıttını İddia Eden Siteler
Bedava peynir sadece fare kapanında olur. Gerçek dünyada para dağıtan işletmeler, mağazalar olmadığı gibi sanal dünyada da olmaz. İlginin yüksek olması, bu sitelere ciddi takipçi, trafik oluşturuyor. Konu ne olursa olsun, belli bir kütleyi (critical mass) internette bir noktaya toplarsanız para kazanırsınız. Buraki önemli nokta parayı, kalabalığı toplayan internet sitesinin sahibi kazanır. O sitede toplanan, ziyaret eden, üye olan, para yatıran değil…
Uzun lafın kısası para kazanmanın kuralı online dünyada farklı değil. Dikkat, hesap, kitap, emek gerekiyor. Cazip görünen, sunulan kısa yollar felakete götürebilir.