Bankacılık dışı finans kesiminin en önemli unsurlarından olan finansal kiralama, ticaretin finansmanı ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 5’inci Olağan Genel Kurulu, 26 Mayıs 2017 Cuma günü İstanbul’da düzenlendi. Ekonomi yönetiminin önemli isimlerinin katılımı ile gerçekleşen Genel Kurul’una bankacılık dışı finans sektörünün ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler damga vururken, ülkemiz ekonomisinin gelecekteki seyrine yönelik öngörüler de masaya yatırıldı.
FKB’nin Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de düzenlenen, BDDK Başkanı Sayın Mehmet Ali Akben’in yanı sıra 101 üye şirketin temsilcileri ile Finansal Kurumlar Birliği yönetiminin hazır bulunduğu Genel Kurul’un açılışında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bir konuşma yaptı.
Rekabet şartları iyileştirilecek…
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Genel Kurul’daki konuşmasında; Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği üç sektörün reel ekonomiye sağladığı finansmanın toplam finans sektörü içindeki payının giderek arttığına işaret ederek; bu ivmenin daha da artması için rekabet şartlarının iyileştirilmesine yönelik taleplere destek vereceklerini ifade etti. Canikli ayrıca, özgün ürünlerini oluşturmaları ve bunun için de teknolojiye yatırım yapmaları yönünde sektör temsilcilerine tavsiyelerde bulundu.
Genel Kurul açılış konuşmalarında yer alan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ise konuşmasında şunları vurguladı; Banka dışı finansal kurumların güçlü bir büyüme potansiyeline ve performansa sahip olduğunu bununla beraber gidilecek daha yol olduğunu görmekteyiz. Yeni ürünler geliştirmeye ve banka dışı mali sektörümüzü sağlıklı bir şekilde büyütmeye odaklanmamız gerekmekte. Biz otorite olarak her zaman sistemin sağlıklı gelişmesi tarafındayız. Temsilcisi olduğunuz sektörler çok önemli işlere imza atıyor. Diğer taraftan bu sektörleri hep birlikte büyüteceğiz ama büyütmek için hem geleneksel yolları hem de teknolojiyi kullanmalıyız. Bankalarımız ve finansal kurumlarımızın teknoloji yatırımları ve kullanımında dünyayı yakalaması için çaba sarf etmelerini arzu ediyoruz.
“Güçlü finansal yapının önemli yapı taşlarından biriyiz ve KOBİ’lerimizin her zaman yanındayız”
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin ise Birliğin kuruluşundan bugüne kadarki sürece ilişkin görüşlerini paylaştı. Finans sektörü içinde Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği sektörlerin önemine vurgu yapan Cantekin; FKB’nin Türkiye ekonomisinin dinamosu konumundaki KOBİ’lerin finansmana erişiminde önemli bir misyonu olduğunun altını çizdi.
“Üç sektörün aktif büyüklüğü 114 milyar TL’ye ulaştı”
Bankacılık dışı finansman alanının en güçlü temsilcisi konumundaki Finansal Kurumlar Birliği olarak, üç sektörden toplam 101 üye finansal kuruluş ve 7.100 çalışanı temsil ettiklerini belirten Mehmet Cantekin; 2016 sonu itibarıyla üç sektörün yaklaşık 114 milyar TL’lik bir aktif büyüklük üretip, 164 milyar TL’lik işlem hacmine de aracılık ettiğini belirtti.
Cantekin, “Kuruluşumuzdan bu yana geçen 4 yıllık sürede, ‘Birlikten Güç Doğar’ sloganımızın da ifade ettiği gibi, her 3 sektörümüzün yüksek bir sinerji yakalamasını sağlayarak; FKB’yi ekonomi yönetimi ve iş dünyası nezdinde güçlü bir referans kurum konumuna taşımayı başardık” dedi.
“Finansal Kurumlar Birliği olarak ülkemize olan borcumuzu sadece finansal alanda değil, sosyal sorumluluk alanında da ödemeye gayret ediyoruz.”
Cantekin, Finansal Kurumlar Birliği’nin yapısı ve sektörlere ilişkin bugüne kadarki faaliyetleri ilgili bilgi verirken de şunları söyledi: ”Bir yandan ülkemiz ekonomisine katkı sunma misyonumuz doğrultusunda, finansal alandaki faaliyetlerimizi hızlandırırken; diğer yandan sosyal sorumluluklarımızı da ihmal etmiyoruz. Örneğin, Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu’muzun aldığı karar doğrultusunda, Finansal Kiralama şirketlerimiz tarafından finanse edilen her bir sözleşme için bir fidan dikiyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında, bir önceki yıl finanse edilmiş olan 23.125 adet finansal kiralama sözleşmesine karşılık 23.125 adet fidan dikerek; FKB-Finansal Kiralama Hatıra Ormanı oluşturulması için gerekli adımları attık. Bu ve benzeri sosyal sorumluluk projelerini takip eden yıllarda da sürdürmek kararlılığındayız” dedi.
“Faktoring’in ismi değişiyor; ‘Ticaretin Finansmanı’ geliyor”
Cantekin ayrıca; Faktoring Sektör Temsil Kurulu’nun Faktoring isminin değişmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini bu isim yerine ‘Ticaretin Finansmanı’ isminin kullanılacağını açıkladı. Cantekin bu yeni ismi, dünyadaki benzer yöndeki uygulamalara bakarak ve ticaret zincirinin her noktasında rol oynayan Faktoring sektörünün faaliyetlerini daha doğru açıklayan bir kavram olması nedeniyle tercih ettiklerini belirtti.
“Mikro kredi tahsis eden şirketlerin pazara girmesiyle Finansman Şirketleri sektörü ivme kazandı..”
Finansman Şirketleri tarafında, mikro kredi alanında pazara yeni giren oyuncuların sektöre önemli bir dinamizm kattığını ifade eden Mehmet Cantekin; bu sayede sektörün kredi tahsis ettiği müşteri sayısının 3 milyon kişiye yaklaştığını söyledi.
“Bankacılık dışı finans sektörü için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz.”
Birlik olarak üyelerini dinlediklerinin ve temsil ettikleri sektörlerin önünü açmak için gerekli düzenlemelerin hayata geçmesi yönünde var güçleri ile çalıştıklarının altını çizen Cantekin sözlerini şu şekilde sürdürdü: ”Bugüne kadar yapılan düzenlemeler yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından çok önemli olmakla birlikte, özellikle rekabet koşullarının iyileştirilmesi yönünde atılabilecek yeni adımlarla, bu konularda daha hızlı ilerlemeler kaydedilebileceğine inanıyorum. Ekonomimizin yeniden ivme kazandığı şu günlerde, bu adımlara ivedilikle ihtiyaç duyduğumuzu bir kez de buradan ifade etmek isterim.
Bu çerçevede, finans hizmetleri sunan kurumların vergi kanunları karşısındaki durumları gözden geçirilerek özel karşılıkların gider yazılamaması gibi farklı uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik gayretlerimizi sürdürüyoruz. Aynı zamanda, adres paylaşım sistemine erişebilmek gibi vergisel olmayan konularda da ihtiyaç duyduğumuz düzenlemelere ilişkin çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. 2017 yılında Ticaret Zinciri Finansmanı, Mesafeli sözleşmeler gibi teknoloji destekli projeler için Birliğimiz çatısı altında teknik ve hukuki altyapı çalışmaları da devam edecek. Geçtiğimiz dönemde, 6728 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile aracılık maliyetlerini düşüren, rekabet ortamını iyileştirici ‘sat-geri’ kirala sayesinde mevzuattan kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler sektörlerimizin motivasyonunu artırdı. Bu düzenlemeler çerçevesinde, katılım finansman altyapısının ve ürünlerinin geliştirilmesi ve büyütülmesine yönelik çalışmalara da aktif olarak katılmayı sürdürüyoruz.”
Finansal Kurumlar Birliği Genel Kurulu’nda açılış konuşmalarının ardından Başkanlık Divanı Seçimi’ne geçildi. Genel Kurul, yeni aile fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.