Ata Yatırım, piyasaların nabzını tuttuğu yeni raporuyla, 2017 yılında takibindeki şirketler için beklediği net kâr büyümesi öngörülerini paylaştı.

Rapora göre bankalar için öngörülen net kâr artışı %29,2 olarak belirlendi. 2017 için Borsa İstanbul’da beklenen net kâr büyümesi ise %47

Ata Yatırım, piyasaları değerlendirdiği son raporunda olumlu gelişmelere dikkat çekti. Türk hisse senetlerinin 2017 yılbaşından bu yana dolar bazında %34 artmasının ve Türkiye piyasasının gelişmekte olan ülkelere olan para girişinden en iyi faydalanan piyasalardan biri olduğunun altını çizen rapora göre, 2017 başında Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırması ve politik belirsizliklerin azalmasıyla denge bulan Türk Lirası, son 2 yılda yaşanan kayıpların bir kısmını telafi etti.

 

Kâr beklentileri için tahminler olumlu

Kredi Garanti Fonu ile desteklenen kredi büyümesinin ise hem bankacılık sisteminin kredi büyümesini destekleyerek kârlılıkların artmasına yardımcı olduğunu, hem de piyasanın likidite problemini çözerek rahatlama sağladığını belirten raporda, bu olumlu gelişmelerin, şirketlerin kâr beklentileri için yapılan tahminleri olumlu etkilediğinin de altı çizildi.

Veriler ışığındaki kapsamlı analizlerin sonucunda Ata Yatırım, 2017 için Borsa İstanbul’da %47’lik net kâr büyümesi öngördü. Net kâr büyümesinin %77,2’si bankacılık dışı sektörler için beklenirken, %29’luk kısmı ise bankacılık sektörü için öngörülüyor.

 

Geçtiğimiz ay “Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği” tarafından yayınlanan “Türkiye Sermaye Piyasası Raporu 2016” açıklanmıştı.

Türkiye Sermaye Piyasası Raporu 2016’ya göre;

Ekonomi 2016’da %3 büyüdü.

  • Revize edilen milli gelir serilerine göre Türkiye ekonomisi 2016 yılında %3 oranında büyüme kaydetti.
  • Yıllık enflasyon, %5 olarak belirlenen hedefin üzerinde, %8,5 olarak gerçekleşti.
  • İşsizlik yıl ortalamasında %10’dan %11’e yükseldi.

Uluslararası karşılaştırmalara göre Borsa İstanbul hayli likit olsa da, piyasa değerinin ekonomideki payı sınırlı kalmaya devam etti.

Menkul kıymet yatırım fonları büyüklüğünde Türkiye 46 ülke arasında 34. sırada yer aldı.

Türkiye’de yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi altın sağladı.

  • 2016 yılında Türkiye’deki yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi %32 ile altın sağladı.
  • 2015 yılında en yüksek getiri sağlayan 3 aylık ABD Doları mevduatı ise, 2015 yılında %23’lük getiri sağladı.
  • 2016 yılında menkul kıymet yatırım fonlarındaki yatırımcı sayısı 2,9 milyonda kalırken yaklaşırken, portföy büyüklüğü %16 artarak 45 milyar TL seviyesine yaklaştı.

 

Türkiye Sermaye Piyasası 2016 Raporu Yayınlandı