Son yılların en popüler teknoloji başlıklarından olan otonom araçlar hayatımıza dahil olduktan sonra şoförler birer birer yolculara dönüşecek. Üretici firmalar hummalı biçimde sürücüsüz araçlar için çalışırken, daha güvenli ve daha rahat bir ulaşım amaçlıyor olsa da onları bu kadar motive eden konuların başında aslında “yolcu ekonomisi” geliyor. Dev teknoloji ve otomotiv firmalarının aklı fikri bu dev pastadan kalınca bir dilim almakta. Bunun için de en hızlı biçimde otonom araçlarını piyasaya sürmek için çalışıyorlar.
Sürücüsüz araçların asfalt üzerinde yol almalarının ardından oldukça geniş bir kitleye ulaşmaları bekleniyor. Uzmanlara göre insanlar, hem rahata olan düşkünlükleri sayesinde hem de trafikte geçen bunaltıcı zamanlardan kurtulmak için sürücüsüz araçlara kısa sürede adapte olacaklar.
Intel’in yakın zaman içinde yaptığı araştırmaya göre yolcu ekonomisi o kadar hızlı biçimde hayatımıza dahil olacak ki, 2050 yılına geldiğimizde 7 trilyon dolarlık bir pazar haline dönüşecek. Bu miktar, “paylaşım ekonomisi” için hesaplanan rakamın iki katından bile fazla.
Teknoloji devleri direksiyon sallamaktan arta kalan zamanımıza göz dikti
Sürücüsüz araçlar hayatımıza dahil oldukları andan itibaren otomobiller sadece sürüş deneyimi açısından değil, kullanım amaçları açısından da kabuk değiştirecekler. Taşıma aracı olmaktan çıkıp eğlence ve iş alanlarına dönüşecekler.
Google, Facebook ve Amazon gibi dev teknoloji firmaları, insanların direksiyonları yapay zekaya devrettikten sonra arta kalan zamanlarına talip olduklarını yüksek sesle ifade eder oldu. Seyahat esnasında geçirdiğimiz zamana göz diken teknoloji devleri, seyahat hayatımızda daha fazla rol oynamak için yeni projeler üretiyorlar.
Trafikle ve diğer araçların sinir bozucu hareketleriyle uğraşmaktan kurtulmuş vaziyette seyahat etmek sinirlerimizi de gevşetecek. Stresten uzaklaşmış halde, dilediğimizi yapabildiğimiz o müstesna zamanlarda neyle vakit geçireceğimize fazlasıyla kafaya takan teknoloji firmaları, sıra dışı çözümler üretiyorlar.
“Bağlanmak” için otomobile bineceğiz
Dikkatimizi asfalt üzerinde hünerlerini sergileyen trafik canavarlarından ayırdığımız andan itibaren boşluğa düşmüş gibi hissedeceğiz. Telekomünikasyon firmalarıyla birlikte Apple, Google ve Microsoft gibi teknoloji firmaları da otomobillerle entegre olacak yazılımlar geliştiriyorlar. Bilgisayar başından kalkıp aracının başına geçen kişinin internetten bir an olsun geri kalmadan seyahat etmesini hedefleyen teknoloji firmaları, araç içi eğlence sistemlerinin sayısını katbekat artırma peşinde.
Navigasyon teknolojilerinin de baştan tırnağa değişeceği yakın gelecekte, en verimli yol haritasını çizen uygulamalar, araçlar arasında bağlantı kuran yazılımlar da kullanılacak.
Senin benim yok, bizim otomobilimiz var
Sürücüsüz araç sisteminin getireceği en büyük yeniliklerden biri de birden fazla kişinin aynı aracı kullanması olacak. Akıllı şehir dediğimiz olgu ile birlikte ilerleyecek olan otonom araç teknolojisi sayesinde, gideceğimiz yere ulaştığımız anda aracımız bizi bırakıp bir sonraki kişiyi alarak hedef noktasına ulaştıracak. Teknoloji gurularının “asansör” olarak nitelendirdiği yeni sürücüsüz araçlar, paylaşım ekonomisini hiç olmadığı kadar ileriye taşıyacak.
Bireysel kullanılan otonom araçların en güzel yanlarından biri de otopark sorununun temelden ortadan kalkması olacak. Otopark sorununa kökten çözüm üretecek olan sürücüsüz araç teknolojisi ile, ulaşacağımız yerin tam önünde taksiden iniyormuşuz gibi aracımızdan ineceğiz. Yanımızdan eli boş biçimde geri dönen valenin bakışları arasında aracımız kendine park yeri arayacak. Biz de randevumuza tam zamanında ulaşmanın mağrur tavrıyla yürüyüşümüze devam edeceğiz.
Otomobiller alışveriş tavsiyelerinde bulunacak
Sürücüsüz araçlarda kullanılacak olan özel yazılımlar sayesinde, yol boyunca çeşitli fırsatlar ve teklifler de sunulabilecek. Pazarlama sistemlerini baştan aşağı değiştirecek olan sürücüsüz araçlar, yol haritamız üzerindeki mağazaları, benzin istasyonlarını, restoranları tavsiye edecek. Yol üzerinde sabah kahvemizi alabileceğimiz en uygun yeri söyleyen aracımız, öğle yemeği için biçilmiş kaftan diye tabir edilecek aile kebap salonuna da bizi yönlendirebilecek.
Otonom araçlarla üretkenlik de tavan yapacak
Ortak çalışma alanlarına olan ilgi gün geçtikçe artarken, sürücüsüz araçların da oluşturacağı çalışma ortamlarını göz ardı etmek mümkün değil. Birkaç saat uzaklıkta olan toplantınıza giderken aracınız içinde rahatlıkla çalışma imkanı bulabileceksiniz. Şoförün ortadan kalktığı sürücüsüz araçlarda iş toplantıları da düzenlemek mümkün olacak.
Sürücüsüz araçlarla eğlencenin dibine vurmak
Dünya çapında yapılan araştırmalara göre günde ortalama 80 dakikamızı trafikte geçiriyoruz. Sürücüsüz araçlarla birlikte bu süre tamamen bize ait bir zaman haline gelince, biraz daha fazla eğlenmeyi kim istemez ki?
Trafik stresinden bizi kurtarmak için stres çarkından bile daha etkili olacak sürücüsüz araçlar, sadece bununla da kalmayıp eğlencenin dibine vurmamızı da sağlayacak. Araçlarımız içinde yolculuk yaparken en yeni dijital oyunlarla keyiflenmemiz için Nvidia, Qualcomm ve ARM gibi çip üreticileri de kolları sıvamış durumda. En gelişmiş grafik kartlarıyla donatılmış sürücüsüz araçlar gelecekte bizleri bekliyor. Kim bilir, belki de en zorlu boss dövüşlerinden alnımızın akıyla çıkmak için araç içi deodorantının ferahlatıcı etkisine ihtiyacımız vardır…