Kartla ödeme dünyasının en büyük isimleri olan Mastercard ve Visa, özellikle Asya bölgesindeki hakimiyeti ile adından söz ettiren UnionPay tarafından kart kullanımı konusunda geride kalacak gibi duruyor. Global ölçekte yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 2022 yılına gelindiğinde dünya çapında kart kullanımı oranları zirveye yükselecek. Bu yükseliş trendinin en çok yaşanacağı Asya Pasifik bölgesinin tercih edilen markası olan UnionPay de bu ilgi ile Mastercard ve Visa’yı geride bırakacak.
Her yıl 1 milyar yeni kart piyasaya giriyor
RBR tarafından yapılan araştırmaya göre dünya çapındaki ödeme kartlarının sayısı 2016 yılında yüzde 8 oranında artarak 14 milyar seviyesine yükseldi. Son bir yıl içinde yaklaşık bir milyar yeni kartın piyasaya sürüldüğünü ortaya koyan veriler, küresel pazarda canlanma eğiliminin de devam ettiğini gözler önüne seriyor. Finansal girişimlerin fazla olması sebebiyle en hızlı büyüme Asya Pasifik bölgesinde gerçekleşirken, kart sayılarındaki yüksek artış ile Çin’in de bu yükseliş trendine olan katkısı büyük.
Asya Pasifik, Ortadoğu ve Afrika’nın bir bölümünde hala kart kullanmayan insanların olduğu düşünüldüğünde, 2022 yılına kadar kullanımdaki kart miktarının 17 milyar seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Mastercard, UnionPay ve Visa piyasadaki kartların yüzde 80’ini oluşturuyor
Mastercard, UnionPay ve Visa’nın global çaptaki piyasalarda bulunan tüm kartların yüzde 80’ini oluşturduğunu hesaplayan RBR, geriye kalan yüzde 20’lik kısmı da American Express, Diners Club, JCB, Discover ve diğer özel banka kartlarının oluşturduğunu belirtti. Ülkelere göre büyük farklılıkların yaşandığını belirten RBR, global açıdan listenin en arkalarında olmasına karşın Japonya’da en çok tercih edilen ismin JCB olduğunu söyledi.
UnionPay 6 yılda 6 milyar kartı dolaşıma sundu
RBR’nin 2022 yılına dair yaptığı “Global Ödeme Kart Verileri ve Tahminleri” çalışmasına göre, Çin’deki kart pazarının hızlı bir şekilde genişlemesi UnionPay’in 2016 yılında kartların payını yüzde 43’e çıkarmasını sağladı. Bu sayede kart kullanımı konusunda Visa ve Mastercard üzerinde bir liderlik yakaladı. 2010 yılından bu yana ürettiği kart miktarında dev rakiplerini geride bırakan UnionPay, 2016 yılına gelinene kadar 6 milyardan fazla kartı dolaşıma sundu.
Oldukça yüksek sayılara ulaşmasına rağmen tamamen yerel başarı sahibi olan UnionPay’in, Çin dışında da rekabete girebilmek için üstün çaba sarf etmesi gerekiyor. Asya-Pasifik ülkelerinde ve Çin’de büyük bir ilgi görüyor olmasına karşın, bu bölgeler dışındaki UnionPay kartlarının miktarı toplam miktarın sadece yüzde 1’lik kısmını oluşturuyor.
UnionPay yurt dışında genişlemeye odaklanacak
Bugüne kadar Asya-Pasifik bölgesindeki yüksek nüfusun kaymağını yiyen UnionPay’in yeni pazarlara açılmaya çalıştığı söyleniyor. Global çip standartlarını benimsemeye başlaması da bunun bir kanıtı olarak gösterilebilir.
Visa ve Mastercard’ın Çin’deki regülasyonlara uygun alternatifler üretmek için çalışmalara başladığı da bilinen bir konu. Çin’deki regülasyonlara uygun çözümler üretmek için kolları sıvayan Visa ve Mastercard’a karşı hamle olarak UnionPay’in global çözümler üretmekten başka çaresi yok.