EBRD, Türkiye’deki kadın girişimciler için QNB Finansbank‘a 55 milyon ABD doları kredi sağladı. EBRD Women in Business (Kadınlar İş Dünyasında) programı için Türkiye’deki toplam finansman, 300 milyon Euroya ulaştı.

QNB Finansbank, European Bank for Reconstruction and Development’ın (EBRD-Avrupa Kalkınma Bankası) kadın girişimcilere destek programı Women in Business kapsamında, kadınların sahibi veya yöneticisi olduğu işletmelere kullandırmak üzere 55 milyon ABD dolar kredi sağladı.

QNB Finansbank, EBRD’nin 300 milyon euroluk Kadın Girişimcilik Programı altında aldığı ilk krediyi en hızlı kullandıran ve ikinci kredi dilimine hak kazanan tek Türk bankası oldu. QNB Finansbank’ın toplam kadın girişimcilik kaynağı, bu yeni dilimle 100 milyon euroya ulaştı. Kredi, ayrıca Avrupa Birliği ve T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın garantörlüğünü de içeriyor.

Kadın girişimcilerin bankacılık hizmetlerinden daha etkin yararlanması ve QNB Finansbank’ın bu alandaki genişlemesini desteklemek vekredileri daha az riskli hale getirmek amacıyla tasarlanan kredi anlaşması, 4,4 Milyon Eurolukbir batık garanti imkanı da sağlıyor.

Program kapsamında kadın yönetimindeki işletmelerin gelişimini desteklemek ve rekabetçiliğini artırmalarını sağlamak amacıyla bu tür işletmeler için yerli ve yabancı uzmanlardan iş danışmanlığı alma ve eğitim, mentorluk, networking ve benzeri diğer hizmetlere erişim olanağı sunulacak.

5 yıl süreli kredi, EBRD’nin QNB Finansbank ile kadın işletmecilere yönelik ikinci işbirliği olma özelliğini taşıyor. Kredi kapsamında Women in Business (Kadınlar İş Dünyası’nda) programı için Türkiye’deki toplam EBRD finansmanı, 300 milyon Euro’ya ulaşıyor. Banka, programın aktif olarak uygulanmakta olduğu 17 ülkede toplam 400 milyon ABD dolarını aşan bir tutarda finansman sağlamış bulunuyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Planlanan 300 milyon Euro’yu Türkiye’deki iş ortağımız olan bankalara sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Son derece başarılı olan bu program, uluslararası kuruluşlar ile yerel makamların güçlerini etki yaratacak şekilde birleştirmesinin harika bir örneği. Kadın yönetimindeki şirketlerden sürekli finansman ve danışmanlık hizmetlerine yönelik taleplere tanık olduğumuzu düşünürsek, programın devam etmemesi için hiçbir bir neden görmüyoruz.”

 

Güzeloğlu: 2 yılda 6 bin 170 kadın girişimciyi destekledik

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu: “QNB Finansbank olarak ekonominin tüm sektörlerini ve iş hayatındaki tüm katmanları desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yaklaşımımız bankamızın EBRD ile işbirliğini güçlendirmektedir. Büyük projelerin, dış ticaretin finanse edilmesiyle birlikte çiftçiler, KOBİ’ler, esnaf, küçük işletmeler ve kadınlar bankamız tarafından aynı özenle bankacılık hizmeti almaktadırlar. Liderlik, yaratıcılık ve girişimcilik bankamızın desteklediği konuların başında gelmektedir. QNB Finansbank olarak gerek çocuklara ve gençlere yönelik yaratıcılığı geliştiren kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımız gerekse bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğimizi Geleceğin Patronları girişimcilik yarışmamızla toplumun sosyal ve ekonomik gelişmesine hizmet ediyoruz. Bankacılık, toplumun tüm kesimlerini kucaklamadıkça, finansmanın yanı sıra sosyal gelişim ve dengenin sağlanmasına hizmet etmedikçe sektör olarak kendi geleceğine de güçlü bir yatırım gerçekleştiremiyor. Bu nedenleEBRD ile işbirliğimizi çok önemsiyoruz ve EBRD’nin 300 Milyon euroluk Kadın Girişimcilik Programı altında aldığı ilk krediyi en hızlı kullandıran ve ikinci kredi dilimine hak kazanan tek Türk bankası olmamız da uygulamadaki titizliğimizi yansıtıyor. EBRD Kadın Girişimcilik Programı altında 2015 yılından bugüne 6 bin 170 kadın girişimciyi destekledik.Toplam kredi tutarımız 246 Milyon TL olarak gerçekleşti. “

Kadın girişimcilerin değer ve istihdam yaratma konusundaki gücü, ülkemizin ekonomi ve kalkınma hedefleri için çok büyük öneme sahip olduğuna değinen Güzeloğlu şöyle devam ettİ. “Finansman, danışmanlık ve nakit para yönetimi ürünleri gibi KOBİ ihtiyaçlarına en uygun olan ve en kapsamlı çözümleri sunarak kadın girişimcileri desteklemeye devam edeceğiz. Atılan bu adım, Türkiye’nin mikro ve küçük ölçekli girişimlerini finansal olarak destekleme becerimizi daha da güçlendiriyor. Uluslararası finans kuruluşlarının bankamıza ve Türkiye’nin büyüyen ekonomisine duyduğu güvenin düzeyini gösteren bu başarı, Türkiye ekonomisine yabancı yatırımları çekme becerimizi de güçlendiriyor.”

 

Women in Business / Kadınlar İş Dünyasında

Pazardaki kadın girişimcilerin başarı şansını eşitleme amacını taşıyan Women in Business programı, şirketlere iş danışmanlığı ile birlikte kredi verilmesini teşvik etmek üzere kredi marjlarını yerel finans kuruluşları ile bir araya getiriyor. Program ayrıca, finans sektörü için eğitim sağlayarak modern ve kapsayıcı bir topluma en iyi şekilde hizmet edecek yeni uygulamaların tanıtımını da destekliyor.

AB ve Türkiye tarafından ortak olarak finanse edilen program, diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de genel olarak daha az varlığa sahip olan dolayısıyla da daha yüksek kredi riski teşkil ettiği düşünülen kadın yönetimindeki şirketlerin finansal ihtiyaçlarının yerel ticaret bankaları tarafından daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyor.

2014’te uygulamaya koyulduğu ilk günden bu yana Türkiye’de kadın yönetimindeki yaklaşık 14 bin şirketin 5 iş ortağı bankadan toplam 650 milyon TL (190 milyon Euro) değerinde kredi aldığı projenin çerçevesi içerisinde yer alan şirketlerin yüzde 40’tan fazlasının merkezi İstanbul, Ankara ve İzmir ana ticaret bölgelerinin dışında bulunuyor. Bunun dışında yaklaşık 4 bin kadın girişimci ve yönetici şirketlerini geliştirmek adına yurtiçinden ve yurtdışından nitelikli uzmanlar tarafından verilen danışmanlık desteğinin yanı sıra seminerlere, eğitim atölyelerine, networking çalışmalarına ve mentorluk hizmetlerine erişim gibi finans dışı hizmetlerden de yararlandı.

Söz konusu projeler, Türkiye ve AB hükümeti tarafından toplam 38 milyon euro hibe sağlanarak desteklendi.

EBRD bugüne kadar Türkiye ekonomisindeki çeşitli sektörlere 9,5 milyar doları aşkın yatırımda bulundu. Bu yatırımların yüzde 97’si, özel girişimlerin gelişimini desteklemek üzere gerçekleşti.

 

QNB Finansbank’ın, 2017’nin ilk altı aylık dönemine ilişkin finansal tablolarını sizlerle paylaşmıştık.

Finansal tablolara göre bankanın toplam aktifleri 30 Haziran 2017 tarihi itibarıyla 116 milyar 437 milyon TL olarak gerçekleşti. 2016 yıl sonuna kıyasla toplam krediler yüzde 17 oranında artarak 73 milyar 928 milyon TL’ye, müşteri mevduatı ise yüzde 12 oranında artarak 58 milyar 125 milyon TL’ye ulaştı.

 

QNB Finansbank’ın İlk Altı Aylık Net Dönem Karı 810 milyon TL