Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dan (BDDK) 6493 sayılı kanun çerçevesinde faaliyet izni alan ilk mobil ödeme kuruluşu olan Payguru, geleceğin ödeme sistemlerine hazırlanıyor. Faaliyetlerini İTÜ ARI Teknokent bünyesinde sürdüren ve bugüne kadar taksi ödemelerinden, tarihte ilk kez bir FİFA organizasyonunun mobil ödeme ve mobil bilet uygulamasına kadar birçok önemli projeye imza atan Payguru, şimdi de “mobil para”ya geçiş ve “nakit ödemelerin dijitilizasyonu” için çalışıyor.
Türkiye’nin ülke olarak finans teknolojilerinde dünyada itibarlı bir pozisyonda yer aldığını ifade eden Payguru Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Işık Uman, “Biz de bu alanda yeni bir dönüşüm hamlesini temsil ediyoruz. Lisans alan ilk mobil ödeme firması olarak ürün ve hizmet porföyümüzü mobil ödemenin ötesine taşıyoruz ve tüm ödeme süreçlerini dijitalize eden uygulamalar geliştiriyoruz” dedi. Bugün FINTECH alanında Türkiye’nin geldiği noktada yıllarca bankalarda istihdam edilen kalifiye iş gücü ile birlikte yapılan altyapı yatırımlarının önemli rol oynadığını ifade eden Uman, Payguru’nun bu rekabetçi ortamda hayata geçirdiği uygulamaların birçoğunun ödüle de layık görüldüğünü söyledi. Hedeflerinin insan hayatına daha fazla dokunmak olduğunu belirten Uman, “Tüm karmaşık iş süreçlerini en optimum şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Son kullanıcı için en hızlı ve en kolay ödeme sistemlerini sunarak üye işyerleri için de yüksek getiri sağlayan çözümler geliştirdik” diye konuştu.
Payguru’nun, üye işyerlerine, son kullanıcıların cep telefonu faturaları ya da ön ödemeli hatlarında bulunan TL miktarlarını kullanarak ücretlendirme yapma imkânı sağladığını hatırlatan Uman, “Platformumuzu kullanan üye işyerleri, kredi kartı veya banka kartı ile sınırlı olmadan ister cep telefonu hatları ile isterse banka havalesi/EFT ve ATM aracılığı ile yapılan tüm ödemeleri kabul edebiliyor. Artık ‘Mobil Ödeme’den ‘Mobil Para’ ya geçiş konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Günlük hayata odaklanan uygulamalar
Payguru uygulamalarının günlük hayata dokunan uygulamalar olduğunun altını çizen Uman, şu bilgileri verdi: “Taksi ödemeleri, sinema biletleri, belirli güzergâhlardaki Deniz ulaşımı biletlerinin mobil ödeme ile alınması ve mobil bilet olarak iletilmesi, tarihte ilk kez bir FİFA organizasyonunda (FIFA 2013 U-20 Dünya Kupası) mobil bilet ve mobil ödeme projesi, 500’den fazla derneğin aidat ödemeleri, PASSOLİG kart yenilemeleri ve başvurularının mobil ödeme ile tahsilatı ve Gündelik çalışanların SGK ödemelerinin SMS ile yapılması öne çıkan çalışmalarımız arasında sıralanabilir. Diğer yandan, faaliyet iznini sektördeki diğer firmalardan ve mobil operatörlerden önce almış olmamız, gerek kurumsal yönetim, gerekse finans, teknoloji, AR-GE ve iş süreçlerimizdeki profesyonel yaklaşımımızın ulaştığı noktanın tescili anlamına geliyor. Ayrıca İTÜ ARI Teknokent ’in içinde bulunmamızın iş süreçlerimizi ve AR-GE faaliyetlerimizi disipline etmek açısından da son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.“
2017 yılında Mobil Ödeme hizmetine PARA TRANSFER ve ATM Ödemeleri Hizmetini de ekleyen şirket, geliştirdiği yeni nesil ödeme platformu üzerinde verdiği hizmetleri çeşitlendirerek yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası pazarda rekabet eden yenilikçi bir FINTECH şirketi olmayı hedefliyor.