Japonya’nın önde gelen teknoloji şirketlerinden Fujitsu, üç büyük Japon bankasıyla birlikte blockchain tabanlı P2P (peer to peer – kullanıcıdan kullanıcıya) ödeme altyapısı için çalışıyor.
Japon çok uluslu bilişim sağlayıcısı Fujitsu, Japonya’nın en büyük üç bankası olan Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group ve Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) ile birlikte, blockchain teknolojisini kullanarak kişiden kişiye (P2P) para transfer sistemlerini geliştirmek için çalışmalara başladığını duyurdu.
Üç ay içinde mobil arabirim de sunulacak
Tech Asia sitesinde yer alan habere göre, önümüzdeki ocak ayında ilk testleri yapılmaya başlanacak olan blockchain ile P2P ödeme sistemi kullanıcılar arasında güvenli bir ortam sağlayacak. Bankaların müşteri arasında güvenli bir ağ oluşturacağını belirten Fujitsu yetkilileri, üç ay süren bir geliştirmenin ardından mobil uygulama arabirimi ile çalışan bir sistem sunacaklarını ifade ettiler.
Test için kurulan konsorsiyumun alacağı kararlar doğrultusunda bireysel para transferi hizmetleri içerisinde olası hatalar ayıklanacak ve sahte hesap gibi kötü niyetli girişimlerin de önüne geçilmesi için gerekli kurallar konulacak. Para transfer hesaplarının bankalardaki hesaplarla bağlanma testi de gerçekleştirilecek.
Test konsorsiyumu kuruldu
Fujitsu yaptığı açıklamada, yeni platformun sunacağı çözümün kapsamına da değinerek para transferi hesapları arasında bir değer aktarımı yapmanın ardından, işlemlerin doğru ve güvenli bir şekilde tamamlandığının da kontrolünün yapılacağını belirtti. Tüketiciler için daha uygun bir hizmet sunma nihai hedefi ile sistemin pratik işlevselliği ve çalışabilirliği de gözlemlenecek.
Nakitsiz bir toplum için çalışmalarını hızlandırdığını açıklayan Fujitsu, uzun zamandır blockchain teknolojisi ile ilgilendiğini, üç büyük Japon bankası ile olan ortaklığıyla da verimli bir proje ortaya çıkaracağını söyledi.
Temmuz ayında Fujitsu Laboratuarları, Linux Vakfı tarafından barındırılan Hyperledger Blockchain bünyesindeki Hyperledger Fabric teknolojisinden faydalanacağını açıklamıştı. Fujitsu, blockchain sayesinde darboğazlardan arındırılmış uygulamalar geliştirerek daha verimli sonuçlar elde ettiğini de belirtti.
Doğum belgeleri de blockchain ile saklanıyor
Blockchain startup’ı Evernym, doğum kayıtlarının dağınık veri tabanı teknolojisiyle saklanmasına imkan tanıyacak yeni teknolojisini Illinois eyaletinde kullanıma açtı. Asıl hedefi, doğum anında kimlik bilgilerinin sisteme girilerek kayıtların anında oluşturulmasını sağlamak olan Evernym, şimdilik pilot uygulama şeklinde hayata geçen uygulamasında doğum belgelerinin dijitalleştirilmesini üstleniyor.
Rusya’da da blockchain araştırma merkezi kuruluyor
Blockchain teknolojisiyle yakından ilgilenen Rusya’da, devlet başkanı Vladimir Putin’in de isteği üzerine blockchain teknolojileri geliştirmek üzere araştırma merkezi kurulacak.
Rusya, blockchain teknoloji konusunda geride kalmamak için önemli hamleler yapıyor. 2017 yazını hareketli geçiren Rus finans teknolojileri sektörü, gerek kripto para birimleri gerekse blockchain teknolojileri üzerine yoğunlaştı. Blockchain konusunda 2019 yılı hedefi koyan Rusya, ulusal para birimini güçlendirici politikalar izlemenin yanı sıra, şubat ayında hükümet destekli blockchain çalışma grubu oluşturduğunu duyurmuştu.
UnionPay, ATM’lerde Blockchain Kullanılması için Patent Başvurusu Yaptı