Dijital para birimleriyle hedge fonu oluşturma platformu BlockTower Capital’in kurucusu Matthew Goetz, kripto para birimlerinin 1990 dönemindeki internetin durumuna benzetti.
İnternetin ilk günlerinde herkeste güvensizliğin oluştuğunu hatırlatan Matthew Goetz, Coin Telegraph sitesine yaptığı açıklamada, yeni bir teknolojinin insanların hayatının merkezine oturduğu günlerde endişe ortamının oluşmasının normal karşılanması gerektiğini savundu. Tıpkı internetin ilk günlerindeki gibi, günümüzde de kripto para birimlerine yapılacak yatırımların riskli olduğunu söyleyen Goetz, bu durumun belli bir süre daha devam edeceğini vurguladı.
İnternet öcü gibiydi
Sanal para birimlerinin günün yıkıcı teknolojileri arasında bulunduğunun altını çizen Goetz, 90’lı yılların başında da internetin riskli ve korkutucu bir ortam olduğunu da hatırlattı. Her türlü yasa dışı işlerin internet üzerinden yapıldığının düşünüldüğü bir dönem olan 90’lı yıllarda, filmlerde bile internet endişe duyulması gereken bir mecra gibi tanıtılıyordu.
Matthew Goetz verdiği demeçte, kripto para birimlerinin dönüşüm geçirdiğini ve geçireceğini belirterek, Google ve Yahoo gibi internet devlerinin 90’lı yılların başındaki halleriyle şimdiki durumlarının ne kadar farklı olduğuna da dikkat çekti. Aynı durumun kripto para birimleri sektöründe de yaşanabileceğinin sinyallerini verdi.
“Zirve daima bitcoin’in olmayacak”
Dünya çapındaki kripto para piyasasını da ele alan Matthew Goetz, halihazırda dolaşımda olan binden fazla kripto para birimi ile 2017’de bariz bir artışın kaydedildiğini de söyledi. Önde gelen sanal para birimi olan bitcoin’in yüzde 450’den fazla artış gösterdiğine parmak basan Goetz, birim başında 4.400 dolar gibi değere ulaşmasının da önemsediğini ifade etti.
Bitcoin’in olağanüstü yükseliş yakalamasına rağmen sonsuza kadar hep en üst düzeyde olmayacağını da savundu. Bitcoin’in yanı sıra diğer sanal para birimlerinin de gelişen teknolojiyle birlikte yükseliş yakalayacağını düşündüğünü söyleyen Goetz, “Bitcoin’in şu an için en sağlam kripto para birimi ve diğerlerine nazaran daha kararlı bir protokol olduğu su götürmez gerçek. Güçlü bir geliştirici tabana sahip. Ancak ne olursa olsun günün sonunda o da bir yazılım ve her yazılım gibi bitcoin de başkaları tarafından geçilebilir” şeklinde konuştu.
Daha iyi yeteneklere sahip olan bir kripto para biriminin bitcoin’i alt edebileceğini söyleyen Goetz, zamanında en ünlü sosyal platform olan MySpace’in tahtının Facebook tarafından yerle bir edildiğini de vurguladı.
ABD, kripto para birimleri borsasını lisanslamanın eşiğinde
Diğer taraftan ABD Merkez Bankası, kripto para borsasına lisans getirmeyi planladığını açıkladı.
Kripto para birimlerinin lisanslanmasına dair açıklama yapan ABD Merkez Bankası sözcüsü Keith Noreika, tıpkı Japonya’da gerçekleştiği gibi bir yöntem izleyeceklerini belirtti. Henüz tasarı aşamasında olan plana göre, ülke genelinde yapılacak tüm kripto para transfer işlemleri belli bir standarda oturtulacak.
Kripto para lisansı, girişimlerin önünü açacak
Katıldığı bir konferansta konuşan Keith Noreika, başta bitcoin olmak üzere kripto para birimleri sağlayıcılarının patent sahibi olmaları gerektiğini vurgulayarak, sanal para birimlerine lisans verilmesinin doğru olacağını söyledi. Verilecek lisansların ardından ülke sınırları dışına iş yapan girişimlerin de önü açılacak.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta Japonya Finansal Hizmetler Dairesi, kripto para birimleri ile alışverişi yapmak için bitFlyer dahil, sınırları dahilindeki 11 şirketin lisanslarını onaylamıştı.