İki Rus girişimci tarafından geliştirilen Comino isimli cihaz, hem Ethereum madenciliği yapıyor hem de ısıtıcı görevi görüyor.
Bitcoin’in ardından en ünlü kripto para birimlerinin başında gelen Ethereum, tıpkı kendi sınıfındaki diğer para birimleri gibi elektronik madencilik sistemiyle üretiliyor. Sırf madencilik işi için üretilmiş cihazların ya da bu işe odaklanmış bilgisayarların aralıksız çalışmaları ve kripto para birimi ağındaki sayısal işlemleri gerçekleştirmeleri karşılığında, ilgili para birimi ile ödüllendirilmeleri söz konusu.
Dijital madenciliğin iki korkulu rüyası
Kripto para madenciliği yapmak isteyenler, bu iş için geliştirilmiş belirli cihazları satın alarak aralıksız çalıştırıyor ve harcadıkları kaynak karşılığında da kripto para kazanıyorlar. Bu işlem başlı başına tüketim üzerine kurulu olduğu için, gerek cihazların gürültüsü gerekse yaydıkları ısı madenciler için sıkıntı verici olabiliyor.
Cihazların yaydıkları ısı ve çıkardıkları gürültüye çözüm bulmak isteyen Evgeny Vlasov ve Alexey Chistov isimli iki Rus girişimci, sıra dışı bir fikri hayata geçirerek hem ısıtıcı görevi gören hem de Ethereum madenciliği yapabilen bir cihaz geliştirmişler. Comino isimli bu cihaz, çetin hava koşullarıyla bilinen Rusya’daki evleri hem sıcak birer yuvaya dönüştürüyor hem de insanlara oturdukları yerden para kazanma imkanı sunuyor.
En büyük hayali, sıcak bir yuva ve düzenli bir gelir olanlara özel…
Comino ismi ile üretilen cihaz, içerdiği özel donanımı sayesinde fişe takılır takılmaz belirli sunuculara bağlanıyor ve Ethereum madenciliğine başlıyor. Sahibine düzenli biçimde Ethereum kazandıran cihaz aynı zamanda yaydığı ısı ile de bulunduğu ortamı ısıtıyor. Geliştiriciler, cihazı özellikle Ethereum madenciliği için tasarlamış olsalar da, diğer kripto para birimlerine uygun biçimde çalışmasının da mümkün olduğunu belirtiyorlar.
İçerisinde sekiz adet ASUS P106-100 6G grafik işlemcisi barındıran sistem, ince ve tamamen metal kaplama bir kasaya sahip. Tamamen kripto para madenciliğine uygun biçimde tasarlandığından, alışılagelmiş bilgisayarlar gibi herhangi bir monitöre ya da dış birime bağlamak söz konusu değil. Fişe takılır takılmaz kendiliğinden çalışan ve sahibine düzenli olarak Ethereum kazandıran bir sistem olarak göze çarpıyor.
Hem odanızı, hem de cebinizi ısıtıyor
Comino N1 ve Comino N4 olmak üzere iki farklı modeli bulunan sistem, 4 bin 500 ila 5 bin dolar etiketiyle satılıyor. Cihazın kullanıldığı yerin enerji tüketim ücretlerine göre değişiklik gösteriyor olsa da, üreticilerinin ifadesine göre ayda ortalama 300 dolar kazanç sağlanabiliyor.
Cihazlar çalıştıkları ortama düzenli olarak ısı yayarken, bir yandan da kripto para madenciliği yapıyorlar. Geliştiricilerin ifadesine göre 25-30 metrekarelik odaları ısıtmayı başaran Comino, içerisinde sıvı soğutma sistemi barındırdığı için de, kripto para madenciliği yapan muadil cihazlara göre daha sessiz çalışıyor.
Mastercard ve Cisco ile birlikte 29 isim daha Ethereum ittifakına katıldı
Kripto para birimleri hakkında konuşulduğu zaman akla hemen bitcoin geliyor olsa da, ilk dönemlerinde “altcoin” olarak nitelendirilen dijital para birimi Ethereum’un yükselişi sürüyor.
Sadece bir para birimi olmayan, blockchain teknolojisinden faydalanarak güvenli ve şeffaf veri transferine de izin veren Ethereum altyapısına güvenen firmaların sayısı artıyor. Bunun en büyük kanıtı olarak da “The Enterprise Ethereum Alliance” ismi ile kurulmuş olan Ethereum ittifakına dahil olan büyük isimler gösterilebilir.
Yakın zaman içinde blockchain’e olan ilgisini dile getiren Daimler AG’nin Ethereum’a özel bir ilgi göstermesinin ardından şimdi de dev firmalar Ethereum için oluşturulan ittifaka adım atıyor. Aralarında Mastercard, Cisco Systems, Scotiabank, Loyyal Corporation ve QIWI Blockchain Technologies gibi isimlerin yer aldığı 29 farklı firma Ethereum ittifakına katıldıklarını açıkladı.
İlaç Sektörünün Devleri Blockchain Teknolojisine Yeşil Işık Yaktı