BNP Paribas, Çin merkezli mobil ödeme hizmeti WeChat’i Avrupalı işletmeler için kullanıma açmaya hazırlanıyor.
Avrupa ve Amerika kıtasına yayılmaya başlayan Alipay gibi, sınır ötesi anlaşmalara yeşil ışık yakan WeChat, BNP Paribas ile anlaştı. Çinli ödeme çözümü, Paris’teki Galeries Lafayette Group isimli alışveriş merkezinde yer alan iki mağazada test amaçlı kullanıma açılacak. Deneme amacıyla kullanıma açılan Çinli ödeme sisteminin yakın zaman içinde tüm Avrupa’da kullanılması amaçlanıyor.
WeChat, Alipay’in izinden gidiyor
Tıpkı yaz ayları boyunca Alipay’in yaptığı gibi Çin dışındaki bölgelerde de kullanıma açılmayı planlayan WeChat, BNP Paribas ile anlaştı. Turistik amaçla Avrupa’ya giden Çinlilerin, kendi ülkelerinde kullanmakta oldukları ödeme sistemlerini aynı rahatlıkla kullanmaya devam etmelerini amaçlayan WeChat, Avrupa’daki perakende dükkanlarında geçerli olmayı planlıyor.
WeChat ve BNP Paribas arasında gerçekleşen ortaklığı basın mensuplarına duyuran yetkililer, Avrupa’ya yılda 7,4 milyon Çinli turistin geldiğini ve kendi ülkelerinde kullanmaya alışık oldukları ödeme sistemlerini ziyaret ettikleri ülkelerde de görmek istediklerini aktardılar.
BNP Paribas, daha önce WeChat’in rakibi Alipay ile de anlaşmıştı. Avrupa’ya turistik amaçla gelen Çinli tüketicilerin Alipay ile ödeme yapmalarına imkan tanımıştı. Ant Financial tarafından işletilen Alipay, Çin’de yaklaşık 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğu biliniyor.
Alipay’in ardından WeChat ile yapılan ortaklıkla birlikte BNP Paribas, Çin turist pazarında daha güçlü bir noktaya gelmiş oldu.
Çinli turistleri cezbetmek isteyen perakendecilere özel
BNP Paribas tarafından yapılan resmi açıklama şu sözlere yer verildi:
“WeChat Pay ile BNP Paribas, perakende zincirlerinin uluslararası müşterilerine daha akıcı bir alışveriş deneyimi sunmalarını sağlamak için yenilik yapma politikasını sürdürüyor. Bugün 600 milyondan fazla Çinli tüketicinin kullandığı WeChat Pay mobil ödeme çözümü, yurt dışında seyahat eden Çinli tüketicileri dükkanlarına çekmek isteyen perakendeciler için ek bir araç haline dönüşüyor.”
2011’de Tencent tarafından hayata geçirilen WeChat, içinde ödeme sistemlerini barındıran Çin menşeli mobil bir sosyal medya mobil uygulaması olarak biliniyor. Alipay’in yanı sıra, WeChat Pay özelliği ülkedeki en önemli ödeme servislerinden biri konumunda. 600 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu iddia edilen sistem, PayPal’un da kullanıcı tabanının yaklaşık üç katı kadar olduğu söyleniyor.
Paris merkezli BNP Paribas ise dünyada 74 ülkede yer alan Avrupa’nın en büyük bankalarından biri konumunda. Yapılan son açıklamalarda 640 milyar doların üzerinde varlık göstermişlerdi.
Her şey Alipay’in sınır ötesi açılım planı ile başladı
Fintechtime olarak yaz boyu sayfalarımıza taşıdığımız Alipay, Ingenico ile anlaşarak Avrupa’daki uyumluluğunu artırmıştı. Çinli turistlerin Avrupa’daki mağazalarda Alipay cüzdanlarıyla daha rahat ödeme yapmalarını sağlayan bir dizi geliştirmeyi hayata geçiren Alipay, Ingenico tarafından sunulan Telyum 2 veya Telyum Tetra POS terminallerinde QR kod ile ödeme hizmeti sunmaya başlamıştı.
Anlaşmalarına POS ödeme ağı sağlayıcısı Payworks ile devam eden Alipay, QR kod ile ödemeyi Avrupa’daki satış noktaları geneline yaymaya başladı.
Alipay’in sahibi olan 60 milyar dolarlık ödeme kuruluşu Ant Financial, ABD’li online rezervasyon sistemi Yelp ile anlaşma imzalayarak Çinli turistlerin okyanus ötesinde Alipay’i kullanmasına imkan sağlamıştı. Ant Financial ve Yelp arasında yapılan ortaklık ile Çinli turistler, okyanusun ötesinde de restoran rezervasyonlarını Alipay cüzdanları ile yapabilir hale geldiler. Çinli turistlerin uygulamaya daha rahat adapte olmaları için Mandarin lehçesine uygun arabirimlerin oluşturulması bile planlandı.
Gözünü Vikinglerin memleketlerine diken Alipay, İskandinav ülkelerinde de geçerli oldu. Çin’de rekor sayıda tüketiciye mobil ödeme çözümleri sunan Alipay, rotasını sınır dışına çevirdiğinden beri birçok ülkede kullanılabilir hale geldi.
Kart Sağlayıcıları QR Kodla Ödeme Sistemini Standartlaştırıyor