Kripto paraların üretilmesi ve sirkülasyonunun sağlanması adına madenciliğe harcanan enerji miktarı Afrika’daki ülkelerin birçoğunu geçti.
Madencilik kripto para dünyasının can damarı. Başta bitcoin olmak üzere, kullanımda olan kripto para birimlerinin hem üretilmesi hem de kullanılması için madenciler gerekli. Sanal para madencileri de enerji tüketimi anlamına geliyor. Tüm madenciler gerek bilgisayarları gerekse özel donanımları vasıtasıyla, bir yandan karmaşık şifreleri çözerken bir yandan da enerji tüketiyorlar.
Kripto para birimlerinin popülerliğinin artmasıyla birlikte madencilerin harcadığı enerji miktarı da deyim yerindeyse tavan yaptı. Bugün kripto para madencilerinin kullandıkları enerji, birçok Afrika ülkesini geçti.
Elektriği su gibi içiyorlar
Sanal para birimlerinin tüm işlemlerini gerçekleştiren madenciler su misali enerji tüketiyorlar. Kripto para birimlerine olan ilginin artması da bu harcanan enerjinin miktarını katlıyor. Birçok alanda kabul görmeye başlayan kripto para birimleri, madencilere olan ihtiyacı ve dolayısıyla da tüketilen enerji miktarını artırıyor.
“Geleneksel Para Birimlerini Kullananlar Gülünç Duruma Düşecek”Bitcoin’in birim fiyatının 11 bin doları geçtiği an itibarıyla, gittikçe zorlaşmasına rağmen madencilik hâlâ kârlı bir işlem. Ancak kullanılan enerjinin artması fabrika misali elektrik tüketimi anlamına geliyor. İngiltere merkezli Power Compare şirketine göre, bitcoin fiyatındaki artış, enerji arzındaki talebi fazlasıyla etkiledi.
Bitcoin ve Bitcoin Cash’in yıllık elektrik tüketimi 31 terawatt/saat seviyesine fırladı. Harcanan bu elektrik karşısında bitcoin madenciliğinin yılda 9,7 milyar dolar ürettiği tahmin ediliyor.
En çok elektrik harcayan 61’inci müşteri bitcoin
Yükselen arz ile “Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi” de güncellendi. Buna göre, bitcoin madenciliği, küresel enerji tüketiminin yüzde 0,13’ünü kullanıyor. Böylece bitcoin camiası, dünyanın en çok elektrik kullanan 61’inci tüketicisi konumuna geldi.
Yapılan araştırmalara göre bitcoin madenciliğinin tükettiği güç miktarı Kasım 2017 itibarıyla yüzde 30 oranında artış gösterdi.
Madencilikten kaynaklanan elektrik talebi aynı şekilde devam ederse, 2020 yılında tüm elektrik kripto para madenciliğine gidecek. Power Compare tarafından yapılan araştırmaya göre Bitcoin madenciliği çoğu Afrika ülkesinden daha fazla güç kullanıyor.
Bitcoin borsası Coinbase’e 24 saatte 100 bin kişi üye oldu
Vadeli işlemler borsası CME Group’un, bitcoin’e destek vereceğini açıklamasının ardından Coinbase’in kullanıcı sayısı rekor seviyede arttı.
Dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası olarak bilinen CME Group, resmi bir açıklama yaparak bitcoin’e de destek vereceğini açıkladı. CME gibi sektörde hatırlı bir yere sahip firmanın bitcoin’e karşı güven aşılayan bir tavır takınması kripto para borsalarının da gördükleri ilgiyi yukarıya çekti. Kripto para borsaları arasında ilk akla gelen isimlerden olan Coinbase, CME’nin açıklamasının ardından rekor sayıda kullanıcı elde etti. Coinbase tarafından yapılan açıklamaya göre, CME’nin bitcoin’e destek vereceğini ifade etmesinin ardından 24 saat içinde Coinbase’e 100 binden fazla yeni üye geldi.
Kullanıcısına güven veren bir kripto para borsası
Dünya çapında 32 farklı ülkede hizmet veren Coinbase, yaklaşık 12 milyon kullanıcıya sahip olması sayesinde en popüler bitcoin borsası diye tanınıyor. Bitcoin’in emekleme döneminden beri destek veren nadir oluşumlardan biri olan Coinbase, bitcoin’in değerinin tek haneli olduğu dönemlerden bu yana hizmet veriyor. Kripto para birimleri ile işlem yapma imkanı tanımasının yanı sıra, ürün ve servislerin kripto para birimleriyle sunulmasına da izin veren Coinbase, tedbiri elden bırakmak istemeyen kullanıcılar için geleneksel para birimlerine hızlı biçimde dönüşüm şansı sunarak da güven aşılıyor.
Ağustos 2017 tarihinde aldığı 100 milyon dolarlık yatırımın ardından 1 milyar dolar değerlemeyi aşarak unicorn seviyesine ulaşan Coinbase, an itibarıyla 1,6 milyar dolar değerlemeye sahip durumda. Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong da elde ettiği bu başarı ile takdir toplamış ve Fortune dergisinin “40 yaş altı 40” listesine girmeyi hak etmiş bir isim olarak dikkat çekiyor.