Blockchain konsorsiyumu Hyperledger’ın ikinci nesil blockchain platformu Sawtooth kurumsal düzeyde kullanıma açıldı.
Dünya çapında birçok banka, teknoloji şirketi ve yazılım geliştiricisi tarafından desteklenen açık kaynaklı blockchain konsorsiyumu Hyperledger, ikinci nesil blockchain platformu Sawtooth’u kurumsal düzeyde resmen kullanıma açtı. Hyperledger blockchain konsorsiyumunun ev sahipliği yaptığı ve uzun zamandır tamamlanması beklenen Sawtooth, Intel’in de verdiği destek ile tamamlandı. Resmi bir açıklama ile 1.0 sürümünün kurumsal düzeyde kullanıma açıldığını belirten yetkililer, 50 farklı firmanın desteğini arkalarına alarak işlevsel bir yazılım sistemi ortaya çıkardıklarını açıkladılar.
Sawtooth ilk günden dünya devlerinin desteğini arkasına aldı
Kullanıma henüz açılmış olmasında rağmen, dünya çapında firmaların desteğini alan Hyperledger Sawtooth’a güvenenler arasında tanıdık isimler de var.
Blockchain Endüstrisi Büyük Bir Sıçramaya HazırlanıyorHalihazırda Hyperledger Sawtooth kullanan ilk şirketler arasında geliştireceği yeni yazılımlar için kod çözücü oluşturmakta olan Huawei, kimlik doğrulama platformu oluşturmakta olan telekomünikasyon devi T-Mobile ve blockchain partnerleri arasında ismi geçen e-ticaret devi Amazon bulunuyor. Hyperledger Sawtooth platformuna ilk günden beri destek veren Intel yöneticilerinden Dan Middleton, açık kaynaklı blockchain oluşumlarının işletmeler için bir avantaj olduğunu savunuyor.
Middleton, Coindesk sitesine verdiği demeçte, şirketlerin blockchain veya dağıtık defter kayıtlarına hızlı biçimde uyum sağlamaları için blockchain sistemlerinin hem bireysel, hem de kurumsal düzeyde etkileşimlerinin sağlanması gerektiğini savundu.
Hyperledger blockchain platformu nedir?
2015 yılında Linux Vakfı tarafından hayata geçirilen Hyperledger, açık kaynak kodlu bir blockchain platformu olarak biliniyor. Bankalar, nesnelerin interneti ürünleri geliştiricileri, tedarik zinciri sağlayıcıları, sanayi firmaları, teknoloji geliştiricileri ve tabii ki finansal hizmet sağlayıcıları tarafından tercih ediliyor.
İlaç Sektörünün Devleri Blockchain Teknolojisine Yeşil Işık YaktıŞirketler arasında küresel çapta iş birliği altyapısı sunan Hyperledger teknolojisi, sınır ötesi projelerin hayata geçmesinde de rol oynuyor.
Intel tarafından desteklenen Hyperledger platformu, standart blockchain altyapısı sunmak yerine kendi içerisinde alt projelerin hayata geçmesi için de zemin hazırlıyor.
Hyperledger Sawtooth nedir?
Hyperledger Sawtooth, Hyperledger’ın IBM tarafından sunulan ve geçen yıl başlatılan Hyperledger Fabric’i yakından takip eden ve kurumsal düzeyde ortaya çıkan ikinci açık kaynak kodlu blockchain platformu olarak tanıtıldı.
Geliştirici perspektiften bakıldığında, 1.0 yazılım çözümlerinin piyasaya sürülmesi, herhangi bir kod tabanı proje için çok önemli bir adım olarak görülür. 1.0 sürümü çıkmış yazılım, vadedilen temel özelliklerin tamamına sahip olduğunu gösterdiği gibi, kod geliştiricilerine de güven duygusu aşılar.
Blockchain Ağ Çeşitleri nelerdir?
Blockchain’i güvenlik ve gizlilik açısından değerlendirdiğimizde dört farklı ağ sistemi ile karşılaşıyoruz: Public, consortium, semi-private ve private.
Public blockchain nedir?
Public (Açık) blockchain türünde, yapılan her işlem ağdaki tüm kullanıcılar tarafından gözlemlenebilir. İşlemlerin hepsi gözüküyor olmasına rağmen kullanıcılar dilerlerse anonim profil kullanabilir ve gerçek isimlerini gizleyebilirler. Bitcoin ve Ethereum ağları bu kategoriye örnek olarak gösterilebilir.
Consortium blockchain nedir?
Consortium (Konsorsiyum) blockchain sisteminde ağa herkes erişiyor olsa da, işlemler sadece seçilmiş grup tarafından gözlemlenebilir. Bu tip blockchain ağları, işlemlerin muhasebe ekibi ya da mali kurum tarafından takip edilmesi için kullanılabilir. Bu ağ türünde yetkililer dilerlerse işlemleri herkese açık hale de getirebilirler ya da belirlenmiş katılımcılara giriş izni verirler. Hyperledger Project sistemi, bu ağ türüne örnek olarak verilebilir.
Semi-private blockchain nedir?
Semi-private (Yarı özel) blockchain ağları, belirlenmiş kriterleri karşılayan herhangi bir kullanıcıya erişim izni verir. Bir başka deyişle, ağ sistemini benimseyen kurum bünyesindeki herkes ağa giriş yapabilir. Kurum tarafından tercih edilmesi durumunda ağ tamamen açık hale de dönüştürülebilir. Yarı-özel blockchain ağları kamusal uygulamalara olduğu kadar, firmalar arasındaki transferler (B2B) için de uygundur. Ripple ödeme protokolü bu ağ türüne örnek olarak gösterilebilir.
Private blockchain nedir?
Tamamen özel olan bu blockchain ağ modelinde işlemler sadece tek bir kuruluş tarafından kontrol edilir. Verilere kimin erişebileceğini, kimin işlem yapabileceğini ve kimin düzenleme hakkına sahip olabileceğini sadece ağın sahibi karar verir. Blockchain’in merkezi yönetime ihtiyaç duymama özelliğine ters olan bu ağ sistemi genellikle test ortamlarında tercih edilir. Uluslararası finans kuruluşları ve regülatörlerin ortaklığında geliştirilen R3, bu sisteme bir örnektir.
Blockchain hakkında merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabına, Fintechtime Kış 2018 sayısında yer alan “İnternetin Yeni Çağı: Blockchain” dosya konusu içerisinde bulabilirsiniz.
Blockchain Teknolojisi Netflix ve Amazon’u Tahtlarından Edebilir mi?