Uluslararası para transfer sistemi SWIFT ağına girmeyi başaran Rus hackerların 6 milyon dolar çaldıkları açıklandı.
Resmi bir açıklama yapan Rusya Merkez Bankası, 2017 yılı içerisinde Rusya’daki SWIFT ağına sızmayı başaran bir grup bilgisayar korsanının sene boyunca 339,5 milyon ruble (yaklaşık 6 milyon dolar) çaldığını belirtti. Reuters’te yer alan habere göre, Rusya Merkez Bankası’nın yayımladığı dijital saldırı raporunun son bölümünde SWIFT ağına gizlice sızılmasından bahsedildi. Saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğinin belirtilmediği raporda, Rusya Merkez Bankası’nın üstü kapalı biçimde SWIFT ağına giren kimliği belirlenemeyen kişilerin 339,5 milyon rubleyi çaldıkları söylendi. Banka, Reuters’e ek bir açıklama yapmadı.
Taraflar net ifadelerden kaçındı
Reuters tarafından yapılan haberde, uluslararası para transferi sistemlerinden olan SWIFT’te her gün trilyonlarca işlem gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
Uluslararası Dolandırıcılık Raporu YayımlandıRusya özelinde gerçekleşen saldırı hakkında yorum yapmaktan kaçınan SWIFT sözcüsü Natasha de Teran, belli bir olay üzerine konuşmayı tercih etmediklerini söyledi.
Teran, “Potansiyel bir dolandırıcılık davası bize bildirildiğinde, etkilenen kullanıcının güvenliğini sağlamak üzere yardım ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Rusya Merkez Bankası adına konuşan sözcü ise, bankanın güvenlik departmanında genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen Artem Sychev’in daha önce söylediği bir söze atıfta bulunarak, “Bilgisayar korsanlarının bir bilgisayarı ele geçirmeleri halinde karşılaşılacak sıradan bir durum” değerlendirmesinde bulundu.
Para transferi sistemlerine saldırılar yaygınlaşıyor
Brüksel merkezli SWIFT ağına yapılan saldırıların gün geçtikçe sıklaşması yetkililerin de ek önlemler almalarını zorunlu kılıyor.
İnsan Hatası Şirketlerin Siber Güvenlikteki En Zayıf NoktasıBilgisayar korsanlarının her geçen gün gelişen tekniklerle saldırılarını güçlendirmeleri, siber güvenlik önlemlerinin değerini artırıyor. Reuters’in haberinde, hackerların yeni teknikler ve yeni araçlar kullanarak kimseye varlıklarını fark ettirmeden saldırı yapabilecekleri belirtildi. Teknolojik gelişmelerden istifade ederek yeni teknikler üreten hackerların 2017 yılında saldırılarını artırdıkları da ifade edildi.
Aralık ayında hackerlar yine SWIFT sistemini kullanarak Rus devlet bankası Globex’ten, 55 milyon ruble çalmaya çalışmıştı. Şubat 2016’da Bangladeş Bankası’nın da hatırını soran dijital korsanlar, 81 milyon dolar çalmayı başarmışlardı.
SWIFT konu hakkında ek açıklama yapmazken saldırı ve mağdur sayısını açıklamayı da reddetti.
Kimlik dolandırıcılığı tarihin en yüksek seviyesine ulaştı
Javelin Strategy & Research tarafından yayımlanan “2018 Identity Fraud: Fraud Enters a New Era of Complexity” isimli kimlik dolandırıcılığı çalışmasına göre, son bir yıl içinde dolandırılan tüketici miktarı yüzde 8seviyesine çıktı. 2003 yılından bu yana düzenli aralıklarla güncellenen araştırma raporlarına göre, 2017 yılında kimlik dolandırıcılığı konusunda rekor kırıldı. Yapılan çalışmada, 2017 yılında yaşanan dolandırıcılık olaylarının önceki döneme nazaran 1,3 milyon arttığı kayıtlara geçerken, toplam maddi kaybın da 16,8 milyar dolar yükseldiği ifade edildi.
Kimlik dolandırıcılıkları fiziksel mağazalardan online’a kaydı
Araştırmada, EMV çipli kartların ve terminallerin benimsenmesiyle birlikte kimlik dolandırıcılıklarının fiziksel mağazalardan online alışveriş noktalarına kaydığı ortaya çıktı. Yapılan dolandırıcılık işlemlerinin günbegün karmaşık hale gelmesi de, zamanla daha fazla mağdurun ortaya çıkmasına neden oluyor. Kimlik dolandırıcıları sadece tüketicilerin hesaplarını kullanmıyor, onların adına yeni hesaplar da açabiliyorlar.
Resmi Kurumların Sitelerinde Kripto Madenciliği Yapan Script Bulundu