RBR’ye göre, akıllı telefon penetrasyonu ve e-ticaret kullanımının artmasıyla 2022 yılına kadar online ödemeler iki katına çıkacak.
Mobil cihazların kullanım miktarındaki artışın ve elektronik ticaretin her geçen gün daha fazla ilgi görmesinin sonucunda, kartla yapılan online ödemelerinin arttığını ortaya koyan RBR, detaylı bir araştırma yayımladı. RBR tarafından yapılan “Global Payment Cards Data and Forecasts to 2022” araştırmasına göre, dünya çapında kartla yapılan online ödemelerin sayısı 2022 yılına kadar iki katına ulaşacak. Raporda belirtilene göre, 2016 yılında 29 milyar olan online ödemelerinin 2022 yılında 70 milyar seviyesine yaklaşacağı öngörülüyor.
Tüketicilerin online ödemelere olan eğilimi günbegün artıyor
Dünya çapında yapılan analizde, 2016 yılından başlamak üzere, 2022 yılına kadar gerçekleşmesi tahmin edilen online kartla ödeme miktarları mercek altına alındı. Mobil ödeme araçlarının artması ve her geçen gün daha fazla tüketici tarafından benimsenmesiyle birlikte, fiziksel kart ödemelerinde azalma gözleniyor.
Nakitsiz Toplum Anlayışında Bankasızların Durumu Ne Olacak?RBR analizine göre, 2016 yılında dünya çapında yapılan online ödemelerin bir önceki yıla göre yüzde 28 arttığı ortaya çıktı. 2016 yılında gerçekleşen bu oran, tüm kart ödemelerinin yüzde 9’unu temsil ediyor. Yapılan öngörüde, 2022 yılına kadar tüm kart ödemelerinin yüzde 14’ünün online olacağı tahmininde bulunuldu. Artan e-ticaret kullanımının başlıca etkenleri arasında internet ve akıllı telefon kullanım oranının hızlı bir şekilde büyümesini gösteren RBR, online hizmet veren işletme sayısının artmasının bir başka unsur olduğunu ifade etti. Müşterilerin, mobil cihazlar yoluyla hareket halindeyken alışveriş yapmalarını sağladığı için e-ticareti tercih ettikleri de raporda belirtildi.
Tek tıklamayla ödeme yaygınlığının hız kazandığı ve işlem sayısının arttığı söylendi. Artan mobil güvenlik seviyesi ve kart sağlayıcılarının sundukları 3D güvenlik teknolojileri sayesinde tüketicilerin online ödemelere daha sıcak baktıkları açıklandı.
Online ödemelerin gelişmesinin önünde hâlâ engel var
Türkiye’de 5 Kişiden 2’si Nakitsiz Yaşama Sıcak BakıyorOnline ödemelerin daha hızlı artmasının önünde engeller olduğuna dikkat çeken RBR araştırmacıları, bazı bölgelerde internete erişimin kısıtlı olması ve yeterli ödeme altyapısının kurulamamasını örnek gösteriyorlar.
Bölgeler arasında da önemli farklılıklar yaşandığını söyleyen araştırmacılar, Batı Avrupa’da ve Asya-Pasifik’te, kart ödemelerinin sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 13’ünün online olduğunu belirttiler. Orta ve doğu Avrupa’da, Orta Doğu’da ve Afrika’da bu pay ancak yüzde 3 seviyesinde dolaşıyor.
Çin’deki mobil ödeme miktarı parmak ısırtıyor
Mobil ödeme sistemlerinin en sık kullanıldığı ülke olan Çin’de, 2017’nin üçüncü çeyreğinde 1 trilyona yakın mobil ödeme işlemi gerçekleşti.
Alipay, WeChat ve JD.com gibi devleri bünyesinde barındıran Çin, mobil ödeme konusunda tüm dünyayı solladı. Her geçen dönem daha fazla online ödemenin gerçekleştiği Uzak Doğu ülkesinde yapılan araştırmalar, tüketicilerin hemen her alışverişlerinde mobil ödeme sistemlerini tercih ettiklerini gösteriyor.
Analysys tarafından yapılan bir araştırmada, 2017’nin üçüncü çeyreğindeÇin’deki B2C (Business to Consumer – İşletmeden tüketiciye) online pazarının hacmi 985,4 milyar seviyesine ulaştı. Bu miktar, geçtiğimiz sene aynı dönemde elde edilen işlem hacminden yüzde 39,1 daha fazla.
“Bankalar Fintech’lerden değil, Alibaba ve Amazon’dan Korkmalı”