Avrupalı bankalar söz birliği yaparak, finansal hizmetler sektörüne dahil olan teknoloji şirketlerinin daha fazla denetlenmesi için regülatörleri göreve çağırdı.
Avrupa Birliği sınırları içinde faaliyet gösteren ve üçüncü parti yazılım çözümleriyle finansal hizmet sunan teknoloji devlerine karşı, bankalar tavır almaya başladı. Financial Times sitesinde yer alan habere göre, Avrupa’nın önde gelen bankaları, düzenleyici kurumların finansal hizmetler endüstrisine ait kuralların sıkılaştırılmasını istiyor.
Bankalar; teknoloji devi isimlerin, finansal hizmetler sektöründe faaliyet gösterirken bankalarla aynı kurallar çerçevesinde hareket etmemelerinin haksızlık olduğunu düşünüyor. Teknoloji şirketlerinin de aynı kanunlar çerçevesinde finansal sahada faaliyet göstermeleri gerektiğini savunuyorlar.
Açık bankacılık işin rengini değiştirdi
Bankalarla finansal hizmet sunan girişimleri ortak paydada buluşturan ve veri paylaşımını artıran “Açık Bankacılık” sisteminden herkes hoşnut gözükmüyor. Avrupalı bankaların bir kısmı, veri paylaşımı konusunda ilk dönemlerde seslerini çıkarmamış olsalar da, şimdilerde Çinli ve ABD’li teknoloji devlerinin finansal hizmet sunmak adına açık bankacılık sisteminden istifade etmelerinden dolayı can sıkıntısı yaşıyorlar.
Barclays Açık Bankacılık Sistemine Geçmek için Hazırlıklarına BaşladıBrüksel’de düzenlenen uluslararası finans toplantısında konuşan BNP Paribas Başkanı Jean Lemierre, teknoloji veya e-ticaret şirketleri tarafından sunulan “cüzdan” hizmetlerine ait regülasyonların yenilenmesi gerektiğini savundu. Cüzdan çözümleri sunan teknoloji şirketlerinin, tıpkı bankalar gibi mevduat topladıklarını söyleyen Lemierre, içinde para biriktirilen hizmet sunmalarından dolayı bankalarla aynı düzenlemelere tabi olmaları gerektiğini vurguladı.
BNP Paribas Başkanı Jean Lemierre şunları söyledi:
“Üçüncü parti uygulamalar, ödeme sistemine dahil olup geleneksel yöntemlerle mevduat toplamak istediklerinde çok zor bir süreçten geçerler. Fakat günümüzde sihirli bir kelime var: ‘Cüzdan’. Teknoloji şirketleri mevduat toplamanın adına ‘cüzdan’ dediklerinde her şey onlar için kolaylaşıyor. Bu yüzden düzenleyiciler konu hakkında ek çalışma yapmak ve bankalardan görüş almak zorundalar.”
“Şartlar eşit olursa rekabetten zevk duyarız”
Banco Santander Yönetim Kurulu Başkanı Ana Botín de Jean Lemierre ile benzer açıklamalarda bulundu. Avrupa’nın ABD ve Çin’in gerisinde kaldığını, çünkü tek bir hizmet pazarı olmadığını savundu ve ekledi:
Saxo Bank, Açık Bankacılık Girişimlerini Güçlendirecek API Hizmeti Sunuyor“Bu konudaki düzenlemeleri ele almazsak geride kalmaya devam edeceğiz. Avrupa’da finansal veriler konusunda gerçek bir oyun alanı bulunmuyor. Teknoloji firmalarıyla rekabet etmekten mutluluk duyarız, ancak bunun için her iki tarafın da aynı şartlarda olması gerekir. Mevduat toplamak ya da ödeme hizmeti vermek için regülasyonlar eşit olmalı.”
“Müşteri verilerini dilediğimiz gibi kullanmıyoruz. Çünkü biz bankayız.”
UBS Bank Başkanı Axel Weber de veri paylaşımı konusunda tek yasal çerçeve oluşması gerektiğini savunan isimlerden. Kendisi, finansal hizmet sunan teknoloji şirketlerinin sektörde diledikleri gibi hareket ettiklerinden yakınıyor. Axel Weber fikirlerini şu şekilde paylaştı:
“Müşterilerilerin kişisel verilerini kullanabileceğimiz ölçüde kullanamıyoruz. Aynı hizmeti sunan alternatif finans şirketlerinin yaptıklarının aksine, müşteri verilerine ulaşmıyoruz. Çünkü biz bankayız.”
Avrupalı bankalar; Amazon, Google, Facebook ve Apple gibi büyük ABD teknoloji şirketlerine ödeme ve finansal hizmetler konusunda verilerini açmaya zorlanmaktan endişeleniyorlar. Ayrıca, Çin teknoloji grupları Alibaba ve Tencent’in hızlı bir şekilde kendi ülkelerindeki perakende ödemeler pazarına hakim olmalarından dolayı da korku duyuyorlar.