Code.YapıKredi, “Geleceğin Kültürel Kodları” ile Yapı Kredi Kültür Sanat binasında teknolojiyle sanatın kesiştiği konularda seminerler düzenlemeye devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde ikincisi gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar bu defa “Kodlama Matematik mi Sanat mı?” konusunu tartışmak için bir araya geldi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği seminerde Management Centre Türkiye (MCT) CEO’su Tanyer Sönmezer ve Craftbase Kurucu Ortağı Lemi Orhan Ergin, sunumlarıyla kodlamaya farklı bakış açıları getirdi.
Da Vinci’nin 7 düşünme ilkesi
Management Centre Türkiye (MCT) CEO’su Tanyer Sönmezer, yaptığı sunumda sanatçı olmasının yanı sıra mühendislik alanında zamanının çok ötesinde icatlara imza atan Leonardo da Vinci’nin matematik ve sanatı mükemmel bir şekilde harmanladığını gözler önüne serdi. Sönmezer sunumunda Da Vinci’nin 7 düşünme ilkesinden yola çıkarak günümüzün dev şirketlerini farklılaştıran noktaları anlattı. “Da Vinci gibi düşünmek için sihir şart mı?” başlıklı sunumunu örneklerle zenginleştiren Sönmezer, fark yaratan kurumların ilhamlarını doğadan aldıklarına dikkat çekti. Yavru zebraların annelerini çizgilerinden tanıdıkları gerçeğinden ilham alınarak barkod teknolojisinin yaratıldığı örneğini veren Sönmezer, Da Vinci’nin de doğadan öğrendiğini ve “belki benim aradığım çözüm 3.8 milyar yıldır zaten doğada çözülmüştür” fikrinden yola çıktığını anlattı. Bugün dünyanın önde gelen yenilikçi şirketlerinin Da Vinci’nin merak etmek, ders almak, duygu ve deneyime odaklanmak, belirsizlik ve paradoksla yaşamak, bilim ve sanat, vücut ve zihin, zarafet ve denge arasında denge kurmak ile ilişkilendirmek ilkelerine önem vererek başarıya ulaştıklarını söyledi.
Yazılımcılar için doğru mentörü bulmak önemli
Craftbase Kurucu Ortağı ve Software Craftsmanship Turkey Topluluğu Kurucusu Lemi Orhan Ergin ise bir yazılımcının kariyer yolunda mesleğin dinamikleri dolayısıyla karşılaşabileceği zorlukları ve bunlarla baş etmenin yollarını kendi deneyimlerinden yola çıkarak katılımcılarla paylaştı. Ergin sunumunda yazılım geliştirmenin büyük bir sabır ve disiplin gerektirdiğini, hiç bitmeyen bir yolculuk olduğunu söyledi. Kodlamayı işinin ehli yazılımcıların yanında usta-çırak ilişkisiyle öğrenmenin önemine değinen Ergin, yazılımcıların en fazla zorlandıkları konular arasında doğru mentörü bulmak olduğunu söyledi. Doğru şekilde ürün geliştirmenin yanı sıra doğru ürünü geliştirmenin gerekli olduğunu vurgulayan Ergin, başarılı bir yazılımcı olmak için etik ilkelere bağlı kalmanın, sürekli öğrenmenin, çalışkan olmanın, bilgileri paylaşmanın, egosu düşük, takım çalışmasına uygun olmanın ve her zaman bir mentor peşinde olmanın önemli olduğunu söyledi. “Kodlama Matematik mi Sanat mı?” sorusuna ise hem sanat hem de matematik yanıtını veren Ergin, “Kodlama bir sanat, çünkü yazılımcılar yaratıcılıklarını kullanarak ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyor ve elbette matematik, çünkü her şeyin mutlaka doğrulanması gerekiyor” dedi.
Yapı Kredi’nin, Code.YapıKredi programı 7’den 70’e herkese ücretsiz kodlama eğitimleri sunuyor, girişimcileri finansal rehberlik alanında destekliyor. Yazılımcılara finansal teknoloji uygulama programlama arayüzleri (OpenBankingAPI) sağlayarak, fintech ekosisteminin gelişimine katkıda bulunuyor. Program, fikirlerini bir adım daha öteye taşımak isteyen girişimcilere yol göstermeyi, yenilikçi fikirlerin ürünleştirilmesi sürecinde girişimcilere eşlik etmeyi amaçlıyor. Yazılım geliştirmenin dili kodlamayı öğrenmek isteyen herkese açık bir platform olan Code.YapıKredi hakkında daha fazla bilgi ‘‘code.yapikredi.com.tr’’ adresinden alınabiliyor.