Blockchain konusunda iki yeni patent başvurusu yapan Microsoft, dağıtık defter kayıtlarının güvenliğini artırmayı amaçlıyor.
Yazılım devi Microsoft, blockchain ağlarının güvenliği konusunda iki yeni patent başvurusu yaptı. Her iki başvuruda da, “TEE” olarak adlandırılan yeni bir teknolojinin kullanılması dikkat çekiyor. Bahsi geçen bu teknoloji ile, dağıtık defter kayıtlarının doğrulama işlemlerini gerçekleştiren “node”ların daha güvenli biçimde çalışması sağlanacak.
ABD Patent ve Marka Ofisi resmi web sitesinde yayımlanan patent başvurularına göre, doğrulama işlemlerinin güvenilirliklerinin üst seviyeye çıkarılması için, kimi node’lara ek yetkiler verilecek. Node’lara ait bilgilerin doğrudan protokol içine dahil edileceği projede; verileri alan, depolayan ve gönderen node’lar, hem güvenlikte daha aktif rol oynayacak, hem de mutabakat işlemlerinin hızını artıracaklar.
Güvenilir “node” listesi kurulacak
Microsoft tarafından hazırlanan dokümanlarda, TEE ismi verilen yeni blockchain güvenlik protokolünün iki farklı uygulama ile hizmet sunacağı belirtildi.
İlk patent başvurusunda, TEE sisteminin konsorsiyum blockchain ağı kurulmasında yardımcı olacak potansiyele sahip olduğu açıklandı. Güvenli bir blockchain ağı kurulması için, önceden belirlenmiş bir üyelik listesi oluşturmayı savunan ABD’li yazılım devi, güvenli olduğu tasdiklenmiş node tarafından zincirin ilk bloğunun oluşturulmasını önerdi. İlk bloğun güvenliğinden emin olunduktan sonra, konsorsiyum ağında bulunan node’lar, TEE’nin onayı ile güvenli biçimde verileri birleştirecekler.
İkinci öneride ise, önceden yetki verilmiş node’lara işlemleri doğrudan onaylama imkanı sunulması yer alıyor. TEE sistemi içerisinde yer alan ve önceden yetkilendirilmiş node’lar, tasdik sürecini hızlandıracaklar. Ağda yer alan şifreli işlemlerin çözümlenmesi ve doğrudan onaylanması konusunda tam yetkiye sahip olacaklar.
Blok onayı için tüm işlemlerin kontrolüne gerek yok
Patent başvurusunda şu açıklamalar yer aldı:
“Kimi örneklerde, zincir kod işlemleri de dahil olmak üzere ağın tamamı işlemleri kabul eder ve blockchain’in durumu doğrudan güncellenir. Ancak bazı örneklerde, bir bloğun onaylanması için işlemlerin tamamının kopyasına gerek yoktur.”
Bu iki kullanım örneğinin yanı sıra, her iki başvuru da “Confidential Consortium (COCO)” ismi verilen bir blockchain altyapısı daha sunuyor. COCO ismi verilen yöntem, çok sayıda node doğrulaması gerektiren karmaşık mutabakat sistemlerine alternatif oluşturuyor.
Yapılan patent başvuruları, şirketin lisans departmanı tarafından geçtiğimiz yılın haziran ayında hazırlanmıştı. Microsoft o günden bu yana Azure platformu üzerinde pek çok blockchain uygulaması sunmaya başladı. İçinde bulunduğumuz dönemde Microsoft, özellikle Ethereum gibi herkesin kullanımına açık blockchain altyapılarına uygun güncellemeler yaptı.
Blockchain startup’ı Tierion ile dijital kimlik ortaklığı kurulmuştu
Dijital kimlik doğrulama teknolojisinde atılım yapmayı planlayan Microsoft, blockchain konusunda uzman startup’lardan biri olarak gösterilen Tierion’la ortak çalışma içerisine gireceğini duyurmuştu. Microsoft tarafından elde edilen kimlik verilerinin blockchain altyapısı kullanılarak merkezi olmayan biçimde depolanması ve doğrulanması için Tierion’un oluşturduğu hizmetten faydalanılacak.
Microsoft, kullanıcı kimlik verilerinin yönetimi ve doğrulama hizmetleri için Tierion’un sunduğu teknolojik altyapıyı kullanırken blockchain’in güvenlik seçeneklerinden de istifade edecek. Teknoloji devi Microsoft’un amacı sadece kullanıcılarının kimlik kontrollerinin yapılması değil, aynı zamanda geliştiricilere ve kuruluşlara da ihtiyaçları doğrultusunda bu güvenlik sisteminden fayda sağlamak.