Londra merkezli kişiden kişiye para transferi girişimi Transferwise, bir önceki mali yılda olduğu gibi bu seneyi de kârla kapattı.
Kişiden kişiye sınır ötesi para transferi yapma imkanı sunan ve Avrupa’nın en büyük fintech girişimlerinden biri olarak gösterilen Transferwise, iki yıl üst üste kâr açıkladı. CNBC’de yayımlanan habere göre firma, Mart 2018’de sona eren mali yılın ardından yıllık vergi sonrası net kârını 6,2 milyon sterlin (yaklaşık 8 milyon dolar) olarak bildirdi. Yıllık cirosu yaklaşık 117 milyon sterline ulaşan firmanın, faaliyet kârı 9,5 milyon sterlin olarak gerçekleşti. Estonyalı girişimciler Taavet Hinrikus ve Kristo Käärmann tarafından altı yıl önce kurulan Transferwise, ilk kez Mart 2017’de kâra geçmişti.
Sınır ötesi ödemelerde tercih ediliyor
Kişiden kişiye para transferini mümkün kılan Birleşik Krallık merkezli Transferwise servisi, 2011 yılında faaliyete geçtiğinden bu yana, en çok tercih edilen sınır ötesi transfer uygulamalarından biri oldu. Estonyalı yazılımcılar tarafından geliştirilen platform, uluslararası para transferlerinde ödenen yüklü ücretlerin önüne geçmek için yenilikçi bir fikir olarak lanse edildi. Kristo Käärmann ve Taavet Hinrikus isimli iki yazılımcı tarafından hayata geçen uygulama, düşük komisyon ücretleri ile sınır ötesi para transferi işlemlerini cazip kılıyor. Komisyon ücretlerini 10 doların altına indiren ve kur farkları kayıplarını da minimum seviyeye çeken girişim, aralarında Türk Lirası’nın da bulunduğu 300’e yakın para birimini destekliyor. Geleneksel yöntemler yerine Transferwise’ı seçen kullanıcılar 200 milyon dolar civarında tasarruf ettiler.
Transferwise CEO’su Käärmann, “Fintech’in tüketicilere düşük ücretle güvenilir bir deneyim sunabildiğini kanıtladık. Uzun vadeli güvenilir bir iş ortamı yarattık. Hep ileriye bakacak, sürdürülebilir büyüme yakalayacak, sağlıklı finansal konumumuzu ve ürünlerimizi geliştirmeye çalışacağız. Maliyetleri düşürmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Büyük yatırımcılar tarafından destekleniyor
Transferwise, 2016 yılında 1,6 milyar dolarlık bir değerleme yakalayarak Avrupa’nın önde gelen unicorn’larından biri oldu. Varlık yönetimi devi Old Mutual, Silikon Vadisi şirketleri Institutional Venture Partners ve Andreessen Horowitz’in yanı sıra milyarder Richard Branson gibi yatırımcılardan aldığı destekle, kurulduğu günden bu yana 397 milyon dolar fon elde etti.
Haziran ayında şirket, Groupe BPCE ile ilk büyük banka ortaklığına girmiş ve Avrupa bankacılık grubunun müşterilerine uluslararası para transferi hizmetini doğrudan şirketin uygulaması aracılığıyla kullanmasını sağladı. Transferwise, bankacılık grubunun 15 milyon perakende müşterisine de erişebilir hale geldi.
Çok uluslu banka hesabı çözümü
Dijital para transferi girişimi Transferwise, banka hesaplarına yurt dışından da kolayca erişim imkanı sunan platformunu da hizmete açtı.
İngiltere merkezli eşler arası (peer to peer – P2P) para transferi girişimi Transferwise, farklı ülkelere seyahat edenlerin tıpkı kendi ülkelerindeki gibi rahat biçimde banka hesaplarına ulaşıp işlem yapmalarını mümkün kılan çözümünü duyurdu. “Borderless” ismini verdikleri yeni uygulamaları ile müşterilerine, birden fazla ülkede geçerli olacak banka hesabı ve banka kartı sunuyorlar. Transferwise kullanıcıları, hesaplarındaki paraları dünyanın her yerinden rahatça yönetebiliyor, diledikleri gibi ödeme yapabiliyorlar.
Transferwise, Facebook Messenger Üzerinden Para Transferi Hizmeti Verecek