Geniş katılımlı oylama güvenliğinin sağlanması için blockchain’den yararlanmak isteyen hükümetlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Oylama sürecinde blockchain teknolojisinden yararlanmak isteyen ülkeler kervanına Güney Kore de katıldı. Yerel haber kaynağı Korea Times tarafından kaleme alınan yazıda, Güney Koreli yetkililerin, gelecek dönemde yapılacak seçimlerde blockchain destekli oylama sistemini kullanmayı planladıkları ifade edildi. Blockchain teknolojisinin yerel seçim sürecindeki verimi üzerine araştırma yapan hükümet yetkilileri, yeni bir oylama sistemi üzerine kafa yoruyor.
Güney Kore Ulusal Seçim Komisyonu (National Election Commission – NES) ve Bilim Bakanlığı ortaklığında geliştirilen proje kapsamında, gelecek yerel seçimlerde blockchain altyapısından faydalanılması planlanıyor.
Güvenliğin hassas olduğu her alanda blockchain…
Blockchain altyapısının seçimlerde kullanılması üzerine kafa yormaya başlayan Güney Koreli hükümet yetkilileri, bu yeni nesil teknolojinin verimi hakkında araştırma yapıyorlar. Dağıtık defter teknolojisi ile desteklenen yeni bir oylama sistemi geliştirmeye başladığı belirtilen Güney Kore’de, gelecek yerel seçimlerde ilk denemelerin yapılması hedefleniyor.
Güney Kore Ulusal Seçim Komisyonu ve Bilim Bakanlığı bünyesinde geliştirilen blockchain destekli seçim projesinin aralık ayı içerisinde hazırlanması planlanıyor. Güney Kore’de gerçekleşecek seçimlerim daha güvenli ve şeffaf hale gelmesini planlayan yetkililer, ilk aşamada yerel seçimlerde test yapmayı düşündüklerini de ifade ediyorlar.
Konu hakkında açıklama yapan Güney Kore Bilim Bakanlığından Kim Jeong won, “Blockchain destekli oylama sisteminin, seçim süreçlerini daha güvenli ve daha şeffaf hale getirmesini öngörüyoruz. Bakanlık olarak, güvenliğin en hassas olduğu alanlarda blockchain destekli projeleri kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Korea Times’da yayımlanan, Jun Ji-hye’nin kaleme aldığı haberde, blockchain teknolojisinin atılan oyların geçerliliğini kontrol etme anlamında büyük önem taşıdığı ifadesi yer aldı. Kullanılan her bir oyun güvenliğinin sağlandığı gibi, toplam oy miktarında da sağlama işlemi hiç olmadığı kadar şeffaf ve güvenli biçimde gerçekleşiyor.
Güney Kore Bilim Bakanlığı yetkililerinin ifadesine göre, online biçimde gerçekleştirilen tüm oylama sistemlerinde blockchain teknolojisinden yararlanılması mümkün. İlk etapta küçük ölçekli oylama sistemlerinde blockchain sistemini test edeceklerini belirten yetkililer, ilerleyen dönemde geniş katılımın gerçekleştiği yerel seçimlerde de dağıtık defter teknolojisinin kullanılacağını aktardılar.
ABD’de kimi eyaletler blockchain ile oylama yapılması isteniyor
Seçimlerde blockchain teknolojisinden yararlanılmasını destekleyen isimler arasında ABD de var. Ülke genelinde bir konsensüs oluşmamış olsa da, yenilikçiliğe açık eyaletlerde, seçimlerin dağıtık defter teknolojisi ile gerçekleşmesine sıcak bakan isimler bulunuyor. ABD’nin Virginia eyaletinde, ara seçimlerin blockchain teknolojisi kullanılarak gerçekleşmesine dair bir yasa teklifi hazırlanmıştı. ABD dışında yaşayan Virginia vatandaşlarının oy kullanmasını sağlayan blockchain tabanlı sistemin ilk denemeleri başarıyla tamamlanmıştı.
Japonya da konuya sıcak bakıyor
ABD ve Güney Kore’nin yanı sıra Japonya’da da blockchain ile seçimlerin gerçekleşmesi adına çalışmalar yapılıyor. Eylül ayında çıkan haberlerde, Japonya’da seçimlerin blockchain altyapısı ile yapılması için ön çalışmaların yapıldığı bilgisi verilmişti.