Fujitsu’nun Yaptırdığı Araştırma Sonuçlarına Göre Çalışanlar, İş-Yaşam Dengesini İyileştirmek için Yapay Zeka Uygulamalarına İstekli ve Hazırlar.
Fujitsu’nun yeni sonuçlanan araştırmasına göre çalışanlar, üretkenliklerinin artması için Yapay Zekanın (AI) desteğini almaya hazır ve istekliler. Ayrıca, işletmelerin bilgi işlem departmanlarının kendilerine yeterince destek vermediklerini; yetersiz güvenlik, hizmet arızaları ve işlerini düzgün yapmalarını sağlayacak bilgilere ulaşmada zorluk yaşadıklarını düşünüyorlar.
Diğer taraftan araştırma sonuçlarına göre, vasıflı çalışanları işe almak için yoğun bir rekabet yaşanıyor ve bugünün işyerleri iş gücünün beklentilerini karşılamakta yetersiz kalıyor. İşin gerçeği, tüm çalışanların neredeyse yarısı (yüzde 46) mevcut iş yerlerinin temel becerilere sahip insanların işe alınması ve elde tutulması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmadığına inanıyorlar.
Fujitsu’nun çalıştığı bağımsız araştırmakuruluşu Pierre Audoin Consultants (PAC)tarafından yürütülen araştırma kapsamında, işletmelerin gösterdikleri dijitaldeğişimin zorlukları, çalışanların gözünden incelendi. Bulgu sonuçlarına göre işletmeler,çalışanlarının etkin çalışma ortamının yanı sıra gelişmiş insan kaynağınışirketlerine çekebilmek için ihtiyaç duyulan kültür, çevre politikaları veteknolojide yeterli düzeye sahip değiller.
Çalışanlar, iyi bir iş – yaşam dengesi ve artan verimlilik için Yapay Zeka desteği almak istiyor
Çalışanlar, iki yıl öncesine kıyasla eşit oranda (yüzde 45) ya da daha çok (yüzde 47) çalıştıklarını hissetmelerine rağmen, katılımcıların yüzde 40’ından fazlası gerçek üretkenlik artışlarının durduğunu ya da azaldığını düşünüyor. Ankete katılan çoğu profesyonel, Yapay Zeka’yı işyeri verimliliğini artırmaya nasıl yardımcı olabileceğini bildikleri için olumlu bir güç olarak görüyor. Bugün, katılımcıların yüzde 80’inden fazlası, dijital sanal asistanlar veya kişiselleştirilmiş ve uyarlanabilir kullanıcı deneyimiyle güçlendirilen Yapay Zeka uygulamalarının günlük çalışma hayatında olumlu bir etkiye sahip olacağına inanıyor. Hem giriş seviyesi hem de daha deneyimli çalışanlar tarafından paylaşılan bu olumlu bakış açısı ile sadece mevcut dijital teknolojileri kullanan çalışanlar değil, çoğu çalışan Yapay Zeka’yı benimsemeye hazır gözüküyor.
Araştırma sonuçlarına göre çalışanlar daha uzun saatler çalıştıkça, iş ve kişisel yaşamları arasındaki dengeyi bulmanın yollarını arıyorlar. Bu kişilerin yarısından fazlası (yüzde 53) verimliliği artırmak için esnek çalışma saatleri veya benzeri uygulamaların “çok önemli” olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, üçte birinden fazlası (yüzde 35), işverenlerin iyi bir iş – yaşam dengesini oluşturmak üzere sundukları imkanların ya ancak yettiğini ya da yetersiz kaldığını ifade ediyor. İş verimliliğinde en önemli faktörler olarak olumlu ve sağlıklı bir çalışma ortamı seçeneği yüzde 49’la ikinci çıkarken, yüzde 40 oranla doğru yapılandırılmış verimlilik artırıcı araçlara erişim seçenekleri öne çıkıyor.
Fujitsu EMEIA’da Dijital Teknoloji Hizmetleri Stratejisi Başkanı Robin Lipscomb, “Kurum genelinde BT’nin “tüketicileştirilmesi”, kurumsal dünya ve kişisel hayatlarımız arasındaki çizgileri bulanıklaştırıyor. Bu durumun bilinciyle, çalışanların insani ihtiyaçlarını öne çıkartmak ve işlerini yapmaları için onları doğru araçlarla donatmak zorundayız. Bu sayede, iş ve özel hayatlarının daha sorunsuz bir şekilde bir araya gelmeye başlayacağını görebileceğiz. Toplum üzerinde daha geniş bir etki yaratırken müşterilerimize somut değer sağlayarak iş sonuçlarının farkına varılmasına odaklandık. ”
PAC’ta araştırma lideri ve Baş Analisti Nick Mayes şunları söylüyor: “Anket bulguları, bugünün iş yerlerinin ve çalışma uygulamalarının çoğunun çalışanların üretkenliğini en üst düzeye çıkarmasını engellediğini gösteriyor. İşletmeler, veri ve süreçlerini düzenleyerek çalışanların ihtiyaç duydukları bilgiye, her zaman ve her yerde daha kolay erişmelerini sağlayacak etkili uygulamalara odaklanmalılar. Bu temel ihtiyaçlar ve doğru teknolojinin sağlanması ile üretkenliğin artışı sınırsız olacaktır.”
Fujitsu, yakın gelecekte çalışanların kişisel ve iş yaşamlarını etkili bir şekilde harmanlama becerisine daha fazla önem vereceklerini düşünüyor. Yapay Zeka başlığı altında, “Machine Learning” ve Robotik Süreç Otomasyonu gibi teknolojiler yaygınlaştığında, işverenler çalışanlarından işe uyum etkinlikleri ve kesintisiz hizmet talebi otomasyonu gibi temel beceriler bekleyecekler. Bu dengeyi sağlamada başarılı olan işletmeler, üretkenlikle ilgili zorlukları ele alabilecek ve yetenekli çalışanları bünyelerine çekip tutabilmek için ortaya çıkacak yetenek savaşını kazanacaklardır. İnsan odaklı yaklaşım felsefesiyle hareket eden Fujitsu, modern, kişisel ve esnek çalışma ortamı için gereken hizmetleri, eko sistemleri ve teknolojileri sağlamak için mükemmel bir konuma sahip.