Blockchain alanında en fazla patent başvurusu yapan finans kuruluşlarından biri olan Bank of America, bu teknolojinin geleceğine şüphe ile bakıyor.
Bank of America, blockchain alanında en fazla patent başvurusu yapan bankacılık kurumlarından biri olmasına rağmen dağıtık defter teknolojisinin geleceğini parlak görmüyor. CNBC’ye açıklamalarda bulunan Bank of America Teknoloji ve Operasyonlar Şefi Cathy Bessant, blockchain konusunda önemli hamleler yaptıklarını, ancak bu teknolojinin geleceğine şüphe ile baktıklarını söyledi.
Finans hizmetleri sektöründe yer alan kurumlara kıyasla çok daha fazla blockchain patenti aldıklarını ifade eden Bessant, dağıtık defter teknolojisinin uyarlanabilir senaryolarına yeterince ikna olamadığını dile getirdi.
Bank of America tarafından 2018 yılında yayımlanan bir raporda, 43 blockchain patent başvurusu yapıldığı belirtilmişti. CNBC’nin haberine göre bu sayı 82’ye kadar çıktı.
Haberde, dağıtık defter teknolojisine büyük yatırımlar yapmalarına rağmen banka yöneticilerinin blockchain’in uyarlanabilir senaryoları konusunda emin olmadıkları aktarıldı.
Blockchain’in geleceği konusunda umutlu değiller
Bank of America yetkilileri, blockchain alanında peşi sıra patent başvurusu yapmalarına rağmen bu teknolojinin geleceğine umutla bakmıyor. Blockchain yatırımlarını son birkaç yıl içinde hızlandırdıklarını ifade eden Bank of America Teknoloji ve Operasyonlar Şefi Cathy Bessant, gazetecilere verdiği demeçte, bu teknolojinin geleceğine tamamen ikna olmadığını söyledi.
CNBC’ye yaptığı açıklamada açık fikirli biri olduğunu belirten Bessant, yine de blockchain konusunda yeterince umutlu konuşamadığını ifade etti. Bessant, “Blockchain’in bireysel amaçla kullanılan ya da küçük işlem kümeleri üzerinde ölçeklenen örneklerinin ötesini göremedim. Tüm büyük teknoloji şirketleri ‘blockchain, blockchain, blockchain’ diye söylenip duruyor. Bense, ‘kullanım senaryosu gösterin’ diye karşılık veriyorum. Bana kullanım senaryosu getirin ve ben de deneyeyim” açıklamasında bulundu.
“Bitcoin Gibi Blockchain de Abartılıyor”
Bessant, tıpkı kripto para birimlerinin en popüleri olan Bitcoin konusunda olduğu gibi blockchain’in de gereğinden fazla abartıldığını belirtti. “Blockchain senaryolarının çalışmasını istiyorum” diyen Bessant, “Manevi olarak bizi daha iyi, daha hızlı, daha ucuz, daha şeffaf, daha fazla, yani bilirsiniz bu şeylerin hepsini yapmasını istiyorum…” şeklinde manidar bir ifade kullandı.
Ekonomist Nouriel Roubini’nin sözlerinden alıntı yapan CNBC sitesi, blockchain’i “the most overhyped (en çok abartılan)” teknoloji olarak değerlendirdi.
CNBC’nin haberinde ayrıca, Autonomous Research tarafından hazırlanan bir rapora işaret edilerek, 2018 yılı içinde blockchain alanında çalışma yapan girişimlere 5,4 milyar dolar değerinde yatırım sağlandığının da altını çizdi. 2017 yılında bu sektöre gelen yatırımlar 1,5 milyar dolar seviyesindeydi.
Bank of America’nın blockchain alanında yaptığı patent başvuruları, kurumun bu teknolojiyi kullanmak istediğini gösteriyor. Raporlara göre, yakın zamanda kendi kripto para birimini geliştiren JP Morgan bile yalnızca altı patent başvurusu yaptı.
Teknolojiye şüphe ile yaklaşmasına rağmen banka olarak bu konuya hazır olmaları gerektiğini düşünen Bessant, “İnsanlar blockchain’in potansiyelinin her ne olduğuna inanıyorlarsa, biz de bu alanda yerimizi ayırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.