Üniversite kampüslerindeki ücretsiz elektriği fırsat bilen öğrencilerin, kripto para madenciliğinden yüksek gelir elde ettikleri ortaya çıktı.
Çokuluslu ağ teknolojileri şirketi Cisco tarafından yayımlanan raporda, üniversite kampüslerinde kripto para madenciliğinin arttığı ortaya çıktı. Kripto para madenciliği üzerine araştırma düzenleyen Cisco, normal dışı elektrik kullanımı yapılan bölgeleri hedef aldı. Araştırma sonunda, üniversite kampüslerindeki ücretsiz elektrik olanağını fırsat bilen bazı öğrencilerin kripto para madenciliği yaptıkları ve sayılarının da gittikçe arttığı ortaya çıktı.
PC Magazine web sitesine konuşan Cisco araştırma ekibi üyesi Austin McBride, üniversite kampüslerinde kripto para madenciliğinin arttığını tespit ettiklerini ifade etti. McBride’ın ifadesine göre kimi öğrenciler, yurt odalarında kripto para madenciliği yapan cihazlar yerleştirip 7 gün 24 saat çalıştırıyorlar ve eğitim süreleri boyunca gelir elde ediyorlar.
McBride, üniversite kampüsünde elektrik tüketiminin bedava olduğunu hatırlatarak, ücretsiz elektrik avantajını kullanan öğrencilerin kripto para madenciliğinden yüksek gelir elde ettiklerini söyledi.
Üniversite yurtları kripto maden çiftliğine dönüşüyor
Kripto para madencilerinin, uygun cihaz kurulumunu yaptıktan sonra kesintisiz internet hattına ve bolca elektriğe ihtiyaçları oluyor. Kendi imkanlarıyla kripto para madenciliği yapanlar, cihaz ve internet konularını dert etmeseler de, elektrik faturaları konusunda başları ağrıyor. Üniversite kampüslerinde kripto para madenciliği yapanlar ise, hem yüksek hızlı internet olanağına sahipler, hem de elektrik faturası ödemiyorlar. Bu sayede yüksek gelir elde edebiliyorlar.
Cisco tarafından yapılan araştırmada, satın aldıkları kripto para madencilik cihazlarını üniversite kampüsündeki yurt odalarına yerleştiren öğrencilerin, ücretsiz elektrik olanağından sonuna kadar yararlandıkları ortaya çıktı. Öğrenim hayatları boyunca madencilik cihazlarını 7 gün 24 saat açık bırakan kimi öğrenciler, önemli bir gelir elde ediyorlar. Elektriğin ücretsiz olması sayesinde olması gerektiğinden çok daha fazla madencilik geliri elde ettikleri ifade ediliyor.
Medya ve sağlık çalışanları da ücretsiz elektrik ile madencilik yapıyor
Kripto para madenciliği üzerine araştırma yapan Cisco, üniversite öğrencileri dışında bazı medya ve sağlık çalışanlarının da benzer yöntemi izlediklerini ortaya çıkardı. Tıpkı üniversite kampüsleri gibi medya kuruluşlarında ve sağlık kurumlarında da çalışanlara ücretsiz elektrik kullanma olanağı sunuluyor. Bilgi işlem, teknik servis ve benzeri departmanlarda görev yapan kimi personelin, ücretsiz elektrik olanağından istifade ederek, çalıştıkları süre boyunca kripto para madenciliği yaptıkları belirlendi.
Yüksek elektrik tüketimi nedeniyle maliyetler artmıştı
Kripto para birimlerinin en popüleri ve en değerlisi konumundaki bitcoin’in üretimi için harcanan enerji miktarı, bakır ve altın madenciliğine harcanan enerji miktarının iki katına ulaştı. Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’da yayımlanan bir makalede, kripto paraların üretilmesi için harcanan enerjinin ve toplam karbon tüketiminin günbegün arttığına dikkat çekildi. Makalede, 1 dolar değerinde bitcoin üretmek için gerekli olan enerji miktarının, aynı değerdeki altın ya da bakırın toprak altından çıkarılması adına harcanan enerjiyi ikiye katladığı ifade edildi.
Cincinnati, Ohio’da yer alan Oak Ridge Enstitüsü araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılı itibarıyla 1 dolar değerinde bitcoin üretilmesi için 19 MJ (megajoule) enerjiye ihtiyaç duyuluyor.
Ethereum için 9, Litecoin için 15, Monero içinse 11 MJ enerji gerekiyor. 2017 yılına ait madencilik raporlarına göre 1 dolar değerinde bakır çıkarmak için 4, altın için 5, platin için 6 MJ enerji harcamak yeterli oluyor.
Dünyada bol miktarda bulunmasına rağmen serbest halde çok nadir rastlanan ve tarihin bir döneminde altından bile kıymetli olan, 1 dolar değerinde alüminyum madenciliği içinse 110 MJ enerji harcanıyor.