ABI Research raporuna göre, 2023 yılında küresel blockchain gelirlerinin 10 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.
Blockchain teknolojisi üzerinden elde edilen gelirlerin 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Teknoloji piyasaları üzerine araştırmalar yapan danışmanlık firması ABI Research, blockchain ve dağıtık defter teknolojisi üzerine bir rapor yayımladı. Paylaşılan rapora göre, 2023 yılına gelindiğinde blockchain ile elde edilen gelirlerin 10 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
Girişimlerin kendi kripto para birimlerini satışa sunarak gerçekleştirdikleri kitlesel fonlama sistemi ICO’lara, 2018 yılında ilginin ciddi ölçüde azaldığı ifade edildi. Buna rağmen blockchain sektörüne ilginin düzenli olarak arttığının gözlendiği vurgulandı.
Blockchain altyapısı kullanmak isteyen firma sayısının artmasıyla birlikte, bu alanda teknoloji üreten girişimlere yapılan yatırımlar da yükselişe geçti. Rapora göre, özellikle risk sermayesi yatırımlarında hatırı sayılır bir artış yaşandı.
ABI Research şirketinin yayımladığı “Blockchain and Distributed Ledger Technologies” isimli raporunda, 2017 yılında blockchain ekosisteminde gerçekleşen 153 yatırım turu üzerinden toplam 850 milyon dolar yatırım toplandığı vurgulandı. 2018 yılında ise, blockchain girişimleri için düzenlenen 620 yatırım turunda toplam 3,1 milyar dolar fon elde edildi.
Düzenlemeler, blockchain girişimlerine yapılacak yatırımların önünü açtı
ABI Research Blockchain ve Dijital Güvenlik Araştırmaları Direktörü Michela Menting, paylaşılan rapor hakkında yaptığı değerlendirmede, “Kripto para birimleri üzerindeki sıkılaştırılmış düzenlemeler ve vergilendirme yasaları, birçok farklı ülkedeki yatırımcıların ICO’ların ötesine bakmalarını sağlıyor. Bu kapsamda altyapı, perakende sektörü, tedarik zinciri ve kurumsal uygulamalara odaklanan blockchain girişimlerine daha istikrarlı biçimde girişim sermayesi yatırımları geliyor” ifadelerini kullandı.
Orta seviye blockchain yazılımcısı bulmak zor
Gelir konusunda güçlü bir büyüme yakalayan blockchain ekosistemi, özellikle finans ve sigorta sektörüne özel yeni nesil uygulamalar geliştirilmesine olanak tanıyor. Buna karşın, ilgili alanlarda proje geliştirecek ve blockchain konusunda yetkin yazılımcı bulmanın oldukça zor olduğu da ifade ediliyor. Blockchain yazılım ekibini yönetecek kişiler kolayca istihdam edilse de, orta seviye yazılımcıların eksikliği göze çarpıyor.
Raporda bir başka dikkat çekilen husus da, hizmet olarak blockchain (Blockchain as a service – BaaS) servislerine gösterilen ilgi. Blockchain altyapısını kendi sistemine entegre etmek isteyen firmaların bu yöntemi tercih ettikleri ifade ediliyor. Birlikte çalışma ve hibrit senaryolara uygun olan BaaS platformlarının, daha çok ilgi gördüğü vurgulanıyor.