Komisyonsuz hisse senedi alım satım platformu Robinhood, İngiliz finansal hizmet düzenleyicilerinden lisans almayı başardı.
Herhangi bir komisyon ödemeden, mobil uygulama üzerinden hisse senedi alım satım olanağı sunan fintech girişimi Robinhood, İngiltere finansal hizmet düzenleyicilerinden (Financial Conduct Authority – FCA) gerekli izni aldı. Regülatörlerin yeşil ışık yaktığı Robinhood, İngiltere’de hisse senedi alım hizmeti veren “resmi broker” şekline faaliyetlerini sürdürebilecek.
Henüz resmi olarak faaliyete geçeceği tarihi belirtmeyen girişim, buna rağmen uyumluluk yasaları, finansal operasyonlar, kullanıcı araştırmaları ve pazarlama alanlarında uzman personel alımına başladı.
ABD merkezli fintech girişimi, İngiltere’deki operasyonlarını yürütmek amacıyla fintech sektörünün duayen isimlerinden Wander Rutgers’i görevlendirdi. Rutgers, kariyerinin önceki dönemlerinde, mevduat ve para transferi çözümleri sunan fintech “unicorn”u Transferwise’da üst düzey yönetici konumundaydı.
Konu hakkında açıklama yapan Wander Rutgers, “Bugün Robinhood için yeni bir öykünün ilk sayfasını açıyoruz. Yatırım platformumuzu İngiltere’deki müşterilere ulaştırmak için attığımız bu ilk ve önemli adımdan dolayı heyecan duyuyoruz” şeklinde konuştu.
FCA tarafından Robinhood’a verilen onay, Revolut’un, kısıtlı sayıdaki müşterisine komisyonsuz hisse senedi alım satım çözümü sunacağını açıklamasından bir hafta sonra gerçekleşti.
Revolut ve Robinhood rakip oldu
Fintech girişimi Revolut, komisyonsuz hisse senedi alım satım çözümü sunarak Robinhood’un doğrudan rakibi haline geldi. Avrupa genelindeki sınırlı sayıda kullanıcısına komisyonsuz hisse senedi alım satım olanağı sunmaya başlayan Revolut, kurulduğu günden bu yana aynı hizmeti veren fintech girişimi Robinhood’un direkt rakibine dönüştü. Revolut Metal Card hizmetine sahip olan sınırlı sayıdaki kullanıcının erişebileceği özellik sayesinde, Nasdaq ve New York Borsasında listelenen 300’den fazla hisse senedi işlemi komisyonsuz biçimde gerçekleştirilebilecek.
Başlangıç aşamasında sınırlı sayıdaki kullanıcı ile testlerini tamamlayacak olan Revolut, ilerleyen haftalarda VIP sınıfına girmeyen diğer müşterilerine de aynı özelliği sunmaya başlayacak. Normal kullanıcıların ayda üç işlemi ücretsiz biçimde yapmalarına olanak sağlanacak. Ücretli Premium müşteriler ise ayda sekiz işlemi komisyon ödemeden yapabilecekler. Daha fazla işlem gerçekleştiren kullanıcılardan, işlem başına 1 sterlin ve yıllık yüzde 0,01 oranında barındırma ücreti alınacağı açıklandı.
Revolut’un planladığı özellikler arasında İngiltere ve Avrupa hisse senetlerine erişimin yanı sıra, Borsa Yatırım Fonları (ETF’ler) ve Individual Savings Account (Bireysel Birikim Hesabı – ISA) hissesi alma olanağı da bulunuyor.