SAP SE, 30 Haziran 2019’da sona eren ikinci çeyreğe dair finansal sonuçlarını açıkladı.

SAP SE CEO’su Bill McDermott değerlendirmesinde şunları söyledi: “SAP toplam gelirinde, bulut gelirinde ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları dışı (non-IFRS) faaliyet gelirinde çift haneli büyüme elde etti. Qualtrics, Deneyim Yönetimi kategorisinde global bir standart olarak hızla büyüyor. Bulut brüt kâr marjlarımızın artışında da görüldüğü gibi operasyonlarımızı en iyi yönetme hedefimizde kararlılıkla ilerliyoruz. Deneyim Yönetimiyle (Experience Management) güçlenen CEO dijital dönüşümü gündeminde, yılın tamamına yönelik öngörülerimiz kararlılıkla devam ediyor.”

SAP SE CFO’su Luka Mucic ise “Operasyonel mükemmelliğe yönelik çalışmalarımızın etkisini şimdiden görmeye başlamamızdan memnuniyet duyuyorum. Son yaptığımız satın almadan kaynaklanan kârlılık etkileri ve son dönemde Asya’daki yazılım gelirleri performansımızı etkileyen kısa süreli bölgesel ticari belirsizlik düşünüldüğünde, IFRS dışı faaliyet kârımız ve kârlılık performansımız kayda değer bir seviyede gerçekleşti. Devam eden güçlü müşteri talebi ve kâr odaklı yaklaşımımız sayesinde, orta vadeli hedeflerimize olduğu gibi 2019 yılı hedeflerimize de ulaşacağımız konusunda kendimize güveniyoruz.” dedi.

 

Kurumsal Performans

2019 Yılı İkinci Çeyreğinde Öne Çıkan Finansal Sonuçlar

İkinci çeyrekte yeni bulut kontrat satışları %17 (sabit kurlarla %15) artarak 494 milyon Euro’ya ulaştı. Hiper-Ölçekli IaaS (Servis Olarak Altyapı) servis sağlayıcılarıyla yakın iş birliği stratejisi doğrultusunda yüksek kârlılık getiren IaaS fırsatlarına odaklanan SAP’nin IaaS harici yeni bulut kontrat satışları %27 arttı.

Bulut gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %40 artarak 1,69 milyar Euro (IFRS) oldu; %40 (IFRS dışı) ve IFRS dışı sabit kurlarla %35 (IFRS dışı) artış kaydedildi. Yazılım lisans gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5 düşerek 948 milyon Euro (IFRS) oldu; %5 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %6 (IFRS dışı) düşüş yaşandı. Bu düşüşte özellikle son dönemde Asya’da yaşanan makro ölçekte belirsizlikler rol oynadı. Yeni bulut ve yazılım siparişleri de ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3 arttı (sabit kurlarla %1). IaaS harici yeni bulut ve yazılım satışları ise %9 yükseldi. Bulut ve yazılım gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %11 artışla 5,49 milyar Euro’ya (IFRS) ulaştı; %11 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %8 (IFRS dışı) artış gösterdi. Toplam gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %11 artarak 6,63 milyar Euro (IFRS) olarak gerçekleşti; %11 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla %8 (IFRS dışı) yükseldi.

Daha öngörülebilir gelirlerin payı ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3 (yüzde puan) artışla %69 olarak gerçekleşti.

İkinci çeyrekteki faaliyet kârında hem kontrollü işe alım uygulamaları hem de SAP’nin bulut iş kolunda devam eden verimlilik etkili oldu. Beklendiği üzere, ikinci çeyrekteki IFRS faaliyet kârı, satın almaya ilişkili masrafların yüksekliğinden etkilendi. Buna ek olarak, IFRS faaliyet kârı yüksek hisse bazlı personel ödemelerinin (Qualtrics’in satın alımı ve 2. çeyrekte SAP’nin hisse fiyatlarındaki güçlü artış nedeniyle) yanı sıra, Almanya’daki gönüllü işten çıkma oranının fazlalığı ve erken emeklilik programından yararlanma maliyetlerinden kaynaklı yeniden yapılandırmadan etkilendi. Faaliyet kârı (IFRS) geçen yılın aynı dönemine kıyasla %21 azalarak 0,83 milyar Euro olarak gerçekleşti; aynı dönem için %11 (IFRS dışı) ve sabit kurlarla (IFRS dışı) %8 arttı. Faaliyet marjı (IFRS) geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,9 (yüzde puan) gerileyerek %12,5 oldu. Faaliyet marjı (IFRS dışı ve sabit kurlarla IFRS dışı), satın almanın etkilerine karşın %27,3’te sabit kaldı. Hisse başı kazanç %21 düşüşle 0,48 Euro (IFRS) ve %11 artışla 1,09 Euro (IFRS dışı) oldu.

İlk 6 ay için faaliyetlerden elde edilen nakit akışı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %10 düşerek 2,68 milyar Euro oldu. Faaliyetlerden elde edilen nakit akışında 2018’in ilk 6 ayına kıyasla görülen gerileme özellikle hisse bazlı personel ödemelerinden (234 milyon Euro), yeniden yapılanma (183 milyon Euro) ve daha yüksek vergiler nedeniyle nakit çıkışından (412 milyon Euro) kaynaklandı. Ek olarak, IFRS 16 uygulaması nedeniyle de faaliyetlerden elde edilen nakit akışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 185 milyon Euro avantaj sağladı. Serbest nakit akışı yıldan yıla %10 artarak 1,96 milyar Euro’ya çıktı. İkinci çeyreğin sonu itibarıyla net likidite -8,55 milyar euro oldu.

 

2019 İkinci Çeyrek Segment Bazlı Performans

SAP’nin raporlama kapsamındaki üç segmenti olan “Uygulamalar, Teknoloji & Servisler”, “Akıllı Harcama Grubu” ve “Müşteri ve Deneyim Yönetimi” aşağıdaki şekilde performans sergiledi:

 

Uygulamalar, Teknoloji & Servisler (AT&S)

İkinci çeyrekte AT&S segmentinde yıldan yıla %6 gelir artışı elde edilerek gelirler 5,38 milyar Euro’ya ulaştı (sabit kurlarla %4 artış). Bu büyümeye katkı sağlayan çözümler aşağıda sıralanmıştır.

 

SAP S/4HANA

SAP S/4HANA, Akıllı İşletmeler konseptinin merkezinde yer alıyor. Bu çözüm, dijital dönüşümü hızlandırıyor ve işletmelere anında ticari değer katıyor. SAP; müşterilerine bulut, yerleşik ve hibrit uygulama seçeneklerini sunarak kendileri için en doğru senaryoyu ya da kombinasyonu tercih etmelerine olanak tanıyor. SAP’nin endüstri lideri konumdaki gelişmiş bellek-içi bilişim platformu üzerinde çalışan SAP S/4HANA, benzersiz seviyede iş çevikliği kazandıran, pazar lideri akıllı bir ERP çözümü sunuyor. Bu sayede tüm endüstrilerdeki işletmeler, iş modellerini dijital ekonomi doğrultusunda yeniden şekillendiriyor ve dinamik pazarlarda daha güvenle hareket edebiliyor.

İkinci çeyrekte SAP, Gartner’ın Mayıs tarihli “Market Share Analysis: ERP Software, Worldwide, 2018” (Pazar Payı Analizi, ERP Yazılımı, Dünya Geneli, 2018) raporunda 2018’in yazılım gelirlerinde en üst sırada yer aldı. SAP ayrıca yine Mayıs ayında Gartner’ın Orta, Büyük ve Global Ölçekli İşletmelere Yönelik Bulut-Tabanlı Ana Finansal Yönetim Çözüm Grupları Magic Quadrant [4]listesinde Vizyoner şirket olarak konumlandırıldı.

İkinci çeyrekte 600 müşteri kazanarak S/4HANA müşterilerinin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %29 artış göstererek 11.500’ü aştı. Bu dönemdeki yeni S/4HANA müşterilerinin yaklaşık %50’si ilk kez SAP kullanan işletmeler oldu.

S/4HANA bu çeyrekte de Wanhua Chemical Group ve Teksas Ulaştırma Bakanlığı gibi dünya lideri global kurumlar tarafından tercih edilmeye devam etti. SAP ve Intel, S/4HANA’ya geçen ortak müşterileri için çok sayıda örnek kullanım senaryosu sunan yeni bir Mükemmellik Merkezi kurarak S/4HANA’nın uygulanmasını sadeleştirmek ve hızlandırmak üzere iş birliği yapıyor. Mercedes-Benz EQ Formula-E Team gibi giderek artan sayıda müşteri de S/4HANA’yı bulutta kullanmayı tercih etti. Hitachi, Colgate-Palmolive ve Deloitte & Touche Southern Africa 2. çeyrekte SAP S/4HANA Cloud çözümünü canlıya geçirdi.