Çin ve Hong Kong arasında gerçekleşen ticari işlemlerin kapsamı ve etkinliğinin artırılması adına blockchain kullanılacak.
Blockchain teknolojisinin uluslararası ticari işlemlerde kullanması adına Çin ve Hong Kong hükümetleri arasında mutabakat anlaşması imzalandı. İki ülke temsilcileri tarafından yapılan resmi açıklamada, Hong Kong Para Otoritesi (Hong Kong Monetary Authority – HKMA) ile Çin Merkez Bankası (People’s Bank of China – PboC) arasında mutabakat anlaşması (Memorandum of Understanding – MoU) imzalandığı belirtildi.
İki ülke arasında ezelden beri devam eden sınır ötesi ticari işlemlerinin, blockchain teknolojisi kullanılarak daha hızlı ve şeffaf biçimde gerçekleşmesi hedefleniyor. Halihazırda mevcut olan Hong Kong Para Otoritesinin sunduğu eTradeConnect ve Çin Merkez Bankasının Trade Finance Platform projeleri, bundan böyle blockchain altyapısı ile birbirlerine bağlanacaklar. Yapılan resmi açıklamada, iki proje arasındaki entegrasyonun Proof-of-Concept sistemi üzerine kurulması ve 2020 yılının ilk çeyreğinde aktif olması bekleniyor.
Açıklamada ayrıca, merkez bankalarını temsil etmek üzere, Hong Kong Interbank Clearing Limited’in yan kuruluşları ve Çin Merkez Bankasının bünyesindeki Dijital Para Birimi Enstitüsünün görevlendirildiği ifade edildi.
Ticari finansman işlemlerinin kapsamı genişleyecek
Çin ve Hong Kong arasındaki sınır ötesi ticaretin blockchain teknoloji ile gerçekleştirilmesi adına yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İki ülke arasındaki blockchain bağlantısı başarıyla kurulduktan sonra, her iki bölgede de faaliyet gösteren firmalara sunulan ticari finansman işlemlerinin kalitesi artacak. Öte yandan Hong Kong’daki bankaların ticaret finansmanı çözümlerini yeni bölgelere ulaştırmaları da mümkün olacak.”
Çin’in blockchain için ayırdığı bütçe 6 milyar dolara yaklaştı
2017 yılına ait verilerin paylaşıldığı “The China Internet Report” içerisinde, Çin’de yatırım alan girişimlerin yüzde 41’inin blockchain üzerine çalışma yaptığı söylenmişti. Çin’in büyük internet devleri olan ve sektörde “BAT” olarak bilinen Baidu, Alibaba ve Tencent isimlerinin hepsi blockchain’e yatırım yaptıkları söylendi. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in iç ekonomiyi güçlendirmek için blockchain’i bir araç olarak kullanmak için bizzat talepte bulunduğu da haberlerde yer bulmuştu.
Yerel finans haber kaynaklarından China Money Network üzerinde yayımlanan haberde, blockchain alanında sağlanan fon miktarının 5,7 milyar doları aştığı belirtildi. Bir başka haber kaynağı olan PE Daily sitesinde ise, 1911 Group’tan 100 milyon yuan (yaklaşık 14,3 milyon dolar) tutarında blockchain fonu sağlandığı aktarılmıştı.