Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülmesi beklenen resmi dijital para biriminin testleri 2020’de başlayacak.
2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda Türkiye ekonomisi, büyüme, istihdam ve yatırımlar gibi ana maddeler yer alırken, ülkenin ilk resmi dijital para birimi hakkında da detaylar paylaşıldı.
Paylaşılan hedefler arasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve TÜBİTAK iş birliği ile blockchain tabanlı dijital para biriminin geliştirmesinin tamamlanarak, test çalışmalarına başlanılacağı bilgisi verildi.
Alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 403 sayfalık program içerisinde Türkiye’nin finans ve teknoloji alanlarında ilerleyen yıllarda atacağı adımlar hakkında ipuçları yer aldı. Projeler arasında Türkiye’nin resmi dijital para biriminin geliştirilmesi öne çıktı.
Programın “Mali Piyasalar” sekmesinde yer alan bilgilere göre Türkiye, 2020’den itibaren “alternatif para ve ödeme sistemlerini geliştirmek” hususunda çalışmalara başlayacak. Atılacak adımlar arasında blockchain tabanlı dijital para projesini uygulamaya koymak bulunuyor.
Raporda paylaşılan detaylara göre Türkiye’nin resmi dijital para birimi, TUBİTAK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ortaklığında hayata geçirilecek. Dijital para birimi, Rusya’nın geçtiğimiz yıllarda ilk adımlarını atmış olduğu “kripto Ruble” projesi baz alınarak geliştirilecek.
Fintech alanında da destek sağlanacak
Yapılacak çalışmalarla, finansal teknoloji sistemlerine de destek sağlanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda, İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği gibi devlet kurumlarının da faaliyete geçirileceği bildirildi. Kurumsal çalışmalardan ise Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB sorumlu olacak.
İlk testlerin 2020’de başlayacağı belirtilen Türkiye’nin resmi kripto para birimi için henüz bir isim açıklanmadı. Yapılacak testlerin ardından resmi açıklamanın yapılması bekleniyor.
On Birinci Kalkınma Planı ile ilk hamle yapılmıştı
Cumhurbaşkanı’nın onayıyla Meclis’e sunulan On Birinci Kalkınma Planı’na göre, blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası geliştirilecek.
Türkiye finans sektörünün kurumsal açıdan güçlenmesi amacıyla, kullanılan enstrümanların çeşidini artırma kararı alan hükümet, 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı içerisinde, blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası geliştirme projesini açıkladı.
Anadolu Ajansı tarafından bildirilen habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın onayının ardından Meclis’e sunulan On Birinci Kalkınma Planı kapsamında blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası kullanıma açılacak.
İstanbul’a Finans ve Teknoloji Üssü kurulmasının da hedeflendiği plana göre, finans piyasalarına ilişkin düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar “Türkiye Finansal Hizmetler Kurulu” çatısı altında toplanacak. Kalkınma Planı döneminde, İstanbul’un cazip bir küresel finans merkezi olma hedefini destekleyen, kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşturulması amaçlandı. Bunun için finansal aktörlerin reel sektörün finansmanındaki etkinliği artırılacak ve sektörün sermaye piyasasından ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.
On Birinci Kalkınma Planına göre; İpotek Finansmanı Kuruluşunun (İFK) ihraç limiti, sermayesinden bağımsız hale getirilecek ve İFK’nin ihraç maliyetlerini azaltmaya yönelik SPK kurul ücreti ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi saklama ücreti gibi işlem maliyetlerinde indirimler yapılacak. İFK tarafından ihraç edilecek menkul kıymetler, repo gibi likidite sağlama amaçlı işlemlere konu edilebilecek.
Banka bilançolarındaki varlıkların seküritizasyonu teşvik edilecek.
KOBİ varlık kiralama şirketi kurularak kira sertifikası ihracı yapılacak ve ihraç masraflarında destek sağlanacak.
Blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak.
Fintek ekosisteminin Türkiye’de gelişmesine yönelik yol haritası oluşturulacak ve uygulamaya dair koordinasyon tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacak.