Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Direktörü Özge Çelik ile çok özel bir röportaj gerçekleştirdik.  

Blockchain Türkiye Platformu, Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, faydalarının araştırılması ve kullanımının artırılması amacıyla geçtiğimiz yıl kurulmuştu. Güçlü bir blockchain ekosistemi oluşturma hedefiyle yola çıkan platform hakkında merak ettiklerimizi Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Direktörü Özge Çelik’e sorduk.

 

Ekosistem oyuncularının bir araya gelerek bir şeyler yapma çabanız çok değerli.

İlk olarak platformu sizden dinlemek isteriz. Blockchain Türkiye (BCTR) platformu çalışmalarına nasıl başladınız? Organizasyon yapınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Blokzincir, finanstan tedarik zinciri yönetimine, sağlıktan enerjiye kadar birçok sektörde kullanım alanları araştırılan bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Sunduğu güvenli ve şeffaf yapıların yanı sıra yeni iş modellerinin doğmasına da aracı olan teknoloji, “geleceğin teknolojisi” olarak anılıyor.

Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), blokzincir teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, bilinirliği ve kullanımının artırılması, faydalarının araştırılması ve stratejik önceliklerinin saptanması için, eğitimler vermek, etkinlikler düzenlemek, içerikler üretmek ve yayımlar yapmak, çalışma grupları ile blokzincir teknolojisine ilişkin güncel konuları ve kullanım alanlarını değerlendirmek, ilgili paydaşları bir araya getirmek amacıyla Haziran 2018’de Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde kuruldu.

BCTR bir paylaşım platformu olduğu için organizasyonda en önemli kısmı üyeler oluşturuyor. Üyeler Çalışma Grupları içerisinde yer alırken iki yıllık süre ile de Yürütme Kurulunda platformu temsil ediyorlar. Yürütme Kurulunda ise Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, BKM Genel Müdürü Soner Canko, Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel, Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek, BTCTurk CEO’su Özgür Güneri ve Ford Otosan CDO’su Hayriye Karakuzu Karadeniz gibi farklı sektörlerden çok önemli isimler yer alıyor. Bunun dışında konusunda uzman birbirinden değerli Danışma Kurulu üyeleri destek ihtiyacı olduğunda platforma destek veriyorlar.

 

İlk yılınız nasıl geçti? Zorlandığınız zamanlar oldu mu? Ne kadar kapsayıcı olabildiniz?

Az zamanda çok iş başardık diyebilirim. Blokzincir teknolojisinde işin sırrı ekosistem kurabilmekte. İlk yılımızda biz de ağırlıklı olarak mümkün olabildiğince farklı ve fazla ekosistem oyuncularına bir araya getirmeye odaklandık. Bir yıl içerisinde farklı sektörlerden 70 üyeye ulaştık.

BCTR’nin temel ilkelerinden biri de kanun yapıcılar, kamu kurum ve kuruluşları, düzenleyici otoriteler ile özel sektör ve akademi arasında köprü kurmak. Bu bağlamda üniversiteler, TUBISAD ve MUSIAD gibi önemli dernekler, TUBİTAK BİLGEM ve T.C. Ticaret Bakanlığı ile işbirlikleri yaptık. Bu kurumlar ile işbirliği kapsamında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor ve ortak projelerde çalışıyoruz.

Sektörlerde ve doğal olarak üyelerimiz arasında blokzincir konusunda bilgi ve ilgi seviyeleri farklılık göstermekte. Kimi sektörler daha ileride giderken kimileri ise daha gözlemci olarak duruyorlar. Biz de ilk yılı mümkün olduğunca eğitimler, buluşmalar düzenleyerek benzer noktalara gelmelerine katkıda bulunduk. Bunun bir uzantısı olarak içeriği birbirinden farklı 5 rapor ürettik. Raporların kimi teknolojik olarak blokzinciri ele alırken kimisi ise dijital kimlik, tedarik zinciri, hukuk ve regülasyon gibi farklı kullanım alanları ve perspektiflerden ele alıyor.

 

Bu teknolojiyi daha iyi ve yakından anlayabilmek için neler yapılıyor? Neler yapılması gerekiyor?

Blokzincir teknolojisi henüz tam bir olgunluğa ulaşmadı. Bu nedenle de gerek tüm dünya gerekse ülkemiz, daha çok bu teknolojiyi anlamaya, kullanım alanları belirlenmeye çalışıyor. Bu nedenle de pek çok pilot ve kavram ispatı çalışmaları yapılıyor, ki şu aşamada olması gereken de bu.

Blokzincir sadece bir teknoloji değil, bu toplumsal ilişkilerimizin yeniden tanımlandığı bir düşünce şekli. Dolayısıyla ilk olarak düşünce şeklimizi tamamen değiştirmeye hazırlıklı olmalıyız. Tüm dünya büyük bir dönüşümden geçiyor. Bu yüzden tüm bireyler ve organizasyonlar olarak bu dönüşümü anlamalı ve bundan fayda sağlamak için gayret göstermeliyiz. Bu noktada da kurumlar içerisinde en üst kademede sahiplenme, doğru kullanım alanlarını bulabilme ve ekosistem kurabilme becerisini kazanmak öne çıkıyor.

 

Blockchain Türkiye Platformu çalışma grupları hakkında da bilgi verebilir misiniz? Çalışma grupları hangi sektörlerden oluşuyor, katılım nasıl sağlanıyor?

Çalışma grupları, sektörel ve/veya konu bazlı bir düzende, Platin ve Altın Üye’lerin katılımının yanı sıra Yürütme Kurulu’nun onayı ile oluşturuluyor.

Bu grupların amacı, ilgili dikeyler veya yataylarda ihtiyaç ve öncelikleri, kullanım alanlarını belirlemek; çeşitli raporlar oluşturmak, mümkünse pilot çalışmalar yapmak; ilgili sektör ve/veya konunun, kamu kurum ve kuruluşları, kanun yapıcılar, düzenleyici otoriteler nezdinde öncelikli hale getirilmesi için Yürütme Kurulu’na gerekli önerilerde bulunmaktır. Çalışma Grupları tüm üyelere açık olup dileyen herkes temsilci gönderebiliyor. Seçilen konuya katkı sağlayabilecek girişimler de çalışma gruplarına davet ediliyor.

Çalışma Gruplarımız;

  • Finans, Bankacılık ve Sigortacılık
  • Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri
  • Üretim, Lojistik ve Ulaşım ve
  • Teknoloji, Eğitim ve Etkinlikler başlıklarından oluşuyor.

Çalışma grupları şimdiye kadar kendi belirledikleri 5 farklı konuda rapor oluşturdular. Toplantılarda kullanım alanlarının neler olabileceği tartışılıyor, katılımcılar da bilgi ve tecrübelerini paylaşıyor. İçerisinde bulunduğumuz dönemde birlikte iş yapabilmenin önemli olduğunu ve bunun olumlu sonuçlara çok güzel örnekler oluşturduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

 

Konu blockchain olunca herkes meyveleri soruyor. Yavaş ilerlediği ve benimseme noktasında tıkandığı görüşleri var. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz.

Teknolojinin gelişimi bugün, geçmişe kıyasla çok daha hızlı gerçekleşse de blokzincir hala çok yeni bir teknoloji. Tüm dünyada bu kadar kavram kanıtlama çalışmaları yapılmasının nedenlerinden biri de bu; her geçen gün yeni protokoller ve/veya mevcut protokollerin yeni versiyonları keşfedilmeye devam ediyor. Bir diğer nedeni ise doğru kullanım alanlarını belirleyebilmek. Bugün çözemediğimiz özellikle güvene dayalı pek çok iş yapma biçimini baştan yaratma fırsatı önümüzde. Ancak tüm bu değişiklikler kurumların kendi başlarına yapabilecekleri değişiklikler değil süreçte bulunan tüm ekosisteme dokunan değişiklikler.

Tüm bu zorluklar göz önüne alındığında yavaş ilerlemesini doğal karşılıyoruz. Ancak IDC tarafından yapılan bir araştırmada dünya çapında blokzincir teknolojisi üzerine yapılan harcamaların 2023 yılında 16 milyar dolar değerine ulaşacağı belirtiliyor.

Aynı rapora göre 2019 yılında geçtiğimiz yıla oranla blokzincir harcamalarında %80’lik bir artış bekleniyor. Küresel olarak bankacılık sektörünün bu yatırımların başını çekeceği tahmin ediliyor. Sadece finans değil tüm sektörlerde benzer durum var, kurumlar daha iyi anlayabilmek ve kendini geleceğe hazırlamak için adımlar atıyorlar.

Ülkemizde de durum çok benzer. Örneğin biz BKM olarak bundan 3 sene öncesinde ilk blokzincir kavram ispatı çalışmamızı hayata geçirdik. Hala ayakta olan bu projemizden çok şey öğrendik geçen sene ise ikinci blokzincir projemizi hayata geçirdik. Bu dönemde ne kadar çok deneme yaparsak kendimizi geleceğe o kadar hazırlayacağımıza inanıyoruz.

BCTR altında blokzinciri konusunda çalışan tüm firmaları, ürünleri dinamik bir şekilde gösteriyoruz. Doğru iş ortaklarına ulaşabilmek, yapılan projelerden haberdar olup iş birlikleri yaratmak için oluşturduğumuz bu haritanın her geçen gün genişlediğini görüyoruz bu da bu konudaki çalışmaların hızla devam ettiğini bize gösteriyor.

Özetle blokzincir kısa vadeli bir proje değil, etkilerini uzun vadede göreceğimiz bir zihinsel değişiklik.

 

2020 yılı ajandanızda neler var? Hedefleriniz doğrultusunda platformunuzda ne tür yenilikler ve gelişmeler göreceğiz?

2020 ajandamızda kapsayıcılığımızı arttırmak yine çok önemli bir yer alıyor. Ne kadar farklı sektör bir araya gelirse bu platformun faydalarının o kadar artacağına inanıyoruz.

Konusunda uzman kişiler ile buluşmalar düzenlemeye, içerik ve rapor üretmeye devam edeceğiz. Çalışma gruplarında çok farklı kurumların bakış açılarını yansıtan, ülkemiz ihtiyaç ve fırsatlarını gün yüzüne çıkarmak için çok kıymetli olduğuna inanıyoruz.

Bunun dışında tüm üyelerimizin blokzincir teknolojisini deneyimleyebilmesi, platformun ileride kendi kendini yöneten bir yapıya bürünmesi için çalışmalarımızı başlattık.