KPMG Türkiye, Lighthouse lisansı aldığını duyurmuştu. 32 ülkede 14 binden fazla KPMG profesyonelinden oluşan Lighthouse hakkındaki sorularımızı KPMG Lighthouse Türkiye Koordinatörü Gökhan Mataracı’ya ilettik.

Gökhan Bey, bu lisansla veri analitiği ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerde dünyanın mükemmeliyet merkezleri arasına girdiniz, tebrik ediyoruz. Lighthouse lisansı nedir, sektörlere nasıl bir katkı sağlayacak?

KPMG Lighthouse global çapta bir mükemmeliyet merkezi yapılanması. Lighthouse’un 32’den fazla ülkedeki uzman ağı, dünyanın önde gelen kuruluşlarının veri, yapay zeka ve gelişen teknolojilerden elde ettiği değeri en üst düzeye çıkarmayı mümkün kılıyor.

Bilindiği üzere, teknoloji, stratejiyi belirlemeden operasyona iş yapış şeklini dönüştürüyor. KPMG Global Lighthouse, veriden, yapay zekadan ve gelişen teknolojilerden yararlanmanıza yardımcı olmak için, en iyi teknoloji yetenekleri, çözüm ve iş ortaklıklarıyla birleştirilmiş işlevsel uzmanlık sağlıyor.

KPMG Türkiye olarak, KPMG Global Lighthouse mükemmeliyet merkezi ağının bir parçası olduk. Bu ağın parçası olabilmek için yetkinliklerimiz, iş ve teknoloji çözümlerimiz, sektörel deneyimlerimiz ve yatırım planlarımız KPMG Global ekipleri tarafından değerlendirildi. Uzun süren ve detaylı olgunluk değerlendirme süreci sonucunda KPMG Lighthouse lisansını aldık. Neticede, 32 ülke arasına girerek, global Lighthouse mükemmeliyet merkezi ağının bir parçası olduk.

KPMG Türkiye olarak, Lighthouse almamızla birlikte, dünya çapında üst düzey yetenekli 14 binin üzerinde uzman kadronun, 300’ün üzerinde yetkinlik ve hazır çözümün ve 10’un üzerinde önde gelen teknoloji sağlayıcıları ile stratejik ortaklığın paydaşı olduk. Bu sayede, hem bilgi birikimi transferini daha da kolaylaştırdık hem de yerel çözümlerimizi global ağın parçası haline getirme fırsatı elde ettik.

 

Lighthouse ile hangi hizmetleri vereceksiniz? Lighthouse platformunda hangi şirketlerle iş birliği yapacaksınız?

KPMG Türkiye olarak verdiğimiz hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Lighthouse olmamızla birlikte bu hizmetlerin başlıklarında bir değişiklik olmayacak. Aslına bakarsanız, bir nevi verdiğimiz hizmetlerin kalitesini global standartlara taşıdığımızın bir göstergesi gibi düşünebilirsiniz, elbette Lighthouse olmak bununla sınırlı değil.

Hizmet alanlarımıza baktığınızda, dört ana başlıkta toplanabilir, bunlar; veri yönetimi, ileri seviye analitik, yapay zeka ve akıllı otomasyon. Her bir hizmet başlığı kendi içinde daha derin konular içermekle birlikte ve diğer başlıklarla bütünleştirildiğinde birçok iş problemine yanıt verebiliyoruz.

Günümüzde birçok kurumun hedeflerinden biri, rakiplerden önce sektörde çarpıcı etki yaratan iş yöntemini çözümlerini hayata geçirmek. Bizler bu konuda, müşterilerimize, geleceğe hazır  olmalarını sağlayabilecek, doğru zamanda kurgulanacak benzersiz çözümlerle rekabet avantajı yaratan strateji ve yol haritasının oluşturulması için yardımcı oluyoruz. Belirlenen stratejilerin gerçekleştirilmesi aşamalarında da ileri analitik ve yapay zeka becerilerimizi, sektör derinliğimizi teknik sistem uzmanlıklarımız ile birleştirerek yalnızca kavramsal yaklaşımlar değil aynı zamanda eksiksiz somut çözümler sunuyoruz. Kapsamlı dönüşüm hizmetleri için dijital yeteneklerimiz (AI, makine öğrenmesi, veri ve analitik stratejisi, büyük veri mühendisliği, akıllı otomasyon platformları, Siber) ile  güçlü, sürdürülebilir  ve güvenilir iş modellerini oluşturuyoruz. Bunlarla birlikte kurumların veri ve dijital okuryazarlık konusundaki gelişimlerine destek olacak yönetişim, kültürel değişim programı ve farkındalık çalışmalarını yürütüyoruz.

 

 

Kurumların ihtiyaç duydukları veri, analitik ve akıllı otomasyon çözümlerinin uygulamaya alınması konusunda da teknoloji kaynaklarımız mevcut. Toplamda 150’nin üzerindeki kaynağımızla birçok teknolojiyi kendi bünyemizde geliştirebiliyoruz. Bu çözümlerin  bir bölümü  tamamen kendi geliştirdiğimiz çözümler olmakla birlikte bir bölümü de küresel ve yerel iş ortaklarımızın çözümleri.

 

KPMG Lighthouse olarak, tamamen kendimize ait teknoloji platformlarımız var. İki tanesinden bahsetmek isterim. İlki KPMG Ignite, müşterilerimize özel olarak uyarlanmış yapay zeka ve analitik  çözümler sunan küresel AI platformudur. Ignite, KPMG’nin yapay zeka yetenekleri portföyünde bir çözüm. Alan uzmanlığı, özel ve entegre açık kaynak araçları, çerçeveler ve hazır çözümlerin yanı sıra stratejik teknoloji ortaklıkları ile güçlü bir çözüm geliştirme platformumuz. Diğeri, KPMG Signals Repository, veri bilimcileri ve yeni nesil geliştiriciler için çeşitli kullanım durumlarında hızlandırıcı görevi gören bir platform. Sürekli olarak kamu ve özel kaynaklardan çeşitli verileri toplar, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri düzene sokar, makine öğrenimi ve diğer yapay zeka sistemleri tarafından kullanılabilecek on binlerce sinyal oluşturur ve müşterilerimizin tahminlerdeki doğruluğu önemli ölçüde iyileştirmesine yardımcı olur. Bunlar ve toplamda 300’ün üzerinde çözüm ve uygulamamızla müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Tüm bu yetenek ve yetkinliklerimize ek olarak küresel büyük oyuncularla stratejik iş ortaklıklarımız mevcut. Microsoft, IBM, Google, AWS ve Oracle gibi teknoloji devleri ile birlikte geliştirdiğimiz iş birliktelikleri ile müşterilerimizin iş  ihtiyaçlarına çözümler sunuyoruz.

 

Lighthouse lisansı nedeniyle KPMG Türkiye’de yeni bir yapılanma olacak mı? Hem globalde hem de Türkiye’de nasıl fırsatlar çıkacak? Sektörlere katacağınız değer konusunda neler söylemek istersiniz?

KPMG Türkiye olarak geçtiğimiz sene önemli bir atılım yaptık. Dijitalleşme, veri, analitik ve teknoloji alanlarında yeni bir yapı oluşturduk ve  kadromuzu yaklaşık üç kat arttırdık. Büyümeye devam ediyoruz, bununla birlikte çözüm alanlarımızı genişletiyoruz. Lighthouse olmakla yeni yapılanmamızı taçlandırdık diyebiliriz. Şimdi üzerine daha da koyarak müşterilerimizin iş ve teknoloji ihtiyaçlarına yaratıcı, akılcı ve pürüzsüz çözümler bulmaya devam etmek istiyoruz.

KPMG Lighthouse, bizim küresel markamız. Bu markanın oluşmasının arkasında yatan felsefe, ortak akıl yapılanmasını oluşturmak, yerel çözümleri küreselleştirmek, iyi uygulama örneklerini çözüm ve uygulamaların parçası haline getirmek ve paylaştıkça kaliteyi ve etkileşimi arttırmak. Bu bağlamda, yerel girişimcilerle bir araya gelmek istiyoruz. Değerli çözümlerini bir adım öteye götürebilecek yaklaşımları değerlendirmek, küreselleşme fırsatlarını oluşturmak istiyoruz. Bu konuda kendine güvenen ve güçlü  yaklaşımları olan tüm çözüm ortaklarına kapımız açık. Geliştirdiğimiz sektörel çözümlere bütüncül yaklaşımı oluşturmak en temel prensibimiz ve bu konuda kendimize güveniyoruz.

Biz bir yandan da geleceğin mesleklerinden biri olan veri bilimci konusunda Türkiye’nin kazanması için adımlar atmayı kendimize görev bildik. Geçtiğimiz aylarda ilkini düzenlediğimiz DxA Olympics ile genç beyinlerin sektöre kazandırılması için bir girişimde bulunduk. Şu anda bu çalışmanın sonucu olarak kendini gösteren tüm arkadaşlarımıza hem KPMG bünyesinde hem de sektörde iş imkanları sağladık.

Sunduğumuz hizmetler ve çözümlerle de sektörel gelişime yeni bakış açıları getirmeyi hedefledik. Amacımız, farklı olan başarmak. KPMG Türkiye olarak, danışmanlık, vergi ve denetim fonksiyonlarımızın tamamı ile bütünleşmiş, her sektörün kendi iş ihtiyaçlarına yönelik yaklaşımlarımızı. Ben bunun bir döngü halinde hep daha iyiyi kovalayarak devam etmesi  gerektiğini düşünüyorum.