Sektörde 10 yılı geride bırakan ve kurulduğu günden beri sıfır müşteri kaybı ile faaliyetlerini sürdüren Birleşik Ödeme’nin CEO’su İlker Sözdinler ile Fintechtime Sonbahar 2020 Eylül & Ekim sayısı için özel bir röportaj yaptık.
Birleşik Ödeme, sektörde 10 yılı geride bıraktı ve pandemi sürecinde de büyümesini sürdürdü. Türkiye’nin ilk ve tek FinTek servis platform sağlayıcı şirketi (FaaS) olan Birleşik Ödeme, geçtiğimiz yıl Fibabanka iştiraki Finberg’den yatırım alarak sektörde bir banka ile ortaklık kuran ilk FinTech şirketi olarak tarihe geçmişti.
Birleşik Ödeme’nin pandemi süreci çalışmalarını ve gelecek hedeflerini şirketin CEO’su İlker Sözdinler’den öğrendik.
Covid-19 salgını sebebiyle genellikle evlerimizde ve izoleydik. Süreç boyunca davranışlarımız ve ihtiyaçlarımız değişti. Siz ise çalışmalarınıza hız kattınız, yeni ürünler çıkardınız Genel olarak pandemi süreci Birleşik Ödeme açısından nasıl geçti? Sürece nasıl adapte oldunuz? Hangi çözümlerinize ilgi daha fazla oldu, bu dönemi nasıl yönettiniz?
Pandemi dönemi, yıllardır üzerinde çalışılan dijitalleşme aksiyonları ve teknolojik altyapı üstüne oturtulacak iş modellerine ciddi bir hız kazandırdı. İçinde bulunduğu sektörden ötürü bu dönem özelinde dijitalleşmeye yönelen, online tahsilat hacmi artan ve nakit yönetimini daha efektif sürdürmek isteyen firmaların çözümlerimize ilgisinde artış gördük. Doğan yeni ihtiyaçlar için en doğru proje planlamasının yapılmasını gerektirecek bu dönemde, Birleşik Ödeme olarak hızlı ve çevik aksiyonlar alarak çıkardığımız yeni ürünler ile yeni projeler gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Ankara, Tekirdağ, Manisa ve Aksaray’da doğalgaz ve su ön ödemeli sayaç dolumları ve fatura ödemeleri için 7/24 hizmet vererek alternatif kanal yaratan Gazmatik ve Sumatik self-servis kiosklarımız, diğer ödeme yöntemlerine kıyasla yaklaşık %80 pazar payına sahipken, Pandemi döneminde bu oran %100’lere kadar çıktı. Buna ek olarak bu süreçte, doğalgaz ve su dolumları için Ankara’da “Evde Vezne” adı altında yeni bir hizmete başladık. 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız evden dışarı çıkmanın riskli ve zor olduğu bu günlerde su ve gaz dolumlarını dışarıya çıkıp yapmak bir hayli zor oluyordu. Sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığımız Evde Vezne hizmeti kapsamında motorize ekipler kurup, çağrı merkezinden bizi aradıklarında vatandaşların evlerine giderek su ve gaz dolumlarını gerçekleştirmeye başladık. Şu an Ankara’da verdiğimiz bu hizmeti çok yakın bir zamanda diğer büyükşehirlere de yayacağız. Aynı zamanda, bu uygulamayı bir adım ileri taşıyıp finansal hizmetleri de kapıda vermeye başlayacağız. Yine motorlu kuryelerimiz aracılığıyla para transferi, karttan para çekme gibi işlemleri de evde gerçekleştiriyor olacağız.
Bu süreçte çıkardığımız ürünlerden biri ise finansal IoT (Internet-of-things) teknolojileri ile geliştirdiğimiz ve bankacılık sistemine entegre PaySafe online akıllı kasa ürünümüz. Kasayı firmaların ilgili lokasyonlarına yerleştirdikten sonra biriken nakit paranın akıllı kasanın içerisine koyulmasıyla birlikte tüm sorumluluğu biz alıyoruz ve firmaların yükünü hafifletiyoruz. Nöbetçi Transfer’de 18 bankayla entrege çalışıyoruz, bu sayede kasaya yatırılan miktar, hafta sonu veya tatil günleri dahil, gün ve saatten bağımsız olarak, anında firmanın anlaşmalı olduğu banka hesabına havale ediliyor. Bu çözüm ile firmanın nakde 7/24 erişimine ve nakdi anında kullanabilmesine imkân tanıyoruz. Paranın toplanıp dağıtılması gibi işlemleri biz üstlendiğimiz için firmanın operasyonel maliyetlerini minimize ederken nakde anında erişim tanıyarak yeni gelir kalemleri yaratıyoruz. Nakdin sahada çok döndüğü sektörlerde bu ürünümüz nakit optimizasyonu tarafında katma değer yaratıyor.
Aynı zamanda, Pandemi döneminde fiziksel mağazaların geçici olarak kapatılmasıyla ülkemizde e-ticaret hacminde ciddi bir büyüme yaşandı ve son kullanıcı tarafında online alışveriş bir alışkanlık haline geldi. E-ticarete atılmış olan firmalar, bu dönemde son kullanıcı tarafından daha tercih edilebilir olma yolunda müşteri deneyiminin önemini bir kez daha anladı. E-ticaret özelinde müşteri deneyiminin son kullanıcıya sunulabilecek ödeme yöntemleri çeşitliliği anlamını taşıdığı düşünüldüğünde, dijital cüzdan çözümlerimiz için yeni fırsat pencereleri doğduğunu ve talebin arttığını söyleyebiliriz. Doğru çoklu kanal (omnichannel) stratejileri sunarak müşteri bağlılığını arttırma ve müşterilerinin hayatında daha çok var olma hedefiyle yola çıkan kurumlara, kendilerine özel e-para hesabı yaratarak istekleri paralelindeki fonksiyonların dahil edildiği dijital cüzdan servisleri sunuyoruz. Sunduğumuz dijital cüzdanlara bakiye yükleme işlemi, 7/24 para transferi yapılmasını sağlayan Nöbetçi Transfer ürünümüz kullanılarak mümkün hale geliyor. Mobil uygulamadan veya web sitesinden kredi kartı saklama yöntemiyle de yükleme yapılabiliyor. Cüzdandan cüzdana para transferi, bakiye sorgulama, yükleme, harcama gibi tüm finansal işlemler istenilen banka üzerinden eş zamanlı olarak gerçekleşiyor.
Ek olarak, Pandemi döneminde dünya çapında fiziksel nakit para transferleri düşüş halinde olduğundan; TransferWise, Remitly, PaySend gibi ‘Unicorn’ değerleme seviyesindeki stratejik ortaklarımıza Türkiye’de sağladığımız altyapı sayesinde uluslararası para transferi tarafında ciddi bir artış söz konusu. İş ortağı konumunda olduğumuz uluslararası para transferi şirketlerine yenilerini eklemeye ve stratejik ortaklıklarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Ön ödemeli kart tarafında ise, belediyelerin ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımları dijitalleştiren çözümümüz Sosyal Destek Kartlar tarafında büyüme gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Fintechler pandemi sürecinde globalde para transferi ve KOBİ’lere sağladıkları kredilerle öne çıktılar. Kredi konusu regülasyonlarla takılsa bile, Türkiye’de de para transferi yükselen bir trend idi. Siz, geçen yıl bu alanda en çok konuşlan çözümlerinden biri olan “Nöbetçi Transfer” ile öncülük yapmıştınız. Bu çözümünüz ödeme kuruluşları kategorisinde Altın Sardis ile de ödüllendirilmişti. Nöbetçi Transfer’de geçen yıldan günümüze nasıl bir hacim değişimi ve gelişme yaşandı?
Nöbetçi Transfer, dilediğiniz zaman ve dilediğiniz yerden, bankalar arası hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde 7/24 gün ve saatten bağımsız para transfer edebileceğiniz bir platform. Bildiğiniz gibi Türkiye’de EFT işlemleri 09.00-17.00 saatleri arasında ve yalnızca hafta içi yapılabiliyor. Ayrıca saat 17.00’dan sonra verilen para transferi emirlerinde yüksek ücretler talep edilmesine rağmen para transferiniz ertesi günün sabah saatlerinde gerçekleştiriliyor. Nöbetçi Transfer sayesinde saat ve gün sınırlamaları ortadan kalkıyor. EFT saatlerine bağlı kalmadan, çok düşük bir ücret karşılığında bankalar arasında 7/24 para transferi yapılabiliyor. Üstelik yapılacak olan para transferleri en geç 1 saat içerisinde alıcının hesabına aktarılıyor. Nöbetçi Transfer 18 banka ile entregre çalışıyor. Nöbetçi Transfer aynı zamanda mevcutta iki banka tarafından, bankaların kendi internet bankacılığı ve mobil uygulamasından müşterilerine sunuluyor.
Son kullanıcıya dokunması dışında Nöbetçi Transfer nakdi anında kullanabilme imkânı tanıyan bir ürün olduğundan dolayı, kurumlar özelinde sunduğumuz hemen her hizmetin de yapıtaşını oluşturuyor. Örneğin e-ticaret sitelerine entegre ettiğimiz havale ile ödeme yöntemi çözümlerimizde Nöbetçi Transfer altyapımızı kullanıyoruz. Firmalarının ERP sistemine entegre edilebilen bu tarz API çözümlerimiz ile; stok, nakit akışı, satın almalar, faturalar sistemsel bir şekilde işlenebiliyor. Dijital cüzdan ve ön ödemeli kar tarafında bakiye yüklemeler Nöbetçi Transfer sayesinde anında ve 7/24 gerçekleşiyor. Ek olarak, bu yıl geliştirdiğimiz akıllı kasa ürünümüz PaySafe’in kurumlara getirdiği nakit yönetimi faydası, Nöbetçi Transfer’in 7/24 para transferi özelliği ile sağlanıyor.
Birleşik Ödeme olarak hızla büyüyor, Türkiye’nin en büyük kurumlarına ve global fintechlere stratejik çözüm ortaklığı sunuyor ve iş birliklerimizin sayısını giderek arttırıyoruz. Para transferi özelinde iş hacmimizin, geçen yıla göre yüzde 300 civarında büyüme gösterdiğini söyleyebiliriz.
Uluslararası para transferi tarafında küresel firmalar ile çalışıyorsunuz. İş modeliniz nasıl çalışıyor, kimler tarafından tercih ediliyor. Yurt dışı hedefleriniz konusunda neler söylemek istersiniz?
Son teknolojiyi ürünlerimize adapte etme, hızlı entegrasyonlar ile hayata geçirme üzerine kurulu çevik inovasyon altyapımızı, bugüne kadar en verimli şekilde kullandık. Yurtiçinde yakaladığımız başarıyı global pazarlara taşıdık ve unicorn değerlemesindeki uluslararası para transferi şirketleri, teknoloji şirketleri gibi küresel çapta önde gelen firmaların çözüm ortağı olduk. Bunun gibi başarılı projelere imza atmaya devam ederek Birleşik Ödeme markasının global çaptaki faaliyetlerini yakın gelecekte daha çok geliştirme alanında çalışmalarımız sürüyor.
Globalde lider para transferi şirketlerinden biri olan TransferWise’ın Türkiye’deki tek iş ortağıyız. Ekim 2017’den beri Türkiye’ye yapılan ve Türkiye’den yurtdışına para transferi işlemleri için hizmet veriyoruz. TransferWise, Avrupa’nın en büyük FinTek girişimlerinde biri ve 1.8 milyar dolar değerlemeyle bir “unicorn” olarak kabul ediliyor. Uluslararası para transferindeki alternatif kanallarla kıyaslandığında komisyon ücretlerinde oldukça cazip fiyatlar sunan TransferWise, özellikle yurtdışında yaşayanların aile ve yakınlarına düzenli para göndermesinde ilk tercih edilen kanal konumunda. Klasik para transferi yöntemleri yerine TransferWise, hem çok daha az komisyon ücreti hem de hızlı para transferiyle fark yaratıyor. TransferWise Türkiye’de bizimle çalışmaktan oldukça memnun ve bazı bölgelere bizimle girmek istiyor. Pandemi öncesi yurtdışında ofisler açma planlarımız vardı. Hatta Özbekistan, Azerbaycan, Rusya, CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) gibi bölgelerin merkez bankalarıyla, bankalarıyla görüşmeler yapmıştık ancak salgın nedeniyle bu çalışmalara şimdilik ara vermek durumunda kaldık. Yakın zamanda uluslararası hedeflerimizi de gerçekleştiriyor olacağız. TransferWise dışında Remitly ve Paysend gibi birkaç uluslararası iş ortağımız daha var. İş ortağı konumunda olduğumuz uluslararası para transferi şirketlerine yenilerini eklemeye ve stratejik ortaklıklarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Geçen yıla kıyasla yurtiçi para transferi tarafında %300, globaldeki para transferleri tarafında ise %100 civarında büyüme oranlarına ulaştık.
2020’nin ilk yarısında işlem hacmi bakımından yüzde 300 civarında bir büyüme kaydettiniz ve PaySafe ürününüzü bu yıl duyurmuştunuz. PaySafe’i sizden dinleyebilir miyiz? Bu ürürünüzde hedef ve beklentiniz nedir?
PaySafe ürünümüz, Fintech-as-a-Service (FaaS) altyapısı ile kurumların nakit akışının daha efektif yönetilmesi adına geliştirilmiş, finansal IoT teknolojileri ile bankacılık sistemine entegre olan online akıllı kasa ürünümüzdür. PaySafe’leri daha çok perakende, akaryakıt, kargo gibi sahada nakdin fazla döndüğü sektörlerden kurumlara, nakit optimizasyonu tarafında değer yaratma amaçlı olarak sunuyoruz. Firmaların ilgili lokasyonlarında kasada biriken nakit para, personel tarafından PaySafe’ler içine koyulduğu anda, gün ve saat farketmeksizin, kasanın doluluğu paralelinde ilgili tutar algılanıp firmanın banka hesabına yansıtılıyor. Birleşik Ödeme’nin bankalar arası 7/24 para transferi altyapısı ile PaySafe çözümü; hafta sonu, tatil günleri ve bayramlar dahil, firmanın nakde 7/24 erişimini sağlıyor, firmaya nakdi anında kullanma imkânı veriyor ve buna bağlı olarak yeni gelir kalemleri yaratıyor, firmayı vadesiz hesapta para tutmaktan kurtarıyor. Ayrıca para kasaya konduktan sonra paranın fiziksel olarak toplanması dahil tüm operasyonel faaliyetlerin sorumluluğu Birleşik Ödeme’de olduğundan 360 derece uçtan uca çözümler ile firmanın operasyonel ve finansal verimliliğini arttırması sağlanıyor.
Klasik para toplama ve güvenlik şirketlerine göre PaySafe çözümümüz; nakde anında erişimin yanında kayıp/çalıntı riski ve personel fraud anlamında da avantajlar sağlıyor. Para kasaya konduğu andan itibaren şubede dururken ve taşınırken 7/24 sigortalı halde oluyor. Aynı zamanda PaySafe, konan paranın anında miktarını ve gerçekliğini doğruluyor ve böylece para sayma ve doğrulama işlemi şubede gerçekleşmiş oluyor. Kasa paneli ile personel dijital olarak doğrulanıyor ve yapılan işlem dijital olarak sisteme saatiyle işleniyor. Ek olarak, diğer para toplama ve güvenlik şirketleri ile çalışıldığında günlük manuel olarak mail ile raporlama yapılırken PaySafe çözümü sayesinde dinamik raporlama için API paylaşımı yapılarak şube nakit bilgisi 7/24 ERP/ön muhasebeden takip edilebiliyor. ERP ve ön muhasabe ile entegre olan uçtan uca dijitalleştirilmiş nakit yönetimi sağlanıyor. Sahada dönen nakit miktarı arttıkça PaySafe’in sunduğu katma değer ve maliyet optimizasyonu o kadar fazla oluyor. Bu yıl yeni geliştirdiğimiz bir ürün olmasına rağmen PaySafe; perakende, akaryakıt, kargo gibi nakdin fazlaca döndüğü sektörlerde Türkiye’nin lider şirketleri tarafından kullanılmaya başlandı.
Hem devlet nezdinde hem de kurumlar nezdinde FinTech’lerin çözümlerine, dolayısıyla sektöre ilgi artıyor. Genel değerlendirmeleriniz eşliğinde, yakın dönemde sektörde nasıl bir değişim yaşanır? Ajandanız eşliğinde gelecek plan ve hedeflerinizden de bahseden misiniz?
Sektörlerin finansal transformasyona uğradığı günümüz ekonomisinde en başarılı şirketler, kendilerini dönüşüm süreçlerinde ürün odaklılıktan çıkarıp iş yapış modellerini yeniden kurgulayıp yapılandırabilenler oldu. Bu başarılı şirketleri örnek alan kurumlar ise sahip oldukları müşteri kitlesinin, bayi ağlarının, online/offline kanal yönetimlerinin kısa, orta ve uzun vadede finansal ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve iş modellerini daha teknolojik bir altyapı üstüne oturtabilmek adına ‘Finansallaşma’ olarak adlandırdığımız yoğun bir dijital dönüşüm sürecine girdiler. İnovasyon süreçlerini hızlandırma yolunda, ekosistemlerini daha iyi yönetmek ve finansal işlem yetkinliklerini geliştirmek üzere kendi büyük yapıları içerisinde hızlı karar ve aksiyon alamadıklarını gördüler. Bu sebep ile kurumların bu konuda iş birliğine ihtiyaçları doğdu ve kurumlara kendi kurumsal markalarını öne çıkaran ve özelleştirilmiş, whitelabel, yenilikçi çözümler sunan Fintech şirketleri giderek önem kazanmaya başladı. Fintech ürün ve servislerinin geliştirme maliyeti, inovatif projeler için gereken kalifiye insan kaynağı, risk yönetimi, regülasyonla uyumluluk ve fraud riskinin önlenmesi gibi faktörlerin bu süreci maliyetli ve zaman alıcı bir hale getirmesi; finansal teknoloji servis platform sağlayıcı (FaaS) vizyonunu benimsemiş Fintech firmalarını olabilecek en iyi çözüm ortağı konumuna getirdi.
Bu anlamda Birleşik Ödeme olarak sahiplendiğimiz FaaS vizyonu ve kurumlar özelinde sunduğumuz terzi usulü, yenilikçi dijital finansal çözümlerle; Türkiye’nin ilk ve tek Fintech servis platform sağlayıcı şirketi olarak bugünkü marka değerimiz güçlü bir konuma geldi. Kurumların dijital finansallaşma süreçlerinde özelleştirilmiş kanal ve ürün bazlı altyapısal çözüm önerileri sunuyor, mevcut verimliliklerini en yüksek seviyede arttırmalarını sağlıyoruz. Bunun sonucu olarak kurumlar, online ve offline ortamlarda kendi markalı ürünlerini ön plana çıkarabilirken teknolojik anlamda en gelişmiş ödeme sistemi ürün ve altyapılarımız sayesinde müşteri/kanal yönetimi ve operasyonel süreçlerini dijitalleştirebiliyor. Türkiye’de öncüsü olduğumuz bu vizyon ile aynı zamanda kurumlar, kendi finansal işlem yetkinliklerini geliştirerek kendilerini yeni oluşan dijital ekosistemleri özelinde müşterilerine daha hakim bir konuma getiriyorlar. Pandemi dönemi ise bu adımların ne kadar hızlı ve çevik bir şekilde atılırsa oluşturulan temellerin gelecek için o kadar değerli yatırımlar olacağını gösterdi. Bu anlamda Pandemi’nin getirdiği sonuçlar bu dönem öncesine kadar sahiplenmiş olduğumuz FaaS vizyonunu destekler nitelikte oldu. Pandemi sonrası süreçte de kurumları en güncel teknoloji ve kusursuz finansal dönüşüm ile buluşturma algımızı, gelişen teknoloji ile her geçen gün yenilemeye devam ediyor olacağız.
Sektörde liderliğimizi korumak ve marka değerimizi ileriye taşımak üzere operasyonel ve stratejik yönetimi en doğru şekilde yürütmenin yanında, müşterilerimizde yarattığımız güveni ve performansımızdan gelen memnuniyeti kapsayan marka imajını kesintisiz olarak iyiye taşımak üzere çalışıyoruz. Sektörde markamızın mevcudiyetini ve bilinirliğini maksimum seviyede hissettirmek ve Fintech-as-a-Service (FaaS) altyapısı özelinde akla gelen tek isim olmaya devam etmek önemli hedeflerimizden biri. Birleşik Ödeme’nin 10 yıldır, kurulduğundan bu yana sıfır müşteri kaybı ile faaliyetlerine devam ediyor olması bizler için gurur verici. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden oluşan geniş müşteri kitlemizi, kurum özelinde kişiselleştirilmiş değer önerilerimizle kurduğumuz hayallerimize ortak ederek dijital finansallaşma alanında bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attık. Türkiye’de ve globalde Birleşik Ödeme markasını konumlandırırken Türkiye’de öncüsü olduğumuz FaaS vizyonu ile hayata geçirdiğimiz projelerimizin yarattığı katma değeri, en iyi şekilde anlatabilmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Marka stratejimizin özü ise ekibimiz. Tecrübeli, güçlü ve üretken ekibimiz ile beraber, finansal dönüşümün tamamlayıcı ve kaçınılmaz olduğu yeni dünyada geleceğin fintech anlayışını oluşturacağına inandığımız FaaS vizyonu odağında bütüncül çözümler üreterek ilerliyoruz.