Boğaziçi Üniversitesi FNN Tekfen Kuluçka Merkezi, Tekfen’in üç kurucusunun isimlerinin baş harfini taşıyarak, ‘üç genç mühendisin’ girişimci ruhunu yaşatacak.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, “Bu isimlendirme, Tekfen’in bilim, sanat ve kültür alanında Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerine sunduğu değerli desteklere teşekkür mahiyetinde bir karar oldu. Tekfen’in kurucularının adı kampüsümüzde yaşatılacak ve gelecek nesillere bu destekler aktarılacak” dedi.

Tekfen Vakfı Başkanı Dr. M. Ercan Kumcu, “İnanıyorum ki bu merkezde, pek çok büyük projenin tohumları atılacak ve biz bundan büyük mutluluk duyacağız” diye konuştu.

Kurulduğu 1956 yılından bu yana, bilim, eğitim ve kültür sanatın yanında olan Tekfen’in Kurucu Aileleri, Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı, son 25 yılda Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) aracılığıyla yapmış olduğu çeşitli bağışlarla (burs, araştırma ve akademik fonlar, altyapı/mekân desteği, etkinlik organizasyonları), üniversitenin akademik ve sosyal faaliyetlerinde öğrenci ve öğretim üyelerinin araştırma ve eğitim süreçlerine geniş bir yelpazede katkıda bulundu.

Bu destekten hareketle, Boğaziçi Üniversitesi İsim Verme Komisyonu’na Rektörlük tarafından yapılan öneri, Komisyonun değerlendirmesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun onayıyla kabul edildi. Yeni merkezin adı Boğaziçi Üniversitesi FNN (Feyyaz-Nihat-Necati) Tekfen Kuluçka Merkezi oldu.

1956 yılında, Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar’ın isimleriyle daha sonraları Tekfen’in temellerini teşkil edecek olan FNN’nin kendisinin de bir start-up olması, bilim ve ideallerinin izinden yürüyüp, ülkeleri için hep bir sonrasını hayal ederek, Tekfen’i bugünlere taşımaları; kuluçka merkezinde başlayacak olan girişimler ve girişimciler için güçlü bir ilham kaynağı olacak.

 

“Yıllara dayanan köklü iş birliği ve dayanışma

Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı ile Üniversite arasındaki ilişkiyi “yıllara yayılan bir iş birliği” olarak niteleyen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, “Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı’nın Boğaziçi Üniversitesi’nin kültür, spor, araştırma, burs ve sosyal sorumluluk projelerine destekleri Üniversitemizin yaygın etkisine ivme kazandırmıştır. Merhum Necati Akçağlılar ile birlikte Üniversitemiz mezunlarından Ali Nihat Gökyiğit ve merhum Feyyaz Berker’in kurucusu oldukları Tekfen Holding ve Vakfı aracılığı ile 1995-2020 yılları arasında Üniversitemize verdikleri destekler akademik faaliyetlerimizin, öğrenci ve öğretim üyelerimizin araştırma ve eğitim süreçlerinin sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağladı. Bu isimlendirme, Tekfen’in bilim, sanat ve kültür alanında Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerine sunduğu değerli desteklere teşekkür mahiyetinde bir karar oldu. Tekfen’in kurucularının adı kampüsümüzde yaşatılacak ve gelecek nesillere bu destekler aktarılacak.’’ Özkan, Tekfen ve Tekfen Vakfı aracılığıyla son 25 yılda üniversiteye verilen desteğin maddi değerinin yaklaşık 3,5 milyon dolar olduğunu söyleyerek iki kurum arasında çok boyutlu bir iş birliği olduğunun altını çizdi.

 

Tekfen’in Kurucu Aileleri ile Vakfı adına konuşan Tekfen Vakfı Başkanı Ercan Kumcu ise Boğaziçi Üniversitesi’nin, başta Tekfen’in kurucu aileleri olmak üzere, Holding ve Grup Şirketlerinde görev yapmakta olan mezunları için çok önemli bir yere sahip olduğunu hatırlattı. “Eğitim felsefesi ve kalitesiyle olduğu kadar, çok seslilik, bağımsız düşünce ve hür ifadenin yılmaz savunucusu olan “Boğaziçi” çağdaş Türkiye’nin örnek kurumlarının başında gelmektedir” diye konuşan Kumcu; Feyyaz Berker ailesi, Ali Nihat Gökyiğit, Tekfen Vakfı, Tekfen Holding ve Grup Şirketleri aracılığıyla şimdiye kadar Boğaziçi Üniversitesi’ne; burs, araştırma ve akademik fonlar, altyapı/mekân desteği, etkinlik organizasyonları gibi kanallarla destek olunduğunu vurguladı.  Kumcu, yeni merkezde, pek çok büyük projenin tohumlarının atılacağına inandığını ifade ederek; “Bu merkezin zamanla üniversiteye gelir sağlayan bir sistem haline dönüşmesini planlıyoruz. Böylelikle sürdürülebilir bir gelir kaynağı modeli de yaratılmış olacak” diye konuştu.

 

Boğaziçi Üniversitesi FNN Tekfen Kuluçka Merkezi…

10 bin metrekare alanda 4 blok üzerine kurulan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim Teknoloji Binası 3.600 metrekare laboratuvar alanı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin öncü araştırma projelerine ev sahipliği yapacak. Yaşam bilimlerinden enerji çalışmalarına, robotik araştırmalardan CERN bağlantılı fizik çalışmalarına kadar çok sayıda araştırmacıya altyapı imkânı sunacak. Boğaziçi Üniversitesi- FNN Tekfen Kuluçka Merkezi de bu bina içinde iki ayrı katta 800 metrekarelik alana yayılıyor. İçinde girişimciler için her türlü çalışma altyapısının sunulduğu merkezde sanayi ile üniversite arasında dinamik bir ilişki kurulması hedefleniyor.