5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda tarif edilen ve ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan e-imza, %50 oranında e-Devlet uygulamalarında kullanılıyor.
E-Devlet ile bireyler SGK hizmet dökümünü, tapu bilgilerini alabiliyor; e-nabız, emeklilik işlemleri, üniversite kaydı, adres değişikliği bildirimi, e-pasaport gönderi takibi gibi bir çok işlemi yapabiliyor. Aynı zamanda e-nabız, e-dava, e-kayıt, e-şirket, e-fatura gibi uygulamalar e-imza kullanımının bireysel tarafta yaygınlaşmasını hızlandırıyor.
Kurumlar tasarruf etmek için e-imzaya yöneldi
İmza süreçlerini zamandan ve mekândan bağımsız hale getiren e-imza; marka patent, bilirkişi, ihracat destek ödemesi, yabancıların çalışma izinleri gibi çeşitli resmi işlem başvurularında tercih ediliyor. İK süreçlerinde de kullanılan e-imzadan; çalışan hizmet sözleşmelerinde, bordro işlemlerinde, banka talimatlarının gönderilmesinde, performans, izin, fazla mesai ve masraf onay formlarında yararlanmak mümkün. Islak imza gerektiren tüm uygulamalarda kullanılabilen e-imzanın kurumsal kullanım alanları arasında; genel kurul, ortaklar kurulu ve yönetim kurulu kararlarının imzalanması, bayi ağı iletişimi ve sipariş süreçleri, elektronik arşivin e-imzalanması, ihalelere katılım gibi işlemler yer alıyor.
51 milyon kişi e-Devlet Kapısı’nı kullanıyor
Ekim ayı itibarıyla E-Devlet Kapısı’na kayıtlı kullanıcı sayısı 51 milyon 160 bin 948 kişiye ulaşmış durumda. E-Devlet Kapısı’ndan 5 bin 261 farklı hizmet sunulurken, e-Devlet Kapısı mobil uygulamasından ise 2 bin 807 hizmet veriliyor. E-Devlet Kapısı’nda en fazla kullanılan ilk üç hizmet ise, hizmet dökümü sorgulama, dava dosyası sorgulama, HES kodu üretme ve sorgulama olarak sıralanıyor.
Ayda 5 gün kazandırıyor
Ipsos tarafından gerçekleştirilen “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçları, e-imzanın, ıslak imza karşısında zaman, iş gücü ve maliyet avantajı sağladığını ortaya koyuyor. Araştırma bulgularına göre, e-imza kullanan bireyler, ayda ortalama 5 gün kazanıyor. Ortalama 3,5 günde tamamlanabilen imza süreçleri, e-imza ile entegre uygulamalarla 1 saatte sonuçlanıyor.
Beş kişiden biri e-imza kullanıyor
Kullanım alanları giderek artan e-imza hakkında bilgi veren E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “E-imza, bireylerin ve kurumların ıslak imza ile gerçekleştirdikleri işlemlerin dijital ortamda gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ipsos’un ‘Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları’ araştırmasına göre, bireylerin beşte biri imza gerektiren tüm süreçlerde elektronik imza kullanmayı tercih ediyor. Yapılan araştırma, e-Devlet uygulamalarının ve kamu projelerinin, e-imzanın en fazla kullanıldığı işlemlerin başında geldiğini gösteriyor. Sıralamayı; bankacılık işlemleri, kayıtlı elektronik posta (KEP) işlemleri, e-fatura, e-defter ve e-arşiv işlemleri takip ediyor. Araştırmanın sonuçlarının da ortaya koyduğu gibi, e-imza günümüz iş yapış modellerinin ayrılmaz bir parçası konuma gelmiş bulunuyor.” dedi.