Mastercard ve İhtiyaç Haritası, bir araya gelerek ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını yerel esnaflardan sağlayabileceği “El Ele Destek Hareketi” sosyal pazaryerini oluşturdu.

Tüm alt yapı çalışmaları tamamlanarak 27 Kasım 2020 tarihi itibariyle “El Ele Destek Hareketi” platformu üzerinden yerel işletmeler yeni bir iş modeliyle tanışacaklar.

 

Yerel işletmeler “El Ele Destek Hareketi”nde buluşuyor

Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nı bir araya getiren proje Covid-19 döneminde ortaya çıkan gıda ve hijyen temel ihtiyaç malzemelerinin yine “İhtiyaç Haritası” tarafından kurulan “El Ele Destek Hareketi” platform aracılığıyla yerel işletmeler ve esnaflar tarafından karşılanması esasına dayanarak ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Adana, Mersin, Trabzon, Elazığ ve Denizli başta olmak üzere toplamda 20 ilde hayata geçirilecek. Yerel ihtiyaçların, yerel işletmelerden karşılanmasına imkan sunan ve yerel ekonomiye katkı sağlanması hedeflenen proje; yerel esnafların dijitalleşmesi ve e-ticaretin gelişmesine de hizmet edecek.

 

210 ülkede, ticaretin ve alışverişin tam da ortasında yer alan, ödeme sistemleri teknolojilerinin lider şirketi Mastercard’ın öncelikli amacının; her sektörde ve ölçekten bağımsız olarak tüm işletmelerin faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmesini sağlamak olduğunu belirten Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan; ‘şirket olarak her zaman, dijital ekonominin her yerde, herkes için işlemesini sağlama misyonunu yerine getirmeye yönelik çalışmalar yürütüyorduk. Kapsayıcı büyüme çalışmalarına kaynak aktarmak amacıyla 2018 yılında kurulan Mastercard Kapsayıcı Büyüme Merkezi (The Mastercard Center for Incusive Growth), COVID-19 destek programı kapsamında, ihtiyaç sahibi bireylerin ve yerel işletmelerin desteklenmesi amacıyla 1.5 milyon TL tutarında bir hibe fonu ilk kez Türkiye’de bir sosyal kooperatife ayırdı’ dedi.

 

Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nı bir araya getiren bu proje; COVID-19’dan olumsuz etkilenenlerin gıda ve diğer temel ihtiyaç malzemelerinin, İhtiyaç Haritası tarafından kurulan “El Ele Destek Hareketi” platform aracılığıyla yerel işletmelerden karşılanması esasına dayandığını vurgulayan Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan; yerel esnafın dijitalleşmesi ve e-ticaretin gelişmesine de hizmet edecek projenin altyapı çalışmalarını tamamladık. Yaklaşık 7000 adet gıda ve hijyen paketinin yer aldığı ve toplamda 20 ilde hayata geçirilecek proje, kalkınmanın sadece bölgesel ya da kentsel ekonomik kaynaklara bağlı olmadan, yerel esnaf ve küçük işletmelerin de aktif katkısıyla gerçekleşebileceğini göstermesi açısından da önem taşıyor. Ekonomik olarak zor durumda olan bireylerin ihtiyaçlarını yerel ekonominin paydaşlarıyla karşılayarak sürdürülebilir bir ekonomi yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Mastercard’ın bağımsız fonundan aktarılan ve sosyal sorumluluk adına yapılan yatırımla ihtiyaç sahiplerinin taleplerine cevap verilirken yerel ekonominin aktörlerinin de desteklenmesi amaçlandığı bu projede iş birliğinde olmaktan mutlu olduklarını belirten İhtiyaç Haritası Kurucularından Mert Fırat; ‘İhtiyaç Haritası olarak “El Ele Destek Hareketi” projesi kapsamında kalkınmanın sadece bölgesel ya da kentsel ekonomik kaynaklara bağlı olmadan yerel esnaf ve küçük işletmelerin de aktif katkısıyla gerçekleşebileceği bilinciyle hareket ettik. Bu fonu doğru kaynaklara, hızlı ve etkin bir şekilde aktarmak, toparlanma çalışmalarında yerel işletmelere destek olmak gayesiyle, gerçek ihtiyaç sahipleri ve destekçilerini sosyal pazar yeri platformda buluşturduk. Mastercard ve İhtiyaç Haritası; ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını yerel esnaflardan sağlayabileceği bir sistem oluşturdu ve bu proje için her il bazından analizler yaparak bir doğru datanın elde edilmesini sağladık’ dedi.