Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör’ün “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.
Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör, “Varlık nedenimiz olan KOBİ’lere can suyu olma vasfımızı ve sürdürülebilir büyümemizi devam ettirdik. Üye işyeri sayımızı yüzde 23; işlem adedimizi yüzde 120 ve işlem hacmimizi yüzde 70 artırarak; 81 ilde 39 bin üye işyerini aşma başarısı gösterdik. 2021 öncelikle dijital sistemlerin etkisini çok kuvvetli hissedeceğimiz bir yıl olacak.”
Bu yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre üye işyeri sayımızı yüzde 23; işlem adedimizi yüzde 120 ve işlem hacmimizi yüzde 70 artırarak; 81 ilde 39 bin üye işyerini aşma başarısı gösterdik. Başka bir ifadeyle, varlık nedenimiz olan KOBİ’lere can suyu olma vasfımızı ve sürdürülebilir büyümemizi devam ettirdik.
Ayrıca, 2018 yılında kendimize, iş ortaklıkları yoluyla büyümek gibi yeni bir hedef koymuştuk. Çalışmalarımızın ilk meyvesini, 2019 yılında Halkbank şubelerinde Ödeal hizmetinin satışa çıkmasıyla almıştık. Bu sene ise, bu ortaklarımıza Türk Telekom ve Şekerbank’ı ekledik. Temel hedeflerimizden birisi olan iş ortaklıkları konusunda da büyüme yolculuğumuza emin adımlarla ilerliyoruz. Bu tür işbirlikleri Türkiye’de bir ilktir, inşallah çoğalır.
2020 yılında, yeni geliştirdiğimiz reyonda mobil ödemeyi sağlayan “Ödeal API” ürünümüzle, perakende mağazacılıkta kasa kuyrukları oluşturmadan müşterilerin kolaylıkla alışverişlerini tamamlamalarına olanak sağladık.
Ayrıca, özellikle yeni girişimci ve küçük esnafın yazarkasa POS ihtiyaçları için, TURK Finansman A.Ş. ile, Türkiye’nin ilk dijital kredisi ParamKredi üzerinden güçlerimizi birleştirdik. Yazarkasa POS satışlarımıza TURK Finansman A.Ş. finansman desteği sağlayacak. Böylelikle işletmeler ihtiyaç duydukları yazarkasa POS cihazlarını 36 ay taksit imkânı, sıfır peşinat, sıfır masraf ve sıfır faiz avantajıyla vade farkı olmadan satın alabilecek.
Bilindiği gibi, Covid-19 sürecinde birebir eskiye dönüşün söz konusu olamayacağı yeni normlarla, yeni bir dünya şekilleniyor. Elbette kurum olarak biz de, hem içimizde hem de üye işyerimizle yeni normallerimizi oluşturmaya başladık. Ödeal olarak üyelerimizin hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırabilmek ve sorunsuzca tahsilat yaparak işlerini döndürebilmeleri için çalışmaya devam ediyoruz.
Sektörümüz açısından 2020 değerlendirmesini, izninizle, üye işyerlerimizden gelen finansal verilerle yapmak isterim: 40 bine ulaşan üye işyerlerimizden gelen verilere göre, pandemi sürecinde “ev odaklı” sektör ve ürünlerin ön plana çıkması gibi sürecin doğasına uygun bir gelişme gözlemleniyor. Cepte POS uygulamasının kullanımı, pandeminin etkisiyle geçen ilk 9 ayda, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 255 ile en çok “ev tekstil ve mefruşat” alanında arttı. Bu sektörü, yüzde 122 ile “yetkili ve teknik servisler” ve yüzde 105 ile “optik ve saatçiler” takip etti. Yazarkasa POS’da ise, işlem hacmi en çok artan sektör, yüzde 550 artış ile “tüp ve su bayileri” oldu. Bu sektörü, yüzde 344 ile “kırtasiye ve ofis malzemeleri” ve yüzde 339 ile, “manav-sebze, meyve” izledi. Yazarkasa POS’da ayrıca, yüzde 238 işlem hacmi artışıyla, “sağlık merkezleri-sağlık ürünleri-medikal” sektörü dikkat çekti.
2021 yılı değerlendirmesine ise, yine Ödeal ile başlamak isterim. Kurumsal işbirliklerine odaklanmak önemli bir stratejik hedefimiz ve buna odaklanmaya devam edeceğiz. Ayrıca üye iş yeri sayımızda 50 bin barajını aşmak ilk hedeflerimizden birisi.
Dayanıklı tüketim malları ve elektronik ürünlerin satın alınması aşamasında tüketicilerin nakit ihtiyacını hızlı olarak çözümlemeleri için “Kredi-POS” ürünümüzün geliştirmelerine devam ediyoruz. Bu ürünümüz ile alışveriş esnasında kredi alımını kolaylaştırarak, üye işyeri ve müşterileri için ürettiğimiz çözümlerimize bir yenisini daha eklemiş olacağız.
Ayrıca, Cepte POS ürünümüze QR ile ödeme, ses ile ödeme gibi farklı ödeme yöntemleri ekleyerek, ödeme alma yöntemlerimizi zenginleştiriyoruz.
Genel değerlendirmeye gelince; 2021 öncelikle dijital sistemlerin etkisini çok kuvvetli hissedeceğimiz bir yıl olacak. Anımsanacaktır, bunu sindirememiş şirketler silinecek diyorduk. O yıl bu yıl işte. Ödeme sistemleri açısından nakit olgusunun kalkması için bir sürü sebep vardı ama hijyen, pandemiyle birlikte hepsinden kuvvetli bir şekilde gündeme girdi. Bunu hem üye işyerlerimizin hacminde hem de yeni kart kabulüne geçen işyerlerinin miktarında görüyoruz.
Özellikle uzaktan ödeme teknolojilerinin ve fintech’in önü açıktır. Ama dijitalleşme, uzaktan çalışma altyapısı, yüksek hızlı internet erişimi, sağlık teknolojileri gibi çok sayıda alandaki yatırımlar da öne çıkacaktır. Örneğin temassız ödemeler, geçen yıla göre, yüzde 20’den, yüzde 40’a ulaşarak; yüzde 100 gibi çok hızlı bir artış gösterdi. Salgın süreci bitse bile söz konusu trendlerin kalıcı olmasını bekliyoruz.
Bunların yanı sıra, daha önce de vurguladığımız gibi, müşterinin kendi verileri ve fonlarına erişiminin önündeki engellerin kalktığı bir yıl olacak. Bu devrim ile birlikte inovatif ürünlerin önemli hacimlere ulaştığını göreceğiz.
Öncelikle, insanlığın 100 yılda bir başına gelebilecek böylesi bir küresel felaketten, tüm insanlık olarak bir an önce kurtulduğumuz bir yıl diliyorum. Ve bu gibi zamanlar, çok daha yaşanılası bir dünya ve gelecek için önemli olanaklar barındırır. Bu fırsatları kaçırmadığımız bir 2021 diliyorum.