Zorlu Holding’in kurum içi girişimcilik programı Parlak Bi’Fikir’in ikinci döngüsünün sonucunda, 8 proje tohum yatırımı almaya hak kazandı.

Zorlu Holding’in sürdürülebilirlik vizyonu Akıllı Hayat 2030’un kritik süreçlerinden biri olan, kurum içi girişimcilik programı Parlak Bi’Fikir’in ikinci döngüsünde, 700’ü aşkın fikir arasından seçilen takımlar, 14 Ocak Perşembe günü, tohum yatırımı almak için Zorlu Grubu’nun üst yönetimine online buluşmada sunumlarını gerçekleştirdi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda 8 takım, tohum yatırım almaya hak kazandı. Nisan ayında gerçekleşecek nihai yatırım sunumuna kadar ekipler, mentorluk görüşmeleri yapacak, çeşitli eğitimler ve danışmanlıklarla desteklenerek girişimcilik yolculuklarını sürdürecek.

 

İkinci döngüye yoğun ilgi

“Parlak Bi’Fikir”in ilk döngüsünde kurum içerisinden AbilityPool ve ConcetoHub isimli iki start-up çıkaran Zorlu Holding’in çalışanları, ikinci döngüye de yoğun ilgi gösterdi. İkinci döngüde Zorlu Grubu genelinde yapılan açık çağrıya 720 fikirle çalışanlardan yanıt geldi. 168 çalışan da takımlarda yer almak için başvuru yaptı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda fikirler ve bu fikirler etrafında birleşen takımlar seçildi. Bu takımlar, çalıştaylar, bootcamp, açık alan ve bireysel dönüşüm atölyeleriyle 200 saate yakın online çalışma gerçekleştirdi. Takımlar, design-thinking ve lean start-up metodlarını kullanarak fikirlerini danışmanlarının ve Vestel Ventures ekibinin katkılarıyla geliştirdi. Her hafta 8 online buluşma ile süreç boyunca 112 buluşma, ek eğitimler, ilham buluşmaları ile bir araya geldiler.

 

Tohum yatırımı almaya hak kazanan parlak fikirler

Tohum yatırımı almaya hak kazanan takımlardan Investingreen, çatı güneş panellerine yatırım yapılabilen bir kitlesel fonlama platformu üzerine çalışırken; BRB takımı oyunculara istediği zaman, dilediği ekrandan, arzu ettiği oyunu oynama imkanı sunan bir yazılım geliştiriyor. Buyviser takımı orta ölçekli firmalar için bir satın alma platformu üzerine çalışırken; Selfix, elektronik ürünlerin servis ihtiyaçlarını uzaktan çözmeye yönelik bir platformun geliştirilmesine odaklanıyor. Takımlardan Cold Check, gıdaların soğuk zincir süreçlerini anlık takip etmeye yarayan bir cihaz fikri, Ne Ekersen Onu Biçersin takımı ise çiftçinin hasat hizmeti almasını kolaylaştıran bir teknoloji firması oluşturmak üzere proje geliştiriyor. Tohum yatırım almaya hak kazanan takımlardan bir diğeri olan WorkHack, serbest çalışanların, çalışma alanı bulmasını kolaylaştıran bir rezervasyon girişimine odaklanırken; Geliverio takımı da kargo şirketlerinin son teslimatta yoğunluk problemini çözen bir uygulama üzerine çalışıyor.

 

Zorlu çalışanlarına online inovasyon ve girişimcilik eğitimi

Ana sürece dahil olmayan Zorlu çalışanları ise yine Parlak Bi’Fikir kapsamında kurgulanan ve Zorlu Akademi üzerinden erişilebilen online inovasyon ve girişimcilik eğitimleri ile bu alanlarda kendilerini geliştirme ve bir sonraki döngüye hazırlanma fırsatını yakaladı. İTÜ GİNOVA işbirliğinde başlatılan Parlak Bi’Fikir Girişimcilik Eğitimi’ne katılma şansı buldular. Ayrıca zorluparlakbifikir.com.tr üzerinden herkesin erişimine açık çeşitli içeriklerle derlenen kütüphane, haftalık bültenler ve Zorlu Holding youtube kanalının Parlak Bi’Fikir listesinde yayınlanan video içerikleriyle de kurum içindeki tüm girişimci adaylarıyla ve aslında girişime ilgisi olan herkesle etkileşim yaratılmaya devam ediliyor.