Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında yer aldı.
Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, “Visa olarak, 2021’de de önceliğimiz, tüketicilerin ve iş yerlerinin ihtiyaçlarına göre şekillenen yeni nesil ödeme teknolojilerinin hayata geçmesine destek vermek olacak. Bu noktada yeni çözümleri hayata geçirmek üzere tüm ekiplerimizle çalışmaya devam ediyoruz.”
2020 yılını iki ayrı bölüm olarak yaşadık demek çok yanlış olmaz. Süregelen düzenimizde başladığımız sene, Mart ayında ülkemizi de etkisi altına alan pandemi ile birlikte hiç beklenmedik bir şekilde seyretti. Ödemeler sektörü, tüketici davranışları pandemi süreciyle birlikte hızlı bir dönüşüme girdi. Nakitten kartlı ödemelere, temaslı ödemelerden temassıza, yüz yüze ödemelerden mobil ve online ödemelere kayda değer bir kayma oldu. BKM verileri de bu dönüşümü doğrular nitelikte: Ekim ayı sonu itibarıyle temassız ödemeler işlem sayısı olarak geçen yılın aynı dönemine göre 4 kat artarken, internetten yapılan kartlı ödemeler de yine aynı zaman aralığında tutar bazında yüzde 52 oranında arttı.
Tüketici tercihlerindeki bu hızlı değişim, ödemeler alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlarda da yansımasını gösterdi. Gerek kart kabul altyapısında gerekse de kartlı ürünler ve onları destekleyen dijital altyapılarda bu yeni ihtiyaç ve tercihleri desteklemek için gerekenler hızla hayata geçmeye başladı. Fintech’ler için de tüketicilerin ve iş yerlerinin ödeme yapma ve ödeme kabulü alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni ve güvenli yolların geliştirilmesi bakımından bir fırsat penceresi oluşturdu.
Visa olarak geçen sene başlattığımız Visa İnovasyon Programı ile fintech’leri hızlandırmayı ve yarattıkları çözümleri ağımızdaki paydaş ve iş ortaklarımızla buluşturmayı hız kesmeden sürdürdük. Hackquarters iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Visa İnovasyon Programı’nın ikinci dönemini, Mayıs ajanda sanal bir etkinlikle başlattık. İlk dönemin mezunları Glocalzone, Manim, Global Miles ve Kobaküs ortaya çıkardıkları çözümleri girişimci ekosistemi temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen bu sanal etkinlikte sundular. Programın ilk dönemine katılan bu fintech’ler, program sonunda sadece yeni çözümler ortaya çıkarmakla kalmadı; aynı zamanda Visa’nın Türkiye ve yurt dışındaki iş ortakları ile yeni iş birlikleri kurdu. İki fintech’imiz Visa İnovasyon Programı sayesinde yurt dışına açıldı. Etkinlikte programımızın 2. dönemine seçilen fintech’ler Adisyo, ARF, Cameralyze ve Price&Me de kendi sunumlarını gerçekleştirdiler. Programın ikinci döneminde fintech’ler uzmanlardan girişimlerini hızlandıracak eğitimler aldılar, Visa Developer Platform üzerinden Visa API’lerine erişim sağladılar ve Visa’nın yerel ve global iş ağındaki banka, e-para kuruluşları ve üye işyerleri ile bir araya geldiler.
Pandemi döneminden olumsuz etkilenen KOBİ’lere destek konusu da odağımızdaydı. Bu süreçte KOBİ’lerin dijital yetkinliklerini geliştirmeye ve bu alandaki fırsatlardan yararlanmaya devam edebilmeleri için İşimi Yönetebiliyorum projemiz kapsamında verdiğimiz eğitimlerimizi online’a taşıdık. 3 hafta süren ve 1000’den fazla KOBİ’nin katıldığı online eğitimlerimizde dijital yetkinlik, risk yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, belirsizlik ortamında iş planı takibi gibi konular uzmanlar tarafından KOBİ’lere aktarıldı. Ayrıca işlerini dijitale taşımak isteyen KOBİ’lerimize bu dönemde dijital pazarlama desteği vermek için de harekete geçtik.
Kobi’lerin etkilendikleri alanlardan bir tanesi de tüketiciler nakitten karta, ve özellikle de temassıza doğru hızlı bir geçiş yaparken, kart kabul altyapılarının olmaması. Bu noktada Kasım ayında, Visa’nın PIN destekli Tap to Phone teknolojisini kullanan Akbank’ın Cebe POS çözümünün ortak lansmanını gerçekleştirdik. Bu çözüm sayesinde artık android tabanlı mobil cihazlar ve cep telefonları aynı geleneksel POS cihazlarında olduğu gibi tüm temassız özellikli Visa kartlarını kabul edebilir hale geliyor. Çözümün özelliklerinden biri de temassız limiti üzerindeki tutarlar için “PIN on glass” dediğimiz PIN girişine izin veriyor olması ve kesintisiz bir müşteri deneyimi sunması. KOBİ’lerin temassız ödeme kabul altyapısını yaygınlaştıracak olan bu yeniliği düşük maliyetli olması ve kurulumunun kolay ve hızlı bakımından son derece önemsiyoruz.
Visa olarak, 2021’de de önceliğimiz, tüketicilerin ve iş yerlerinin ihtiyaçlarına göre şekillenen yeni nesil ödeme teknolojilerinin hayata geçmesine destek vermek olacak. Bu noktada yeni çözümleri hayata geçirmek üzere tüm ekiplerimizle çalışmaya devam ediyoruz.