Infina Yazılım Satış, Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İskender Ada ile Fintechtime Mart & Nisan sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Makaleleri ile dergimize değer katan yazarlarımızdan olan İskender Ada, 2021 yılına güçlü bir başlangıç yapmış ve Infina Yazılım Satış, Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştı. Bu vesile ile İskender Ada ile bir araya geldik ve sorularımızı ilettik.

 

İskender Bey yeni görevinizde başarılarınızın devamını diliyor, tebrik ediyoruz. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Kariyeriniz İnfina Yazılım ile nasıl kesişti?

Nazik dilekleriniz için çok teşekkür ederim. 1979 İstanbul doğumluyum. Henüz 19 yaşındayken finans sektörüne adım attım. 1998 yılında Yaşar Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de hazine biriminde göreve başladım. Sırasıyla Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., QNB Finans Invest ve tekrar Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de toplam 21 sene çalıştım. Bu süreç boyunca hazine, nakit yönetimi, müşteri hesap yönetimi, hisse, türev araçlar, kaldıraçlı işlemler, tezgah üstü işlemler, yurtdışı menkul kıymet işlemleri, muhasebe, vergi, para piyasaları, halka arz, bireysel portföy yönetimi, yatırım fonları fon hizmetleri, yatırım ortaklığı ve portföy yönetim şirketinin tüm operasyonlarını yürüttüm ve yönettim. QNB Finans Invest’te kurduğum birimde Türkiye’nin ilk portföy saklama yetkisini aldık. İnfina Yazılım’la ilk tanışmam da o dönemde oldu. Portföy saklama yönelik çözümü kullanan ilk müşterilerinden biri oldum.

Yürüttüğüm ve yönettiğim tüm süreçlerde hayatı kolaylaştıracak teknolojileri araştırdım. Bunları kendi rutin operasyonel işlerimde uygulamak için Bilgi Teknolojileri ekibindeki yazılımcı arkadaşlarımla hep yakın çalıştım. Sadece kendi çalıştığım kurumla değil sektörün dinamosu olan diğer düzenleyici kuruluşlarla da bu iş geliştirme fikirlerimin analiz çalışmalarını paylaştım. Bu bakış açısıyla 10 – 15 sene evvel bizzat geliştirdiğim süreçlerin, kurumlarda hala kullanıldığını görmek beni mutlu ve motive ediyor.

Diğer yandan 2018 yılındaki Sermaye Piyasalar Kongresi beni çok etkiledi. Orada katıldığım seminerlerde teknolojinin dönüştürdüğü işleri, kendi sektörüm açısından çok berrak bir şekilde değerlendirme fırsatı buldum. Eve döndüğümde artık teknolojiyi tüketen taraftan üreten tarafa geçme kararını vermiştim. Sonrasında gelişmelerini yakından takip ettiğim İnfina Yazılım’ın değerli yöneticisi Sn. Nejat Özek’le sektörün geleceğine yönelik yaptığımız sohbetlerle bu vizyonum daha da genişledi. Kişi ve kurumun vizyonu aynı paralellikteyse burada başarı kaçınılmazdır. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra da finans sektörünün dönüşüm yolculuğunda birlikte ilerleme kararı aldık.

 

 

İnfina Yazılım sektörde 25 yılı geride bıraktı. Sektörde kalıcı olmak için neler yaptı? Infleks ekosistemi ile bizi yakınlaştırabilir misiniz? Hedef kitlenizde kimler var?

İnfina Yazılım finans kurumlarından bağımsız bir yapıya sahip. Dolayısıyla yoğun rekabetin olduğu ve hata kabul etmeyen bir sektörde 1995’ten beri hizmet veriyor olmak bu anlamda çok daha değerli. Kurucularımız Sn. Nejat Özek ve Sn. Nükhet Demiren hem mühendisler hem de bu eğitimlerini Almanya’da tamamlamışlar. Bunun yansıması olarak da kalite, güvenlik, disiplin ve planlama şirketin ruhunda var. Diğer yandan hem üst yönetim hem de İnfina ailesinin diğer fertleri yeniliğe çok açıklar. Bu bakış açısıyla belirli periyotlarla yenilenen bir vizyon var. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, vizyonu sadece havada kalan bir cümle olarak tanımlamak yerine, vizyonun tüm detaylarını içselleştirerek, bunu günlük işine büyük bir heyecanla yansıtan bir ailenin parçasıyım. Bu yaklaşımın yanına, yeni teknolojileri yakından takip ederek sunduğu hizmetlere en optimum şekilde yansıtan bir anlayışı da eklediğinizde, işte o zaman sektördeki ve müşterilerinizdeki yerinizi her geçen gün sağlamlaştırıyorsunuz.

Elbette hizmet verilen müşterileri can kulağıyla dinlemek çok önemli. Hem finans sektörü hem de ihtiyaçlar hızla dönüşüyor. Bu dönüşüme öncülük yapmak için de İnfina Yazılım günümüzün trend modeli olan modüler mimari yapısına çok daha önce, 2007 yılında geçti. Geleceği öngörerek yapılan bu yatırımlarla, çözümlerini modüler olarak verebilme esnekliği kazandı. Bu yaklaşım da sektörde çok hızlı bir şekilde karşılık buldu.

İnfleks ekosistemi içerisinde sunulan back office, middle office, front office ve trade çözümleriyle bankalar, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım fonları, yatırım ortaklıkları, saklama kuruluşları, emeklilik şirketleri ve sigorta şirketleri gibi birçok finansal kurum hizmet alıyor. İnfleks ürün ailesinin önemli bir başlığı olan İnfleks Varlık şu anda sektörün %75’ine aktif olarak hizmet veriyor. Sürekli gelişim içinde olan İnfleks ürün grubuna ek olarak Analytics BI, Services ve e-Hizmetler çözümleri de sadece finans kurumlarına değil, holdingler, aile ofisleri, reel sektör kuruluşlarına çok geniş bir perspektifte hitap ediyor. Diğer yandan, yapay zekayı temeline alan robo danışmanlık çözümü olan ve İnfina Yazılım’ın spin-off’u Öneriver Robo Danışmanlık da hem kurumlara hem de bireysel yatırımcılara geleceğin kapılarını açıyor.

İnfina Yazılım’ın 75 mutlu müşterisinde aktif olarak çalışan 350’den fazla uygulaması bulunuyor. Bunların artırılması için sürekli olarak Ar-Ge projeleri geliştiriliyor.

 

Pandemi döneminde şirket olarak üretkendiniz. Şirketiniz için 2020 yılı nasıl geçti? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi? Müşterilerinizin beklentilerinde bir değişim yaşandı mı? Öne çıkan çözümleriniz – mevcut iş birlikleriniz konusunda neler söylemek istersiniz?

Uzun yıllardır evden çalışma konusu gündeme gelir ama verimsizlik korkusuyla o güçlü karar alınamazdı. Pandeminin hızlandırıcı etkisiyle birlikte en hızlı adapte olan sektör sanırım finans sektörü oldu. Bizden hizmet alan kurumların müşterileri de dijital kanallarda yoğunlaştı. İşlem hacimleri ve frekansları bu dönemde çok arttı. İnfina Yazılım olarak hem yaptığımız alt yapı yatırımları hem de kaliteli planlama yaklaşımıyla bu süreci çok verimli geçirdik. İnfina ailesi de her hafta yaptığı online etkinliklerle kurum içi motivasyonunu artırdı. İş yapma şekilleri değişen müşterilerimizle de benzer etkinlikleri yaparak, onları online görüşmelerle dinledik.

Bu yüksek adaptasyon, mevcut ve potansiyel müşterilerimize de olumlu olarak yansıdı. Zor bir yıl olacağı öngörülen 2020’de ise İnfina Yazılım’ın bütçe hedefleri tamamen tuttu. Özellikle yılın ikinci çeyreğinde sektörün de dijitalleşme yatırımlarını artırdığını gördük. 2020 yılında altını önemle çizdiğimiz “Müşteri Başarısı” yaklaşımıyla müşterilerimize önemli katkılar sağladık. “Gelir Paylaşımı Modeli” ile sunduğumuz bazı Ar-Ge projelerimiz sektörde ilgiyle karşılandı. Özellikle sektöre yeni kazandırdığımız “Yatırım Fonları Operasyonları Tam Otomasyon” ve “Ödünç Menkul Kıymet Tam Otomasyon” ürünleri, artan rutin operasyonel yükleri minimize edecek şekilde tasarlandı. Bunlara ek olarak finans sektörü açısından mihenk taşı olarak gördüğüm “Video Görüşme ile Uzaktan Müşteri Edinimi” konusunda da çok önemli çalışmalar yaptık. Bu anlamda sektörün ve müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak çözümleri onların kullanımına sunmak için çalıştık. 

Bir diğer önemli başlık ise yurtdışı açılımı oldu. İngiltere’deki ofisimiz üzerinden ilk yazılım ihracatını gerçekleştirdik. Bu hem bizim hem de ülkemiz açısından önemli bir gelişmedir. Buradan edindiğimiz tecrübeyle ve motivasyonla EMEA ve CIS bölgelerinde de çalışmalarımızı artırdık. 

Pandemi sürecinde sadece yeni ürün geliştirmekle kalmadık, mevcut süreçlerimizin etkinliği artırmak için de çalışmalar yaptık. Zaten ISO 27001 kapsamında yürütülen süreçlere ek olarak Kalite Birimi kuruldu. Bu birimle birlikte bilgi sistemleri güvenliği, KVKK, kaliteli kodlama, müşteri yönetimi gibi konularda çok detaylı çalışmalar yapıldı. Finansal teknoloji firmalarında az rastlanır bir başlık olarak, “Kalite” için birçok yatırım yapıldı. Diğer yandan müşteri ve ürün yönetiminde “Design Thinking” ve “Lean” modelleri de tüm süreçlere dahil edildi.

Tüm bu çalışmaların sonunda, 2020 yılı sonunda başlayan ve 2021 yılında lansmanı yapılacak çok değerli iş birliklerimiz olacak. Bunları paylaştığımızda, sektörde ses getirecek ve sektörün geleceğine yön verecek birliktelikler olduğunu sizler de göreceksiniz.

 

Sektörün genel bir değerlendirmesi eşliğinde, iş süreçlerini dijitalleştirmek isteyen şirketlere neler önerirsiniz?

Finans sektörü müşteri deneyimini ön planda tutar. Bu konuda da özellikle bankacılık alanında globaldeki örneklerine göre çok önde olduğumuzu görüyoruz. Pandeminin dinamo etkisiyle bu durum aracı kurumlar, portföy yönetim şirketi, emeklilik şirketi gibi kurumlara da yansıdı. Bugün hangi yönetici ile görüşseniz “2021 yılında çok önemli bir uygulama hazırlıyoruz” diyor. Buradaki ana amaç hizmet verdikleri müşterilerine tek elden hizmet sunmak. Bunu yaparken yüz yüze bile gelmeden hesap açıp, ihtiyaç duyacağı verileri en hızlı ve en kullanışlı şekilde sunarak müşterisine işlem yaptırmayı hedefliyorlar. Regülasyon da bunu desteklediği için şu anda sektör koşar adım gidiyor. İnfina Yazılım olarak biz de bu konu da çok motiveyiz ve heyecanlıyız. Yıllardır yaptığımız yatırımlar sayesinde sektörle birlikte geleceğe koşuyoruz.

Burada diğer bir unsur da şu; şirketler müşterilerine dijital bir dünya hazırlarken, arka planda masa başında bu deneyim için çalışan kendi personellerine karşı da aynı bakış açısını göstermeleri gerekiyor. Aracı kurumlar özelinde, bu işin mutfağında 21 yıl geçirmiş biri olarak bunu net söyleyebilirim ki otomasyona bağlanacak çok sayıda rutin manuel iş bulunuyor. İnfina Yazılım olarak bu sene “Dijital Aracı Kurum” yaklaşımını oluşturduk. Video görüşme yaparak otomatik hesap açılışı ile başlayan süreçlerin devamında Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye Piyasası Birliği, Kamuyu Aydınlatma Platformu, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kurumlarla, sürekli ilişkili işlemlerin yürütüldüğü süreçlerin tam otomasyonunu hayata geçiriyoruz. Kullanıcıları “işi yapan” yerine “işi kontrol eden” pozisyonuna taşıyoruz. Bunun yanında müşterilerin hesabında atıl duran hisse senetlerinden hem müşteriler hem kurum açısından sıfır operasyonel dokunuşla gelir elde edilmesi için bir otomasyon geliştirdik. Yatırımcıların varlıklarını yönetme noktasında da, Öneriver’in sunduğu yapay zeka ve makine öğrenmesi destekli “robo danışmanlık” süreçleri ile tek bir portföy yöneticisi yüzbinlerce yatırımcıya kişiselleştirilmiş bir hizmet verebiliyor. Diğer yandan son dönemde revaçta olan yatırım fonları yatırımları için de hem müşteri temsilcileri hem yatırımcılar açısından konfor sağlayan “Fon Kolay” uygulaması devreye giriyor. Tüm bu çalışmalarla İnfina Yazılım olarak, hizmet verdiğimiz kurumların hem müşterilerine hem de çalışanlarına konfor alanı sağlıyoruz.

Şirketlerin de bu teknolojik gelişmeleri kendi müşteri ve çalışanlarına ulaştırmaları için bütçe planlamalarında bu yatırımlara daha fazla yer vermesi gerektiğini görüyorum. Bu yatırımı yapmayan şirketlerin rekabette geride kalacağını düşünüyorum. Hem çalışan hem de müşteri sadakati konusunda önde olmak için finansal teknolojiyi vizyonlarının ayrılmaz bir parçası haline getirmeliler. Bu konuda bizlerle iletişime geçen kurumlara İnfina Yazılım olarak her zaman destek vereceğimizin de altını çizmek isterim.

 

2021 yılında odağınıza alacağınız konular neler olacak? Hedefleriniz ve müşterilerinizi bekleyen yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz?

2020 yılında 25.yılımızı çok özel bir dergi ile kutladık. Bu dergide İnfina Yazılım’ın değerli yöneticileri geleceğe yönelik öngörülerini paylaştı. Bir bölümünde sizi de konuk aldığımız Dijital Finans isimli bir podcast serisi yapıyor ve sektörün değerli profesyonellerinin gelecek öngörülerini birlikte değerlendiriyoruz. Şunu net olarak söyleyebilirim ki kimse günü kurtarmanın peşinde değil. Hepimizin gözü gelecekte. Yarını bugünden tasarlamak için canla başla çalışıyoruz.

Bu doğrultuda yenilediğimiz vizyonumuzda da “gelecek” çok büyük bir yer tutuyor. “Low Touch” yaklaşımıyla sektöre sunacağımız “Akıllı Ürünler” odağımızda yer alıyor. Finansta yapay zeka kullanımı ile ilgili yeni Ar-Ge projelerimiz bu sene kullanıma başlıyor. Aynı zamanda çağımızın petrolü olarak tanımlanan “veri” için de çok özel çalışmalar yapıyoruz. Buradaki amacımız da hizmet verdiğimiz kurumların ellerindeki verilerden yeni değerler üretmelerini sağlamak. Tüm bunları yaparken müşteri deneyimini odağımıza alarak “Mutlu Müşteri” yürütümümüze “Müşteri Başarısı” (Customer Success) perspektifini de ekledik. 2021 yılında “tam otomasyon” yaklaşımını tüm ürünlerimize yansıtırken, bunun yanında “gelir paylaşım modeli” konseptli yeni platformları hayata geçireceğiz. Bugüne kadar B2B modelinde elde ettiğimiz önemli kazanımlarla, önümüzdeki dönemde B2C için de çözümler üreteceğiz.

İngiltere’de elde ettiğimiz başarının bize verdiği güçle 2021 yılında yurtdışında çok önemli projelere imza atacağız.

Bir İnfina Yazılım kültürü olarak önümüzdeki dönemde de, değişimin daima hem içinde hem de öncüsü olmaya devam edeceğiz.