Hedef Holding, blockchain teknolojisi kullanarak sanat eserlerine istenilen miktarda yatırım yapılabilmesini sağlayan yerli girişim şirketi Artiox’a, 2,5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım yaptı.

Hedef Holding, küçük yatırımcılara blockchain (blok zinciri) teknolojisi kullanarak, değerli sanat eserlerine istedikleri miktarda ve güvenli yatırım imkanı sunan yerli girişim Artiox’a, 2,5 milyon dolar değerleme üzerinden ortak oldu.

Tuncay Dakdevir ve Cemal Doğan tarafından yüzde yüz yerli olarak Ankara’da kurulan Artiox, değerli sanat eserlerine yatırım yaparken gereken yüksek giriş sermayesi bariyerini ortadan kaldırarak, küçük yatırımcıların sanat yatırımı yapabilmesine olanak sağlıyor. Sistem, yatırımcılar için yeni yatırım alanları doğururken, sanatçılar için de fırsatlar yaratıyor. Öte yandan Artiox, yeni değerleme üzerinden devam yatırımları da alarak büyümesini sürdürüyor.

 

Küçük yatırımcıya sanat eserlerinden portföy oluşturma imkanı

Artiox’ta listelenen sanat eserlerinin eksper onaylı, sigortalı ve her esere özel bir Token’ı bulunuyor. Böylece kullanıcılar, tek bir sanat eserine yüklü miktarda fon ayırmak yerine kendilerine bir portföy oluşturabiliyor, 7/24 anlık olarak eserlerin değerlerini hisse senedi piyasası gibi izleyebiliyor.

Blockchain teknolojisinin yarattığı fırsatları yakından takip ettiklerini söyleyen Hedef Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Namık Kemal Gökalp, “Her zaman gelişim göstereceğine inandığımız fikirleriyle bizi heyecanlandıran girişim ve şirketlere yatırım yapmaktan, onlara destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Teknoloji ve finans alanlarındaki yatırımlarımıza, kapsamlı sanat eseri yatırım platformu Artiox ile yeni bir halka daha ekledik. Bu girişimle, sanatçılara değerli katkılar sağlanırken, eserler de gerçek değerini bulacak. Küçük yatırımcılar ise bütçeleri doğrultusunda değerli sanat eserlerine güvenle yatırım yapabilecek. Artiox’un yerli bir girişim olması da bizim için çok önemliydi. Artiox’un geleceğinin çok parlak olduğuna ve ileride büyük bir gelişim göstereceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Online sanat pazarı tahminlerden hızlı büyüyor

Dijital eserlerin alım satımına bambaşka bir soluk getiren NFT (Non-Fungible Token) gibi teknolojilerin yatırımcıların ilgisini bu yöne çektiğini söyleyen Gökalp, “Online sanat pazarının büyüme oranının yıllık %110,  2020 yılı hacminin ise 12.4 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Büyüme oranları tahminlerin üzerinde ilerliyor. Teknolojinin girdiği alanlar hızla değer kazanıyor. Hedef Holding olarak özellikle teknoloji ve finans alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor, yatırımlarımıza bu doğrultuda yön veriyoruz.” dedi.