AGRA Fintech, 2021’de elde ettiği büyüme başarısını 2022’de de sürdürerek 2 yılda hem ciro hem iş ortağı hem de çalışan sayısında %100 büyüme hedefliyor.  

Türk fintech şirketleri bankacılık sektöründe hızlanması ve dijitalleşmesi gereken alanlara nokta atışı çözümler sunarak sektörün dijitalleşmesinde adeta bir lokomotif görevi görüyor. Bankacılık, muhasebe ve teknoloji alanında deneyimli kadrosuyla AGRA Fintech, bankacılık sektöründe dijitalleşme anlamında geri planda kalan ticari kredi tahsis ve izleme süreçlerinin dijitalleşmesi için geliştirdiği ürünlerle dikkat çekiyor.

Bankaların çalışma ve karar alma süreçlerine doğrudan katkı sağlayan projelerle dikkat çeken AGRA Fintech, kredi tahsis ve izleme süreçlerinde yetkin danışmanlık hizmetleri sunuyor. Şirketin gelecek yıllarda açılacağı pazarların başında MENA ve CIS Bölgesi geliyor.

Ticari kredilerin değerlendirilmesinde mizan ve e-defterlerin incelenmesi, kredi süreçlerindeki mali tablonun analiz edilmesi ve düzeltilmesi, entegratör/erp firmaları ve bankalar arasında izinli veri aktarımının kolaylaştırılması kapsamında Türkiye bankacılık ekosistemine önemli çözümler sunuyor. AGRA Fintech hali hazırda 4 banka ve 3 entegratör ile çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, 2022 sonuna kadar bankacılık alanında iş ortağı sayısını 10’a çıkarmayı ve bu bankalarda katma değer sunacak en az 3 farklı ürün ile yer almayı hedefliyor.

 

CreditBarometer ile 3-4 saatlik mali veri analiz süreçleri firma başına 1 dakikaya iniyor

AGRA Fintech şu anda ticari kredi tahsis ve inceleme süreçlerinde konumlandırdığı yenilikçi ürünü CreditBarometer ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ticari krediye başvuran kurumların mizan ve e-defter analizlerinin yapılması aşamasında konumlanan CreditBarometer banka profesyonellerinin başvuran her firma için yaklaşık 3-4 saatini harcadıkları süreci firma başına 1 dakikaya düşürebiliyor. AGRA’nın alanında uzman mühendisleri ve veri bilimcileri ile ortaya konan mizan/e-defter analiz aracı CreditBarometer; finansal kurumların tüzel müşterilerinin e-defterlerini/mizanlarını kullanarak mali tabloların oluşturulması, aktarma/arındırma analizlerinin yapılması ve bu analizler sonucunda oluşacak yeni mali tablolarının oluşturulması gibi oldukça uzun süren ve birçok bankada yarı manuel ilerleyen süreci 1000’in üzerinde senaryo ile otomatik tamamlıyor. Ürün kredi tahsis süreçlerinin yönetilmesinin yanında pazarlama, analitik gibi diğer departmanlara da bilgi akışı sağlayarak bankaların müşterilerini daha iyi tanımasını da mümkün kılıyor. Mali veri (mizan/e-defter/e-fatura) analizi konusunda uzman bir kadroya sahip olan AGRA Fintech, CreditBarometer’ı danışmanlık desteği ile sağlayarak bir bankanın aynı çözümü inhouse olarak geliştirme maliyetinin ve süresinin çok altında sunuyor.

 

Mali veriye ulaşım süreçlerinde oyunun kuralları değişiyor

AGRA Fintech, Türkiye’nin önde gelen entegratör ve erp firmalarıyla yaptığı iş birlikleriyle kredi müşterilerinin paylaşmak için izin verdiği finansal verileri “insan gözü görmeden” banka sistemlerine aktaracak bir veri aktarım sistemi kuruyor. FinBind; şirketlerin, kredi başvuru ve izleme süreçlerinde bankalarla paylaştıkları finansal verilerini daha güvenli ve hızlı bir şekilde bankalara ulaşmasını sağlıyor. Bankalardan kredi talebinde bulunan müşteriler şimdiye kadar finansal verilerini elden veya e-posta ile bankalara iletiyordu. Bu durum şirketlerin finansal verilerinin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanmasını ve analiz edilmesini zorlaştırıyordu. FinBind ile kredi başvuru ve izleme süreçlerini uzatan bu süreç tamamen ortadan kalkıyor. Banka müşterileri izin verdikleri taktirde finansal veriler FinBind üzerinden “insan gözü görmeden” banka sistemlerine aktarılıyor. Böylece hem banka ve müşteri üzerindeki operasyonel yük ortadan kalkıyor hem de verilerin gizliliğinin sağlanması kolaylaşıyor. Müşterilerine hızlı ve güvenli veri aktarım hizmeti sunmak isteyen özel entegratörler ve kredi müşterilerinin verilerine hızlı bir şekilde ulaşmak isteyen bankalar için geliştirilen FinBind ticari kredi başvuru ve inceleme süreçlerinde oyunun kurallarını değiştiriyor.

 

CreditBarometer ile veri güvenliği kontrol altında

Java temelli alt yapı ile ürünlerinde çok katmanlı bir güvenlik sistemini de devreye alan AGRA Fintech, hem bankaların regülasyonlar sebebiyle ihtiyaç duydukları 2FA, Captcha gibi güvenlik önlemlerini hem de yazılım geliştirme ve güvenlik konusundaki dünya standartlarını göz ününde bulunduruyor. CreditBarometer tamamen banka sistemlerinde çalışacak şekilde dizayn edildi ve banka dışına hiçbir veri çıkmıyor.

 

“Bireysel krediler anında sonuçlanıyorken, ticari krediler neden farklı olsun?”

AGRA Fintech Kurucu Ortaklarından Taner Toraman sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye finans ekosistemi dünya ülkeleriyle kıyasladığımızda oldukça gelişmiş durumda. Sektörde dijitalleşme en önemli başlık ve başarıyla dijitalleşen süreçlere şahit oluyoruz. Ancak sektörde ticari kredi tahsis ve izleme süreçleri pek çok muhasebe verisinin analizini gerektirdiği ve uzman yorumuna ihtiyaç duyulan bir süreç olduğu için dijitalleşme anlamında biraz geriden geliyor. AGRA olarak sektör profesyonellerinin uzun süreler harcadığı bu süreçlerin iyileştirilmesi için CreditBarometer’in 1000 üzerindeki kuralını kullanabileceği ve isterse kendi kredi analiz kültürünü bu kurallara yansıtmasına olanak sağlayan bir yapı sunuyoruz. Veri analitiği sayesinde bu alanda elde edilen analizlerin pazarlama, satış gibi farklı departmanlarla paylaşılması noktasında kritik geliştirmelere imza atıyoruz. Multidisipliner ve tecrübeli ekibimiz ve güçlü teknik altyapımız ile ticari kredi süreçlerinin dijital dönüşümüne farklı ürünlerimizle öncülük etmek istiyoruz. Bireysel krediler anında sonuçlanıyorken, ticari krediler neden farklı olsun? Gerçek zamanlı ticari kredi döneminin açılması için bu alanda geliştirdiğimiz diğer ürünlerin de çok yakın zamanda duyurusunu yapacağız.

 

“Ürünlerimizde Ar-Ge, inovasyon ve veri temelli bir yaklaşımı benimsiyoruz”

AGRA Fintech’in tüm ürünlerinde Ar-Ge, inovasyon ve veri temelli bir yaklaşımı benimsediğinin altını çizen AGRA Fintech Kurucu Ortaklarından Muharrem Uğurelli ise şunları kaydediyor: “Fintech ekosisteminin büyüme dalgasını arkamıza alarak dünyada yaşanan hızlı dönüşüme ayak uydurmak için ürün yelpazemizi hızla genişletiyoruz. Yenilikçi Ar-Ge yaklaşımımızla geliştirdiğimiz CreditBarometer şu anda bankacılık sektöründe kendi alanında tercih edilen özel ve lider bir ürün haline geldi. Kısa süre içinde sektördeki diğer bankaların bu alanda çalışmalar yapacağına inanıyoruz. Çünkü mali veri alanındaki yeni regülasyonlar bankaları da etkiliyor. Mali veri alanındaki bu standartlaşma ticari kredi süreçlerinde oldukça büyük yer kaplayan mali veri analizinin dijitalleşmesi adına büyük fırsatlar sunuyor. Keza FinBind de nitelikleri ve çözüm sunduğu konu itibariyle sektörün tam da ihtiyaç duyduğu bir ürün. İlerleyen dönemde pek çok yeni ürünün lansmanını yapmaya hazırlanıyoruz. AGRA Fintech olarak 2022 sonuna kadar müşteri, ciro ve çalışan uzman sayımızla %100 büyümüş bir şirket olmayı hedefliyoruz. Banka, mali müşavir, yazılım mühendisliği ve veri uzmanı kökenli profesyonellerinden oluşan kadromuzla bir ürün geliştirirken birçok farklı bakış açısını sentezleyerek, Türkiye’de yakaladığımız başarıyı önümüzdeki dönemde MENA ve CIS Bölgelerine taşıyacağız.