efonla Kitle Fonlama Platformu 14 Ekim 2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine aracılık etmek üzere listeye alındı.
11 Kasım 2020’de kurulan efonla (Dijital Kitle Fonlama Platformu A.Ş.), münhasıran paya dayalı kitle fonlama faaliyetinde bulunmak üzere SPK tarafından yetkilendirilen İstanbul’da bulunan ilk platform olma özelliğini taşıyor.
Platform, dijital bir süreçle yenilikçi girişimlerine finansman bulmak isteyenler ile bireysel ve kurumsal yatırımcıları zaman ve mekan kısıtı olmadan buluşturuyor. efonla’da herkes geleceğin dev şirketlerine pay karşılığında yatırım yapabiliyor ve girişimi için kitlelerin desteğini alarak fon toplayabiliyor. Platformda bireysel (nitelikli olmayan) yatırımcılara üyelik ücreti uygulanmıyor. Böylece efonla, fırsat eşitliği sağlayarak herkese 1 TL’ye bile yatırımcı olma imkânı sunuyor ve girişim sermayesinin tabana yayılmasında kritik rol oynamayı hedefliyor.
efonla, ülkemizde yasal düzenlemesi bulunana paya dayalı kitle fonlama sistemi ile Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Takasbank entegrasyonu sayesinde güvenilir ve pratik bir yatırım deneyimi sunuyor. Girişimcilerin/girişim şirketlerinin ve yatırımcıların efonla’daki üyelik kaydı ve takibi MKK üzerinden e-devlet doğrulaması ile sağlanıyor. Fon toplamak isteyen teknoloji ve/veya üretim alanında faaliyette bulunan girişimler, dijital ortamda başvuruda bulunup önce efonla daha sonra alanında uzman bağımsız yatırım komitesi tarafından özenle değerlendirilerek onaylanması halinde kampanya başlatabiliyor. En fazla 60 gün olan kampanya süresince toplanan fonlar, proje hedef fona ulaşırsa girişim şirketine aktarılana veya hedef fona ulaşılamazsa hiçbir kesinti olmadan yatırımcılara iade edilene kadar Takasbank’ta saklanıyor. Kampanya sonunda girişim projesi hedef fona ulaşırsa yatırımcılara sunulan paylar MKK üzerinden dijital ortamda yatırımcı adına kaydedilir ve her an e-Devlet şifresiyle görüntülenebilir.
Girişimcilere Sağlanan Avantajlar
efonla Kitle fonlama Platformu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Melek Demiray “Girişimcilerin ihtiyaçlarını ve yaşadığı sorunları iyi analiz ettik ve her aşamada girişimcilerin yanında olan etkin bir iş modeli oluşturduk. Girişimlerin başarılı olması, yatırımcılara ve tüm paydaşlara değer katarken ülke ekonomisinin gelişmesine de katkı sunacağının bilincindeyiz.” dedi. Dr. Melek Demiray kitle fonlama alanında hem akademik hem de profesyonel olarak uzun yıllardır çalışmalarda bulunmuş en yetkin isimlerden biri. İTÜ’den ödüllü doktora tezi kitle fonlama alanında olan Demiray, bu araştırma için ülkemizin yanı sıra TÜBİTAK bursu ile bir yıldan uzun bir süre Amerika’da da çalışmalar yaptı. Bu alanda çok sayıda uluslararası bilimsel yayının sahibidir. Çok yakında girişimlerin başvurularını almaya ve bu aşamada girişimcilere destek olmak için ücretsiz eğitimlere başlayacaklarını belirten Demiray, “Platformumuz ile ilgili gelişmeleri efonla.com internet sitemizden veya sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirler.” dedi.
Sürdürülebilir Yenilikçiliğe ve Girişimciliğe Yön Vermeyi Hedefliyor
SPK tarafından verilen yetkinin paya dayalı kitle fonlama faaliyetine aracılık etmek üzerine olduğunun altını çizen Demiray, “26 Ağustos 2021 tarihinde SPK tarafından borçlanmaya dayalı kitle fonlaması modelinin sermaye piyasası mevzuatına kazandırılması amacıyla yayımlanan “Kitle Fonlaması Tebliği Taslağı” ile ilgili incelemelerde bulunduk. Çok yakında yasal düzenlemesinin tamamlanmasını beklediğimiz borçlanmaya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine de aracılık etmek üzere SPK’ye listeye alınma başvurusunda bulunmayı planlıyoruz. Böylece girişimcilere ve yatırımcılara farklı alternatifler sunarak sürdürülebilir yenilikçiliğe ve girişimciliğe yön vermeyi ve herkesin kazanç elde etmesine imkan tanıyan paylaşım ekonomisinin gelişmesinde öncülük etmeyi hedefliyoruz.” dedi.