Eçözüm Bilgi Teknolojileri’nin Genel Müdürü Refik Sarıtepe ile Fintechtime Kasım & Aralık sayısı için özel bir röportaj yaptık.
E-tahsilat, banka entegrasyonları, sanal ve fiziki pos hareketleri detayları raporlamalarını yapabilen ve Doğrudan Borçlandırma Sistemleri (DBS) gibi açık bankacılık platform teknolojileri geliştiren Eçözüm Bilgi Teknolojileri’nin Genel Müdürü Refik Sarıtepe ile bir araya gelerek son dönem çalışmaları ve yeni hedefleri konusunda bilgi aldık.
Eçözüm olarak online tahsilat ve açık bankacılık çözümleri olan bir şirketsiniz. Son dönemde ekosisteminiz nasıl bir değişime uğradı? Şu anda kaç kulvarda hizmet veriyorsunuz?
Online Tahsilat alanındaki ürünümüz Netahsilat ile sektörde 10 yılı geride bıraktık. Bu 10 yıllık süreçte B2B online tahsilat alanında yeni bir sektör oluşturduk dersek çok da yanlış olmaz. Netahsilat, büyümesine hem hizmet verdiği firma sayısı olarak hem de platformun üstünden geçen işlem ve ciro noktasında hızla devam ediyor.
Eçözüm olarak sizin de belirttiğiniz üzere ikinci odağımız ise kurumsal açık bankacılık çözümleri. Açık bankacılık alanında yeni teknolojiler kullanarak geliştirdiğimiz, firmaların farklı bankalardaki hesap hareketlerinin tek ekrandan ulaşılmasını ve takibini mümkün kılan NetEkstre ürünümüzü 2018 yılında müşterilerimizle buluşturturduk. NetEktre bizim açık bankacılık alanındaki platformumuzun ilk ürünü oldu. NetEkstre’yi yine farklı bankalar üzerinde yürütülen doğrudan borçlanma süreçlerini tekilleştiren E-DBS ürünü ile fiziki ve sanal POS’lar üzerinden yapılan tahsilatların takip edilip raporlanmasını mümkün kılan POSRAPOR ürünleri takip etti. Şu anda 2 farklı kulvarda 4 ürünle hizmet vermekteyiz, açık bankacılık platformumuza çok yakın zamanda yeni ürünler ile büyütmeye devam edeceğiz.
Netahsilat Online Tahsilat ürününüzdeki büyüme ve talep dikkat çekiciydi. Bu konuda bilgilerimizi tazeler misiniz? Ürününüz üzerinden hangi işlemler yapılabiliyor, kaç kayıtlı kullanıcıya ulaştınız? Güncel işlem hacminiz konusunda da bilgi verebilirseniz sevinirim.
Netahsilat’ın ulaştığı seviye hem bizler hem de sektör adına oldukça sevindirici noktada. Üretici ve dağıtıcı firmalar Netahsilat’ın sunduğu güvenli alt yapıya bankalardan veya ödeme kuruluşlarından aldıkları sanal poslarını ve bayilerini sisteme tanımlayarak çok hızlı bir şekilde e-tahsilat sürecine başlayabiliyorlar. Netahsilat firmaların e-tahsilat ile ilgili farklı ihtiyaçlarını karşılayan serbest ödeme, SMS ve eposta üzerinden link ile tahsilat, dövizli tahsilat, kart kaydı ile otomatik tahsilat, B2C ve B2B e-ticaret partalları ile entegrasyon, IVR sistemleri ile entegrasyon gibi birçok gelişmiş özelliği bir arada sunmakta. Diğer yandan Netahsilat firmaları hızlı ve kolay şekilde e-tahsilata taşımanın ötesinde sunduğu ERP entegrasyonları ile oluşan tahsilatların ERP sistemlerine otomatik olarak aktarılmasına olanak tanır ve böylece tahsilat sonrası süreçlerin hızlanması ve iyileşmesine katkı sağlar.
Netahsilat ekositeminde 2000’den fazla ana firma ve bu firmaların 420 binden fazla kayıtlı bayisi 7×24 online tahsilat yapmakta. 2021 yılı ilk 9 aylık verilerine baktığımızda Netahsilat üzerinde gerçekleşen işlem hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %72,59’lık artışla 42,3 Milyar TL seviyesine ulaştı. Bu büyüme ivmesiyle daha önce 55 Milyar TL olarak açıkladığımız yıl sonu hedefimizi aşarak işlem hacminin 61 Milyar TL seviyelerine ulaşacağını ön görüyoruz.
Açık Bankacılık platformunuzu genişleterek, Fiziki ve Sanal Pos Raporlama Sistemi ‘PosRapor’u sisteminize eklediniz. PosRapor hangi avantajları sunuyorsunuz? Açık Bankacılık platformunuzdaki son dönem yeniliklerden de bahsedebilir misiniz?
POSRAPOR, firmaların farklı bankalardan aldıkları fiziki ve sanal POS ürünleri üzerinden gerçekleşen tahsilat işlemlerini tek bir panel üzerinde birleştiren ve takibini mümkün kılan bir Raporlama sistemidir. PosRapor ile firmalar farklı bankalar üzerinde gerçekleşen pos işlemlerinin takibini tek bir noktadan takip yapabiliyor, posların verimliliği ve kullanımına yönelik çeşitli raporlar alabiliyorlar. Özellikle çok sayıda noktada fiziki ve sanal POS’u olan ve geri ödeme vadelerinin diğer bir ifadeyle bloke gün sayılarının değişkenlik gösterdiği firmalarda POSRAPOR ürünü sunduğu detaylı veriler ve raporlar ile firmalara büyük katma değer sağlıyor. POSRAPOR ürünümüzde şu an en çok tercih edilen 11 banka ile entegrasyon sağlanmış durumda bu sayı çok kısa bir sürede 13’e ulaşmış olacak.
Hem POSRAPOR hem de diğer açık bankacılık ürünlerimize her geçen gün müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda birçok yeni özellik eklenmekte. Örneğin NetEkstre tarafında vadesiz hesapların yanında vadeli hesaplarında gösterimi sağlandı. Diğer yandan entegre olunan banka sayıları hızla artmakta ve NetEkstre tarafında entegre olduğumuz banka sayısını 29’a çıkarttık. E-DBS tarafında ise yakın zamanda 20 bankaya ulaşmış olacağız.
Sektör, 2022 yılında açıklanacak Dijital Bankacılık lisansları konusunda oldukça heyecanlı. Siz de ürünleriniz ile birlikte “Kurumsal ve Dijital Açık Bankacılık Platformu” olma yolunda ilerliyorsunuz. Oluşacak rekabet ortamı ve yaratacağınız değer konusunda neler söylemek istersiniz?
Hem Dijital Bankacılık lisansı hem de servis modeli bankacık noktasındaki gelişmeleri bizde heyecanla yakından takip etmekteyiz. Bu bağlamda 2022 sektör açısından kartların yeniden dağıtıldı bir yıl olacak. Yerli ve yabancı yeni oyuncuların sektöre girecek olması sektörün gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır. Bildiğiniz üzere biz kendimizi Ödeme Hizmeti Sağlayıcı olarak adlandırılan Bankalar ile Ödeme ve Elektronik Para kuruluşlarının önünde, onların ürün ve hizmetlerinin kullanımını kolaylaştıran bir noktada konumluyoruz. Yeni gelecek dijital bankalar ile yapacağımız entegrasyon ve iş birliktelikleriyle hem onlara hem de kendi platformumuza katkı sağlayacağımızı ön görüyoruz. Dijital bankalar ve dijital dönüşüme ayak uydurarak servis modeli bankacılığı benimseyen bankalar için bizim platformlarımız sundukları ürün ve hizmetlerin müşterilere ulaşmasını sağlayan en önemli kanallardan biri olacaktır. Bu noktada esasen tam bir kazan-kazan ortamının oluşmasını bekliyoruz.
2021 yılı değerlendirmeniz eşliğinde, 2022 yılı hedeflerinizi öğrenebilir miyim? Müşterileriniz hangi yeniliklere hazırlanmalı?
2021 yılı Eçözüm açısından oldukça önemli bir dönüm noktası oldu. Nisan ayında Param Eçözüm’ün çoğunluk hisselerini alarak firmamıza yatırım yaptı. Bu yatırım sonrası özellikle yenilikçi ürün ve hizmetleri geliştirmek ve bunları müşterilerle buluşturmak noktasında en önemli sermayemiz olan insan kaynağı noktasında büyümemize hız verdik. Bugün itibariyle Eçözüm’de her biri alanında uzman 160’tan fazla çalışma arkadaşım bulunmakta. Yukarıda belirttiğim üzere online tahsilat alanında hizmet verdiğimiz firma sayısının 2000 eşiğini geçmesi bizim için farklı bir sevinç ve gurur kaynağı oldu. Açık bankacılık alanında ise hizmet verdiğimiz firma sayısı 1200 seviyesini geçmiş durumda. Açık bankacılık platformumuza eklediğimiz ürünlerle platformun gelişmesi sürmekte. Yakında müşterilerimize kullanımına sunacağımız yeni ürünlerimizden biri bankalara verilen toplu transfer talimatlarının tek bir panelden yönetildiği Toplu Transfer Sistemi olacak.
2022 yılı beklentilerimize gelecek olursak, online tahsilat alanında yaygınlaşmasını beklediğimiz ürünler arasında dijital krediler gelmekte. Kartlı tahsilatlara alternatif olarak online kredi uygulamalarının giderek artmasını bekliyoruz. Bizde bu yönde yenilikçi ürün ve hizmetleri Netahsilat altyapısıyla entegre ederek müşterimizle buluşturacağız. Açık bankacılık alanında ise 2022 yılı bankalar ve bizim gibi fintekler açısından 2019’un sonunda 6493 sayılı Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşları kanununda yapılan değişiklilere bağlı olarak yakında çıkacak ikincil düzenlemelere uyum yılı olacak. Bizde öncelikli olarak Hesap Bilgisi Sağlama hizmetimiz olan NetEkstre’yi çıkacak olan bu yeni düzenlemelere uyumlu hale getirmeyi ve yeni bir ürün olarak Ödeme Emri Başlatma hizmetini kullanıma almayı planlıyoruz.
Param bünyesinde olmak şirket vizyonunuza ve yol haritanıza nasıl bir değer katacak?
Bizim açımızdan Param’la olan bu iş birliği; Param’ın sunduğu ve bizim ürünlerimizi tamamlayıcı nitelikteki özellikler ile müşterilerimizi buluşturmak ve ihtiyaçları olan yenilikçi finansal çözümlere daha hızlı ulaşmalarını sağlamayı ifade ediyor. Param açısından bakıldığında ise ürün ve hizmetlerin kurumsal müşterilerle buluşması sürecinde daha hızlı yol almak anlamını taşıyor. Bu yatırım sonucu ortaya çıkan sinerji sayesinde firmaların ihtiyacı olan farklı finansal teknoloji çözümlerini de Fintech çevikliğiyle sağlamayı hedefliyoruz. Bu anlattıklarımıza somut bir örnek olarak Param’ın sunduğu kredi ürünlerini Eçözüm müşterileriyle buluşturma hedefimizi verebiliriz. Bunun yanında daha önce de belirttiğim üzere Eçözüm olarak tüm banka ve ödeme kuruluşlarının buluştuğu ortak platform olma misyonumuzu aynen sürdürmekteyiz. Bu noktada platformlarımızda entegre olduğumuz veya olacağımız tüm banka ve ödeme kuruluşlarıyla olan iş birlikteliklerimiz öncesinde olduğu gibi devam etmekte.