Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro’nun 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro’nun 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

2021 dünya üzerinde rekor sayıda unicorn’un hayatımıza girdiği bir yıl oldu. Dolayısıyla 2021 unicorn’ların yılı oldu diyebiliriz. 2020 yılında 563 olan unicorn sayısı 2021 yılında 832’ye ulaştı. Sektörel kırılıma baktığımızda bu şirketlerin 162’sinin FinTech olduğunu ve  en fazla unicorn çıkaran sektörün de finans teknolojileri olduğunu görüyoruz. Bu veriler bize artık yenilik arayışının tüm dünyada ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Medyanın sosyal medyaya, ticaretin e-ticarete dönüştüğü günümüzde finans sektörü için de aynı değişimi görebiliyoruz. Klarna, Stripe, NuBank gibi yüksek değerlemeye sahip FinTech girişimlerinin sektörde hızla önemli bir yere sahip olması ve sektöre yön vermeleriyle dijital bankalar, kartlı ödeme sistemleri ve kredilerdeki farklı uygulamalara şahit oluyoruz.

Momento olarak biz de FinTech sektöründe yaşanan gelişmelerle beslenen bir ödüllendirme şirketiyiz. Bu kapsamda müşterilerimize sunduğumuz dijital çözümler ve üye işyerleri için geliştirdiğimiz entegrasyon çözümlerini her geçen gün bir adım ileriye taşıyoruz. Örneğin, “dijital cüzdan” olarak adlandırabileceğimiz portal çözümlerine talebin hızla arttığına şahit olduk. Pandemi sürecinde portal çözümlerimize talebin 19 kat artış göstermesi ödüllendirme sistemlerindeki dijital çözümlere yönelişin önemli bir göstergesi oldu. Çalışanlara dijital olarak dokunmak günümüzde bir tercih olmaktan öte zorunluluk haline geldi. Bizler de mobil uygulamamızın güncel versiyonunu pandemi sürecinde çalışanlarla buluşturduk. Anlık kullanıcı datamıza baktığımızda kullanıcıların web üzerinden portal kullanımının neredeyse 3-4 katı kadar mobil uygulamayı tercih ettiğini gözlemledik.

2022 yılı için de şunu söylemek mümkün; FinTech sektörü ve bu sektöre ilginin hem Türkiye’de hem de tüm dünyada daha da artacağını öngörüyoruz. Ülkemizde yeni ödeme hizmetleri ve elektronik para yönetmeliği, dijital bankacılık yönetmelik taslağı sektörde yaşanacak gelişmelerin önemli birer habercisi diyebiliriz.  

Momento özelinde 2022 yılı beklentilerimize değinecek olursak; hibrit ve uzaktan çalışma trendlerinin devam etmesini ve kurum kültürünü oluşturmakta dijitalleşmenin daha da önem kazanmasını bekliyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında ödüllendirme sistemlerine ilginin artmasının yanı sıra Momento gibi insanı odağa alan ve dijital dönüşüme öncülük eden şirketlere talebin daha da artacağı inancındayız.

Ayrıca firmalar, içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktürde getirilen yeni düzenlemeler ile birlikte çalışanlarının maaş beklentilerini karşılama noktasında şirketlere maliyet avantajı sağlayabilecek çözümler aramaya daha çok yöneleceklerdir. Dolayısıyla Momento ürünlerini çalışanlara ücret paketinin bir parçası, esnek yan haklar kapsamında sunmak çok daha kıymetli bir hale gelmiş durumda. Biz esnek yan haklara olan talebin artacağını ve 2022 yılında Momento olarak şirketimizin en az 4 kat büyüme gerçekleştireceğini öngörüyoruz.