Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti

Kahraman Anıl Tanış 

 

Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi Kahraman Anıl Tanış, Fintechtime okurları için yazdı, “Platform Ekosistemlerinin Önemi”.

Bankacılık, ödemeler, e-ticaret, oyun veya sosyal medya; hangisi olursa olsun platformlar değer yaratan, yeni modeller üreten, piyasadaki her oyuncunun pozisyonunu belirleyen dominant ve itici güç olacaklar.

Apple, Google, Microsoft gibi teknoloji devleri, Amazon, Ebay gibi e-ticaret büyükleri ve Visa, Mastercard gibi finansal servis karar vericileri arasındaki ortak nokta nedir? Bu markaları birleştiren kavramın ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Yanıt; tüm bu organizasyonlar platformları bir araya getirerek küresel iş modellerini belirliyorlar.

Dünyanın en büyük finansal kuruluşlarının yarısı ve en değerli on firmanın yedisi platform iş modeli üzerine kurgulandı. Bu platformlar tüm dünya ekonomisini bir fırtına gibi hiç tahmin edilemeyecek bir seviyede götürüyor ve görünüşe göre de durdurulamayacak noktaya çoktan gelmiş durumdalar.

2007 yılında ilk iPhone ürünü piyasaya sürüldüğünde mobil telefon sektörü Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson ve LG firmaları globaldeki toplam karların %90’ına hükmediyorlardı. Apple’ın bu durumu tersine çevirmesi sadece 8 senesini aldı: 2015 yılında iPhone globalde elde edilen karların %92’sini elde ediyordu bile. Apple’ın platformu lojistik, yapılanmış işletim sistemleri, marka tanınırlığı, büyük Ar-ge bütçeleri gibi stratejik adımlarla bahsettiğimiz agresif kazanımları elde etti. Bazılarımız şunu sorabilir: Platformlar yıllardır vardı, peki neden şimdi? Sadece birkaç senede bu kadar fark yaratan etki ne olabilir? Dijitalleşme ve ekonomik aktivitelerin çok büyük çoğunluğunun çevrimiçi dünyaya yönelmesi bu soruların iki ana yanıtı olduğunu düşünüyorum.

Her platform kendine özgü farklılıklarla gelişim gösterse de hepsinin aynı yapı ile oluşmuş dört temel ekosistem yaklaşımı vardır:

  • Kendi fikri mülkünü kontrol eden ve yöneten kullanıcılar,
  • Platformun kullanıcılarla birlikte ara yüzünü sunan sağlayıcılar,
  • Teklifleri oluşturan üreticiler,
  • Teklifleri kullanan tüketiciler,

Bankacılık, ödemeler, e-ticaret, oyun veya sosyal medya; hangisi olursa olsun platformlar değer yaratan, yeni modeller üreten, piyasadaki her oyuncunun pozisyonunu belirleyen dominant ve itici güç olacaklar. Böyle bir atmosferde oyunun yeni kurallarını anlamakta ve ayak uydurmakta zorlanmak platform sağlayıcılar için hayatta kalmak ile orantılı olacaktır.