Craftgate CEO’su Hakan Erdoğan ile Fintechtime Temmuz & Ağustos sayısı için çok özel bir röportaj yaptık.

Üye işyerlerine katma değer sağlayan çözümler sunan merkezi ödeme geçidi Craftgate, Mayıs ayı sonunda 2 milyon dolar yatırım alarak tüm dikkatleri üzerine çekti. Bu vesile ile Craftgate CEO’su Hakan Erdoğan ile bir araya gelerek başarılarının ardındaki sırrı ve yatırım sonrası hedeflerini öğrendik.

 

Hakan Bey, sektöre yön veren önemli bir lidersiniz, size tanımayan yok ama okurlarımıza hatırlatmak adına Craftgate öncesi kariyeriniz nasıl şekillendi?

Çok teşekkürler. Tüm kariyerim, 2007’den bu yana internet, e-ticaret, startup ve ödeme sistemlerinde geçti. Şimdiye dek ekiplerimle birlikte sıfırdan oluşturduğumuz 6 ödeme sistemini hayata geçirdik.  

Kronolojik olarak bakacak olursak 2007-2012 arası GittiGidiyor/eBay’de çalıştım ve Gittigidiyor’un ödeme sistemlerini geliştirdim. Gittigidiyor, o zamanlar Türkiye’nin en büyük ödeme hacmine sahip ilk 2 e-ticaret firmasından biriydi.

2010 sonları 2011 mayıs arası Gittigidiyor bünyesinde iPara’yı da geliştirdik.

2012-2014 yılları arasında Limango’da IT Direktörlüğü yaptım. Limango’nun ödeme altyapısını yenileyerek, yenilikçi ödeme yöntemlerini (İşbank Parakod, BKM Express, Turkcell cüzdan, iGaranti) entegre ettik.

2014 yılında bir danışmanlık şirketi kurduk ve Mypat isimli ödeme analitik ürününü, (şu an Finartz CEO’su olan) Cihan Demir ile birlikte geliştirdik. Bu ürünü iyzico’ya sattık ve 2018 yılı sonuna kadar şirketin CPO/CTO’su olarak görev aldım.   

2018’den bu yana önce Craftbase, sonra da Craftgate yolculuğumuz başladı. Craftbase bünyesinde Farmazon için 4. nesil pazaryeri ödeme sistemini, Koç grubu için ise (6493 sayılı kanun çerçevesinde) 5. nesil e-para ürününü geliştirdik.

2020 yılına geldiğimizde, zaten ilk günden hayalini kurduğumuz Craftgate ürününü geliştirerek, ayrı bir şirket olarak konumladık. Aynı zamanda diğer tüm servis işlerinden çıktık. O günden bu yana, ekip olarak tüm enerjimizi Craftgate’e adadık ve Mayıs ayı sonunda 2 milyon dolar yatırım alarak bu hayale yatırımcılarımızı da ortak ettik.

 

 

Craftgate’i kurmaya nasıl karar verdiniz? Çekirdek ekibiniz kimlerden oluşuyordu? Şirketin kuruluş hikayesini öğrenebilir miyiz?

Biz ürüncüyüz, hayalimiz hep ürün yapmaktı. Yıllarca çok başarılı ürünler geliştirdik ve bu ürünlere sahip şirketler ise exit yaptı. Hatta 2018 yılı Haziran ayında adım adım nasıl ürün şirketine dönüşeceğimizi sıraladığım, çokta ilgi gören bir twitter flood’u (https://bit.ly/craftgate) paylaşmıştım. Flood’da tüm detayları ile görebileceğiniz strateji ve yol haritası en başından belliydi ve tüm ekip adına şeffaf bir geçiş oldu.

 

Lemi Orhan ERGİN, Sabri Onur TÜZÜN ve Murathan ÖZCAN ile birlikte 4 kurucu ortak olarak kurduğumuz Craftgate, şu an 18 kişilik oldukça nitelikli bir ekiple hızla büyümeye devam ediyor. Ekibimizi yıl sonunda kadar 26 kişinin üzerine çıkarmayı planlıyoruz.

 

Craftgate’i sizden dinleyebilir miyiz? Platformunuz üzerinde neler yapılabiliyor? Hangi ödeme yöntemleri var? Entegrasyon nasıl sağlanıyor?

“Üye iş yerlerine finansal özgürlük sunuyoruz!”

Online ödeme alan firmaları tek noktadan ve tüm banka sanal POS’lar, birçok ödeme/e-para kuruluşu, alternatif ve yurtdışı ödeme yöntemleri ile buluşturuyoruz. Böylece bu firmalar, her bir kurumun veya ödeme yönteminin entegrasyonu için tek tek uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Aynı zamanda istedikleri kuruluşla çalışarak hacmini gezdirme, özel anlaşmalar yapma gibi finansal özgürlüklerini de kullanabiliyorlar.

Bunun dışında üye işyerlerimize; kart saklama, tek tıkla ödeme, pazaryeri çözümü, kapalı devre cüzdan, ödeme formu, ortak ödeme sayfası, link ve QR kod ile ödeme, akıllı ve dinamik ödeme yönlendirme, proaktif izleme, ödeme tekrar deneme, çoklu para birimi ile ödeme alma, gelişmiş üye işyeri kontrol paneli, gelişmiş API gibi birçok katma değerli servisi de tek noktadan sunuyoruz.

API’lerimiz, panellerimiz, test ortamlarımız, geliştirici portalimiz, servis uptime’larımız her şeyimiz dışarıya açık. Dileyen hızlıca self-servis olarak tüm çözümlerimizi ücretsiz deneyimleyebiliyor.

Şu anda Craftgate bünyesinde tüm banka sanal POS’ları ve birçok ödeme/e-para kuruluşu hazır entegrasyonuna ek olarak, Papara, GarantiPay, Masterpass, Sodexo, Stripe, Payoneer gibi çeşitli alternatif ve yurt dışı ödeme yöntemleri de kullanılabiliyor. Her geçen gün bu menüyü zenginleştiriyoruz, yakında daha da başka ödeme yöntemleri ekleyeceğiz.

 

Craftgate, üye işyerlerine katma değer sağlayan çözümler sunan ve sektördeki diğer tüm oyunculara eşit mesafede duran bir merkezi ödeme geçidi.

Hedef kitlenizde ve portföyünüzde kimler yer alıyor? Sunduğunuz avantajlar neler? Yakın dönemde müşterilerinize sunmaya hazırlandığınız yenilikler var mı?

Craftgate, B2B ve SaaS bir ürün olarak konumlanıyor ve tamamen tüzel kişilere hizmet veriyor.

2007’den bu yana, altı defa ödeme sistemi geliştirmenin getirdiği tecrübe ile birçok iyi pratiği barındırıyor ve online ödeme alan firmaların tüm ihtiyaçlarını çok net karşılıyor.

Özellikle KOBİ olarak, bir ödeme kuruluşu ile ödeme almaya başlayıp, 3-5 yıl içinde iyi cirolara ulaşmış girişimler bu üründen faydalanıyorlar. Veya halihazırda kendi sanal POS’larını kullanan ama kart saklama, kapalı devre cüzdan, pazaryeri çözümü, akıllı ve dinamik yönlendirme gibi katma değerli servis ihtiyaçları olan büyük üye işyerleri de Craftgate’i tercih ediyorlar. Ödeme altyapısı ve uzmanlığı konusunda çekinceleri olan ve bu konuda deneyimli bir ekiple çalışmak isteyen üye işyerleri de ürünümüzden faydalanıyorlar. Referanslarımız arasında oldukça büyük firmalar mevcut. Bu yıl ürünümüz üzerinden yaklaşık 5 Milyar TL’lik bir ödeme hacmi geçeceğini öngörüyoruz.

Çoğu zaman Craftgate’i entegre ederken firmaların ödeme süreçlerini, ayarlarını daha üste çekip iyileştirerek, ödeme başarı oranlarını kesin olarak artırıyoruz. Bu sayede “Ödeme çekildi fakat sipariş oluşmadı” gibi müşteri memnuniyetsizliği yaratan operasyonel problemler sıfırlanıyor. Çünkü biz bu tür problemleri yıllar öncesinden çözdük ve çözümleri ürünümüz içinde hazır uyguluyoruz. Ödeme çok niş, zor ve uzmanlık gerektiren bir alan, asla hata kabul etmez. Ödeme sistemi, üzerinden milyarlarca lira geçse bile kesintisiz, saat gibi kusursuz ve operasyonel yük çıkarmadan çalışmalı. Craftgate, tüm bu problemleri ortadan kaldırarak fark yaratıyor.

Yakın dönemde özellikle alternatif ve yurtdışı ödeme yöntemlerini daha da geliştirerek, üye işyerlerimize geniş bir menü sunmaya hazırlanıyoruz.

 

 

Tohum yatırım turunda 2 milyon dolar yatırım aldınız. Bu yatırım nasıl bir katkı sunacak? Planlamanızda yeni yatırım turu yer alıyor mu?

APY Ventures liderliğinde, Ak Portföy Girişim Sermayesi ve Boğaziçi Ventures’ın da katılımıyla Mayıs ayı sonunda 2 milyon dolarlık tohum yatırım turunu tamamladık. Bu yatırımı ekibi, işi ve hayalimizi büyütmek için kullanacağız. Yatırım tutarı dışında yatırımcılarımızın tecrübe, iş ağı ve desteklerini de alma fırsatımız oldu. Kısa vadede ülke içinde ödeme sistemlerinin selpakı olmayı hedefliyoruz. Online ödeme ile ilgili herhangi bir ihtiyacı olan firmaların ilk uğrak noktası olmak istiyoruz. Sonraki ve nihai hedefimiz ise global bir ödeme merkezi (payment-hub) olmak. Bir sonraki yatırım turu, tahminen önümüzdeki 2 yıl içinde yurtdışı açılımı için olur.

 

Craftgate’i Lemi Orhan ERGİN, Sabri Onur TÜZÜN ve Murathan ÖZCAN ile birlikte kurduk. Online ödeme ile ilgili herhangi bir ihtiyacı olan firmaların ilk uğrak noktası olmak istiyoruz. Nihai hedefimiz ise global bir ödeme merkezi olmak.

 

E-ticaret sektörü pandemi sürecinde büyüme trendi yakaladı ve dirsek temasında bulunduğu finansal teknoloji şirketlerini de büyüttü. Genel izlenimleriniz eşliğinde bir sonraki dönemde hangi adımlar atılmalı? Her iki sektörün büyümesi için neler yapılmalı?

Pandemi sürecinde özellikle başta yemek ve market siparişleri olmak üzere, e-ticaret sektörü ciddi büyüme gösterdi, hatta e-ticarete mesafeli kullanıcıları da ekosisteme kazandırdı. Bu da online ödeme sistemlerini ciddi besledi. Bu ivmenin azalacağını ve alışkanlığın kaybolacağını düşünmüyorum.

Önümüzdeki 2-3 yıl içinde, özellikle günlük alışveriş frekansı yüksek olan hızlı market/yemek vb mobil uygulama sunan şirketlerin Asya pazarında olduğu gibi Superapp’e dönüşeceğini, tüm dikey servislerinin altına bir ödeme/e-para şirketi koyacağını ve burada sunduğu cüzdanı online/offline tüm mecralara açacağını, böylece ülke genelinde aktif olarak kullanılan bir dijital cüzdanımızın olacağını düşünüyorum. Bu büyük dönüşüme ve dijitalleşmeye hem sektör oyuncuları hem kanun koyucu kurumlar hem de bizim gibi altyapı saylayan firmalar destek oluyor, olmaya da devam edecek.

 

Yerli ekosistemimiz hakkında da görüş ve değerlendirmelerinizi almak isterim. Servis modeli bankacılığı, açık bankacılık, beklenen yeni lisanslar ve regülatif düzenlemeler… düşünüldüğünde fintekleri bekleyen bu yeni döneme nasıl hazırlanıyorsunuz? Oluşacak rekabet ortamında nasıl öne çıkacaksınız?

Craftgate, üye işyerlerine katma değer sağlayan çözümler sunan ve sektördeki diğer tüm oyunculara eşit mesafede duran bir merkezi ödeme geçidi. Hal böyle olunca kimsenin ayağına basan ya da sektördeki banka, ödeme/e-para kuruluşları vb. oyuncularla rekabet eden değil; iş birliği içerisinde olduğu sektörü, pastayı büyüten, üye işyerlerinin ödeme almasını kolaylaştıran, maliyet düşüren ve operasyonel problemlerin azalmasını sağlayan bir platform olarak konumlanıyor. Üstelik sağladığımız entegrasyonlarla sektördeki olabildiğince çok oyuncuyu tek platforma toplamayı hedefliyoruz. Technology Service Provider (TSP) olarak konumlandığımız için bir nevi tüm çözümleri üye işyerleri ile buluşturan bir platform oluyoruz. Artan çeşitlilik ve alternatifler bize rekabet değil, işbirliği ve yeni fırsatlar oluşturuyor.

 

Craftgate’i entegre ederken firmaların ödeme süreçlerini, ayarlarını daha üste çekip iyileştirerek, ödeme başarı oranlarını kesin olarak artırıyoruz. Bu sayede “Ödeme çekildi fakat sipariş oluşmadı” gibi müşteri memnuniyetsizliği yaratan operasyonel problemler sıfırlanıyor.

 

Siz girişimlerin de yakından takip ettiği bir lider ve rol modelsiniz. Öne çıkmak, doğru bir strateji geliştirmek ve hedefleme konusunda girişimlere neler önerirsiniz?

Naçizane benim yıllardır söylediğim bir cümle var; ‘Mutfaktaki bıçaklar keskinse her türlü yemek keyifle ve kolayca yapılır’. Girişimlere tek bir öneride bulun deseniz olabildiğince en iyi ekiple çalışın derdim. Şirketi şirket yapan ekipteki yeteneklerdir, o yetenekler olmadan şirket boş bir etiketten oluşur. Bu bir takım oyunu ise ki öyle, amatör ligden premier lige çıkacaksanız, her aşamada sizi üste çekecek yetenekli oyunculara ihtiyaç duyacaksınız. İşe alım ve ekip kültürü her zaman tüm konuların önünde olmalı.