Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi Kahraman
Anıl Tanış
Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi Kahraman Anıl Tanış, Fintechtime okurları için kaleme aldı, ” Nesnelerin Interneti (IoT) İşlemlerini Ödemeler Ekosisteminde Neler Bekliyor?”
Çoğu insan gibiyseniz, bir hırsızı bilerek evinize davet etmez veya kişisel ve finansal verilerinizi yabancılarla paylaşmazsınız. Kapılarınızı kilitlersiniz. Telefonunuzu ve bilgisayarınızı parola ile korursunuz. Ancak, siz de çoğu insan gibiyseniz, akıllı hoparlörler, akıllı cihazlar ve giyilebilir cihazlar gibi internete bağlı birçok cihazdan bazılarını kullanarak evinize veya işyerinize gizli güvenlik risklerinin girmesine izin veriyor olabilirsiniz.
Kaç tane Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazının fiziksel nesneleri dijital ağlar üzerinden bilgisayarlara bağladığına dair tahminler değişiklik gösterse de bu sayı şimdiden çok büyük ve her geçen gün artıyor. IoT Analytics, 2021 itibariyle 12 milyardan fazla aktif olarak bağlı IoT cihazı olduğunu söylüyor ve 2025’e kadar 27 milyardan fazla olacağını öngörüyor. McKinsey & Co. şirketine göre, beş yıl önce ortalama bir evde sadece bir IoT cihazı varken, şimdi yaklaşık beş tane var.
Bu sayılar artmaya devam ettikçe, bu cihazların ortaya çıkardığı güvenlik ve tanımlama zorlukları da artıyor. Bu durum özellikle ödeme işlemleri söz konusu olduğunda geçerlidir. Önümüzdeki beş yıl içinde kablosuz iletişim, yapay zeka, robotik ve diğer dijital teknolojilerdeki ilerlemeler, akıllı bağlantılı cihazların diğer IoT cihazları ve bulut aracılığıyla, bazen çok az insan müdahalesi ile veya hiç insan müdahalesi olmadan ödeme başlatmasını ve kabul etmesini mümkün, hatta tercih edilebilir hale getirebilir.
Bu makineden makineye ödemelerin dinamikleri, yeni kullanıcı yolculukları ve veri alışverişleri ile geleneksel tüketiciden işletmeye ve işletmeden işletmeye işlemlerden farklı olabilir, ancak yine de aynı derecede güvenilir ve güvenli olmaları gerekir. IoT cihazlarının rahatlığını ve verimliliğini isteyen tüketicilerin ve işletmelerin, bilgilerinin ve verilerinin yetkisiz kullanıcılardan korunacağını bilmeleri gerekir.
Cihaz güvenliğini değerlendirme
Her IoT cihazı veya beraberindeki yazılım, günümüzün akıllı telefonlarıyla aynı düzeyde yerleşik güvenliğe sahip olmayacaktır. Tüketiciler IoT cihazlarındaki varsayılan ayarları değiştirmeyerek bilgisayar korsanlarının bu cihazlara erişmesine izin verebilir. Bu ayarları değiştirseler bile, üreticiler cihazlarını güvenlik yamaları ile süresiz olarak desteklemeye devam etmeyebilir ve bu da onları gelecekteki bir tarihte saldırıya açık hale getirebilir. Kullanıcılar ayrıca artık ihtiyaç duymadıkları veya istemedikleri bir IoT cihazını elden çıkardıklarında verilerine ne olacağını da düşünmelidir.
Ödemelerdeki bu evrimin tam potansiyeline ulaşması için makineden makineye işlemlerin gerçekleşmesi için güvenilir ortamın sağlanması bir önceliktir. Bu da işlem sürecinde güvence sağlamak, ağ genelinde dolandırıcılığı azaltmak ve sorunsuz müşteri deneyimleri sağlamak için kimlik doğrulama ve kimlik doğrulama yeteneklerini genişletmek anlamına geliyor.
Aynı zamanda, IoT tarafından üretilen verilerin işlemleri nasıl destekleyeceği ve bilgilendireceği, IoT cihazlarının ve verilerinin tüketici deneyimini nasıl geliştirebileceği, hangi yeni pazar segmentlerinin ve gereksinimlerinin ortaya çıkabileceği ve teknolojik gelişmeler ve yeni IoT teklifleri nedeniyle tüketici kabulünün nasıl gelişebileceği gibi yeni sorular sormak ve yeni fikirler keşfetmek anlamına gelir.
Bu, temel araştırma, bilim ve teknoloji, düzenleme ve gözetim ve insan davranışı dahil olmak üzere birçok disiplinde işbirliğini içerecektir.
Bu nedenle Vancouver’da kendi İstihbarat ve Siber Merkezini işleten Mastercard, bu tür soruları araştırmak için Toronto’daki Ryerson Üniversitesi (şimdi Toronto Metropolitan Üniversitesi) ve New Brunswick Üniversitesi gibi Kanada’daki akademik kurumlarla ortaklık kuruyor. Ulusal Siber Güvenlik Konsorsiyumu’nun kurucu üyesi ve Kanada Siber Güvenlik Enstitüsü’nün ev sahibi olan UNB, kurum genelinde çalışan çok sayıda siber güvenlik odaklı araştırmacıya sahiptir. Ortaklık bu güçlü temel üzerine inşa edilecek, UNB’de IoT Siber Güvenlik alanında bir Araştırma Kürsüsü ve yeni bir Siber Güvenlik IoT Güvenlik Laboratuvarı kurulacak ve öğrenciler burslarla desteklenecek.
Bu ortaklıklar, makineler arası işlemleri desteklemek ve sürdürmek için bugün ihtiyaç duyulan çözümleri bulmamıza ve yarının uzmanlarını ve altyapısını geliştirip beslememize yardımcı olacaktır.
IoT işlemlerini koruma
Tıpkı yüz yüze veya e-ticaret ödemelerinde olduğu gibi, IoT işlemleri de en yüksek düzeyde güvenlik, güvenilirlik ve şeffaflık gerektirir. Güven; müşteriler, kart sahipleri, perakendeciler, iş ortaklarımız ve bizim için her zaman en önemli öncelik olacaktır.
Teknoloji ilerledikçe, cihazlar geliştikçe ve ödeme yöntemleri adapte oldukça, nerede ve ne zaman olursa olsun milyarlarca elektronik ödemenin ve veri paylaşımının güvenliğini sağlamak için sürekli yenilikler yapıyoruz. Bugün yaptığımız çalışmalar, tüketicilerin ve işletmelerin kapılarını hırsızların dijital eşdeğerine açmadan IoT’den tam olarak yararlanmalarını mümkün kılacaktır.