Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi
Kahraman Anıl Tanış
Ödeme Sistemleri Kıdemli İş Analisti & Ürün Sahibi Kahraman Anıl Tanış, Fintechtime okurları için kaleme aldı ”Teknoloji Dünyayı Yiyor!”.
“#Tech kelimesi, teknolojinin geleneksel işletmeleri yeni bir çağa fırlatmadaki rolünü desteklemek amacıyla tüm sektörlerin yeniden adlandırılmasını bile tanımlar hale geldi. Fintech, #insurtech, regtech, healthtech, wealthtech, edtech, proptech veya legaltech gibi terminolojiler yaygınlaştı ve teknoloji aracılığıyla yeniden tasarlanan uzun bir sektör listesinde sadece birkaç vaka sunuyor.”
Marc Andreessen’in “Yazılım Neden Dünyayı Yiyor?” başlıklı ünlü makalesinden 11 yıl sonra, teknolojinin sarsılmadık sektör bırakmadığı tezi tüm hızıyla devam ediyor. Bir göz atalım.
2006 yılında Microsoft, halka açık ilk 5 şirket arasındaki tek #teknoloji şirketiydi, ancak 2011 yılında yerini Apple’a bıraktı. 2022’ye geldiğimizde, halka açık ilk 5 şirketin tamamı teknoloji şirketlerinden oluşuyor ve 2016’dan bu yana hızla artan değerlemelerle bu alanı işgal ediyor. Bunlar sözde BigTech’lerdir: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla (geçtiğimiz aylarda büyük bir değer kaybı yaşayan Meta’nın yerine).
Teknolojinin sektörler arasında baskın bir faktör haline gelmesinin ardındaki temel neden, sınırlı kaynaklarını veya uzmanlıklarını telafi etmek için teknolojiyi kullanan yeni girenler için bile büyüme ve yıkım için hızlı bir araç sağlamasında yatmaktadır. Bu nedenle #tech kelimesi, teknolojinin geleneksel işletmeleri yeni bir çağa fırlatmadaki rolünü desteklemek amacıyla tüm sektörlerin yeniden adlandırılmasını bile tanımlar hale geldi. Fintech, #insurtech, regtech, healthtech, wealthtech, edtech, proptech veya legaltech gibi terminolojiler yaygınlaştı ve teknoloji aracılığıyla yeniden tasarlanan uzun bir sektör listesinde sadece birkaç vaka sunuyor.
Çok sayıda örnek, teknolojinin gerçekten de dünyayı nasıl yuttuğuna dair iyi bir fikir vermektedir:
– Otomobil endüstrisinde Tesla’nın yakın zamanda 1 trilyon doları aşan piyasa değeri Toyota, Volkswagen, Daimler, Ford ve General Motors’un toplam piyasa değerini gölgede bırakırken, Uber ve Google gibi oyuncular sürücüsüz otomobil #inovasyon yarışına liderlik ediyor
– Finansal hizmetlerde, kısa bir süre öncesine kadar var olmayan oyuncular – Stripe veya PayPal gibi – artık Visa veya Mastercard gibi devlerle kafa kafaya rekabet ediyor
– On yıldan kısa bir süre önce kurulan Robinhood ve Coinbase, Clarles Schwab veya Etrade gibi onlarca yıllık, uzun süredir devam eden piyasa liderlerine karşı kitlesel yatırımı yeniden icat etti
Dikey entegrasyon düzeninden platform veya ekosistem yaklaşımına geçişi işaret eden bir paradigma değişimi yoluyla rekabet çizgilerinin yeniden çizildiğine açıkça tanık oluyoruz. Bu yeni düzende, sektör sınırları bulanıklaştıkça ve sektörler arası oyuncular giderek birbirlerinin sahasına girdikçe geleneksel rekabet avantajları tehdit altına giriyor.
Teknoloji kullanımı, geleneksel yetenekleri ve altyapıyı bir şekilde arka plana atarak (kolayca dış kaynak kullanabilme, satın alabilme veya kiralayabilme açısından), markalara ve onların müşterilerle orijinal, temel tekliflerinin çok ötesine geçecek güvenilir ilişkiler kurma becerilerine vurgu yapmaktadır.
İleriye dönük olarak ve teknoloji öncelikli şirketler işleri daha iyi, daha hızlı ve daha ucuz yaparak ve benzeri görülmemiş miktarda içgörü ve veriye erişim yoluyla inovasyonu körükleyerek gelişmeye devam ettikçe, bunun tersine çevrilebilir bir eğilim olduğuna dair çok az gösterge var. Bunu tabi zaman gösterecek.